Εσένταγλι: Δεν υπάρχει νομιμότητα στις συλλήψεις για περιουσιακό

Για πίεση που θέλει να ασκήσει «η ελληνοκυπριακή διοίκηση επί των περιουσιών στην τδβκ», έκανε λόγο ο πρόεδρος Τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση της ΚΔ και το ψευδοκράτος, αντίστοιχα. Υποστήριξε ότι «χωρίς την υλοποίηση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και νομιμότητα στην προσφυγή σε ποινικές κυρώσεις που στοχεύουν μεμονωμένα Τουρκοκύπριους ή πρόσωπα που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην τδβκ σχετικά με το θέμα των περιουσιών, το οποίο είναι

ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της συνεχιζόμενης πολιτικής διαμάχης».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις του κ. Εσένταγλι στην εφημερίδα όπου υποστήριξε πως το περιουσιακό ζήτημα διαμορφώνεται από τη νομολογία του ΕΔΑΔ. «Πιστεύω ότι η στάση των Ελληνοκυπρίων δεν θα γίνει αποδεκτή από το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ούτε νομικά ούτε ανθρωπιστικά αποδεκτό για την ε/κ διοίκηση να ποινικοποιεί πράξεις που έλαβαν χώρα στη βόρεια Κύπρο, όπου δεν έχει καμία δικαιοδοσία ή κυριαρχία από την άποψη τόσο της εγχώριας όσο και της νομοθεσίας της ΕΕ, και να θέτει άτομα στη θέση να διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα, δεν είναι ούτε νομικά ούτε ανθρωπιστικά αποδεκτό».

Εξέφρασε δε την ανησυχία του ότι αυτή η κρίση εγκυμονεί επικίνδυνα επόμενα βήματα και για τις δύο πλευρές.

Είπε ότι η τ/κ πλευρά πρέπει να εξηγήσει την σημασία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», η οποία έχει υποδειχθεί από το ΕΔΑΔ ως η διεύθυνση για τη λύση του περιουσιακού – όπως ανέφερε - στην Κύπρο. «Ειδικότερα, η διασφάλιση ότι οι Ελληνοκύπριοι που έχουν αφήσει περιουσία στο Βορρά θα ενημερωθούν για την επιτροπή ακίνητης περιουσίας και ότι θα υποβάλουν αίτηση εδώ, θα προσφέρει την πιο πρακτική, πιο κοντινή, πιο ρεαλιστική και δίκαιη λύση στο περιουσιακό πρόβλημα της Κύπρου» υποστήριξε.

Ο τ/κ δικηγόρος υποστήριξε ότι «η χρήση των δικαστικών εξουσιών του ελληνοκυπριακού κράτους σαν να μην υπάρχει περιουσιακό πρόβλημα που διαρκεί 50 χρόνια και διαμορφώνεται από τη νομολογία του ΕΔΑΔ, δεν θα προστατευθεί από το διεθνές δίκαιο». Πρέπει, συνέχισε, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα ενάντια σε αυτές τις άδικες πρακτικές των Ε/κ και να στηρίξουν τους θιγόμενους πολίτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι ως τ/κ δικηγορικός σύλλογος είναι έτοιμοι να συμβάλει στο θέμα αυτό.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ανοιχτή πληγή η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα