Ερσίν Τατάρ: «Εξετάζουμε και τη συνομοσπονδία»

Ανοιχτό το παράθυρο της συνομοσπονδίας αφήνει τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας διαδικτυακά με Τούρκους δημοσιογράφους υποστηρίζει τώρα ότι «εάν γίνει αποδεκτή η (ισότιμη) κυριαρχία μας, μπορούμε να εξετάσουμε τη συνομοσπονδία», παρεκκλίνοντας για πρώτη φορά από τη θέση των «δύο κρατών» και της διχοτόμησης στην Κύπρο.

«Μετά την άτυπη αυτή συνάντηση, αν περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, θέλουμε να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία μας. Αν γίνει αυτό, τότε

θα εξετάσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το θέμα της συνομοσπονδίας, αλλά δεν θέλουμε να το δώσουμε από τώρα όνομα, γιατί μπορεί να αποδυναμώσει το παζάρι. Θα συζητηθούν διάφορα θέματα, διάφορα κεφάλαια. Αλλά το πιο βασικό για εμάς είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις και να διαμορφωθεί μία τέτοια υποδομή ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία των Τουρκοκυπρίων για πάντα εδώ και η επιβίωσή τους,  μετά από τόσους αγώνες και τόσους ήρωες που έχουμε δώσει και τόσο αίμα που έχουμε χύσει και τόση προσπάθεια που έχουμε καταβάλει».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πάντως ότι θεωρεί «ταπείνωση» πλέον να δεχτεί τις προτάσεις των Ε/Κ στο Κυπριακό.

«Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Και στην Αγγλία το έχουν διαπιστώσει και στο Κραν Μοντανά το είδαμε, λύση δεν βρέθηκε. Η ΕΕ είναι υπέρ της μίας πλευράς σε αυτό το θέμα, αλλά η Αγγλία έχει διαφορετική θέση. Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη κι αυτή είναι η πραγματικότητα στην Κύπρο. Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια για την ανάπτυξη της "τδβκ". Από τούτη τη στιγμή δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε το ‘μπάλωμά’ τους. Για μένα θα ήταν ταπείνωση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχει μια φόρμουλα που θα φέρει την ειρήνη στο νησί, τότε πρέπει να γίνει συμφωνία, διαφορετικά θα προκαλέσει κι άλλους καβγάδες.

«Η ελληνική πλευρά δεν μας αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τα αιτήματά μας. Το αίτημά μας είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας μας και ότι είμαστε ένα ξεχωριστό κράτος».

Οι πηγές ενέργειες άλλαξαν τα πάντα στην Κύπρο

Αναφορικά με την πενταμερή διάσκεψη στον ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «θα πάμε οπουδήποτε γίνει η συνάντηση το Μάρτιο είτε είναι στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη και θα παρουσιάσουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας. Στο παρελθόν, μόνο η ομοσπονδία συζητούνταν και η δική μας πρόταση έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης στον ελληνικό τύπο. Τσακώνονται εάν ο Αναστασιάδης την αποδέχεται ή όχι. Όλοι μιλούν για τη λύση των δύο κυρίαρχων κρατών. Το άνοιγμα των Βαρωσίων έλιωσε τους πάγους. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Οι πηγές ενέργειας μαζί με τις δυνατότητες που μας εξασφάλισε η Τουρκία, έχουν αλλάξει τα πάντα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η "τδβκ" υπάρχει και θα συνεχίσει την πορεία της, αφού αναγνωριστεί από ορισμένα κράτη».

"Κόρη οφθαλμού η «τδβκ» στην ανατ. Μεσόγειο"

«Η "τδβκ" θα πρέπει να προστατεύεται ως φρούριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας», ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι Ε/Κ θα πληγούν οικονομικά.

Έκανε λόγο για δυσκολίες καθώς η θέση του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων, αλλά ελπίζει να γίνει ρεαλιστής στο θέμα αυτό.

«Υπάρχουν δυσκολίες, η θέση του Μπάιντεν είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει ένα ελληνικό λόμπι που τον επηρεάζει. Μίλησα με τον κ. Τσαβούσογλου κι ελπίζουμε όλοι να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό τέτοιες σοβαρές υποθέσεις. Για να εξασφαλιστεί η ειρήνη εδώ, πρέπει να έχουν ρόλο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Λένε ότι θέλουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά το βλέμμα τους είναι υπέρ της Ελλάδας. Μπορεί να υποστηρίζουν την ομοσπονδία, αλλά τελικά η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ θα αποβεί πολύ σημαντική. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία τους ενοχλούν, τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Αγγλία. Αυτό θα το εκτιμήσει η Τουρκία, η οποία είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Η νότια Κύπρος (όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία) συνεργάζεται με τη Ρωσία, είναι όλοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι Ρώσοι έχουν επενδύσεις στο νότο, αλλά οι ΗΠΑ ενοχλούνται. Στο ζήτημα του πετρελαίου/φυσικού αερίου θα δράσουμε μαζί με την Τουρκία. Οι Τούρκοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ε/Κ. Εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί διάσκεψη, θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές».

Keywords
Τυχαία Θέματα