Ερτουγρούλογλου: Είχαμε συναντήσεις με Ρώσους εδώ και καιρό

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και ο σύμβουλος του Τατάρ σε θέματα διεθνών σχέσεων και διπλωματίας, καθηγητής Χασάν Ισικσάλ σχολίασαν εκ νέου χθες την πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει γραφείο στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το ΓΤΠ.

Η Diyalog (11.08.23) γράφει ότι σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε μοιραστεί μαζί τους την σκέψη της να ανοίξει γραφείο για να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες της που ζουν στα

κατεχόμενα και ότι σε αυτό το πλαίσιο αξιωματούχοι της Ρωσικής Πρεσβείας στην Λευκωσία διεξάγουν εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα συναντήσεις για το θέμα με το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών.

«Η διαδικασία συνεχίζεται», είπε ό Ερτουγρούλογλου υπενθυμίζοντας ότι και άλλες χώρες διατηρούν παρόμοια γραφεία στα κατεχόμενα και ότι αυτά τα γραφεία δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα εδώ και κάποια χρόνια.

«Η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω γραφείου δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνώρισε την ΤΔΒΚ», πρόσθεσε.

Η Yeni Düzen (11.08.23) γράφει ότι σε γραπτή δήλωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι θεωρεί σημαντικό το άνοιγμα «προξενείου» από την Ρωσία στα κατεχόμενα και ότι παράλληλα με  τις ανθρωπιστικές και διοικητικές ανάγκες των Ρώσων που διαμένουν στα κατεχόμενα, αυτό το βήμα θα συμβάλει στην εγκατάσταση της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Η δήλωση του Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία Μουράτ Ζιάζικοφ και κάποιων Ρώσων αξιωματούχων ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα αρχίσει σύντομα να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στην ΤΔΒΚ και το ξεκαθάρισμα ότι αυτό το βήμα θα γίνει στο εγγύς μέλλον είναι η πιο σύγχρονη έκφραση της αντίληψης αμοιβαίου κέρδους, η οποία βλέπει την εξωτερική πολιτική από την ανθρώπινη προοπτική και συνιστά το σημείο εστίασης της διπλωματίας», υποστήριξε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι έχει την πλήρη στήριξη του ίδιου προσωπικά και της «ΤΔΒΚ» αυτό το βήμα που γίνεται για κάλυψη της ανάγκης παροχής προξενικών υπηρεσιών, η οποία προέκυψε για ανθρωπιστικούς και διοικητικούς λόγους με την αύξηση του αριθμού της ρωσικής διασποράς που ζει στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και κάθε βήμα που εξυπηρετεί την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

«Εύχομαι να γίνει αφορμή για να προωθηθούν πολύ περισσότερο οι ανθρώπινες, πολιτικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην ΤΔΒΚ και την Ρωσία αυτό το βήμα, το οποίο καταδεικνύει με όλη της την απλότητα την πραγματικότητα ότι ως αποτέλεσμα των γεγονότων, στην βόρεια Κύπρο υπάρχει μια χωριστή αρχή και διοίκηση», ισχυρίστηκε ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί σημαντική την απόφαση της Ρωσίας να ανοίξει προξενείο στην κατεχόμενη Κύπρο και ότι αυτή θα συμβάλει στην εγκατάσταση της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Πολύτιμο» το άνοιγμα γραφείων ξένων χωρών στα κατεχόμενα, λέει ο Τσελίκ

Η Diyalog (11.08.23) γράφει ότι «πολύτιμο» χαρακτήρισε το άνοιγμα γραφείων ξένων κρατών στην κατεχομένη περιοχή της Κύπρου ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με το ΓΤΠ.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στα γραφεία του κόμματός του, ο Τσελίκ κλήθηκε να σχολιάσει το άνοιγμα γραφείου από την Ρωσία στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου με σκοπό την παροχή προξενικών υπηρεσιών.

Χαρακτηρίζοντας «πολύτιμη» την εξέλιξη, ο Τσελίκ ανέφερε ότι η πολιτική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα «πόρρω απέχει» από το να θεωρεί την «ΤΔΒΚ» ως «ίσο κράτος» και ισχυρίστηκε:

«Το είδαμε αυτό με διάφορες ευκαιρίες. Κάθε φορά αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Αυτοί είναι εκείνοι που φεύγουν από τις διαπραγματεύσεις. Όμως ύστερα πηγαίνουν και το παρουσιάζουν αυτό με άλλο τρόπο στην Ευρώπη, σε συγκεκριμένες λέσχες».

Υποστηρίζοντας ότι η Μεσόγειος πληρώνει το τίμημα της «απερίσκεπτης απόφασης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κατά την έκφρασή του, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε:

«Και αυτή είναι το ότι πήραν και ενέταξαν στην ΕΕ μονομερώς, σε αντίθεση με τις πρακτικές της ΕΕ, τους Ελληνοκύπριους με την μορφή πειρατικού κράτους κάτω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, δεν λύθηκε το πρόβλημα. Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν μόνοι τους μια δημοκρατία με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία. Εκεί δεν υπάρχει έγκριση της τουρκικής πλευράς γι’ αυτό. Επομένως, θα πάρετε ταυτοχρόνως και την ΤΔΒΚ ή θα αναβάλετε αυτές τις διαπραγματεύσεις μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Η εικόνα που προκύπτει τώρα, αυτή η απερίσκεπτη απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η προκατειλημμένη απόφαση έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουν τίμημα όλοι σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Το σημείο που ήρθε η Τουρκία εδώ είναι ότι η διαδικασία θα προχωρήσει ως δύο ίσα κράτη πλέον».

Διαβάστε επίσης: Η κίνηση της Ρωσίας δεν είναι αναγνώριση των Τ/κ, αλλά προειδοποίηση προς Ε/κ

Keywords
Τυχαία Θέματα