Εσωτερική διακυβέρνηση και Κυπριακό συζήτησαν Αναστασιάδης-Περδίκης

Θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος υπέβαλε μια σειρά από εισηγήσεις. Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις επικρίσεις που δέχεται ο Πρόεδρος για το Κραν Μοντανά, ο κ. Περδίκης

χαρακτήρισε πολιτική αυτοχειρία την προσπάθεια να φορτώσουν κάποιοι στον Πρόεδρο την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.



Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Περδίκης είπε πως συζήτησαν με τον Πρόεδρο μια σειρά από σοβαρά θέματα που αφορούν το Κυπριακό αλλά και την εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ του υπέβαλε μια σειρά από εισηγήσεις και προτάσεις πάνω στα θέματα που είναι της προτεραιότητας των Οικολόγων.

Ο κ. Περδίκης είπε πως από τα 11 σημεία που είχε υποβάλει κατά την προηγούμενη τους συνάντηση στις 4 Νοεμβρίου, υιοθετήθηκε το ένα, το οποίο αφορά το σχέδιο της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων και της χρηματοδότησης των ηλεκτρικών.

Ανέφερε πως κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε στην εισήγηση του για τη δημιουργία πράσινου ταμείου, το οποίο να χρηματοδοτείται από τη φορολογία για τη ρύπανση και με τη σειρά του να χρηματοδοτεί παρόμοιες, πράσινες δράσεις όπως αυτή της επιχορήγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σημείωσε πως η πρόταση αυτή άρεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και ο ίδιος ο κ. Περδίκης δεσμεύτηκε να του αποστείλει και σχετική πρόταση.

Όσον αφορά στα θέματα κοινωνικής πολιτικής όπως την κατάργηση του 12% για τις συντάξεις και στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Περδίκης είπε πως ο Πρόεδρος έδειξε θετική προσέγγιση, όπως έδειξε και για την κατάργηση του φόρου ύψους 350 ευρώ τον χρόνο για τις εταιρείες καθώς την καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού.

Σε σχέση με την εισήγηση για επαναφορά της αργίας της Κυριακής για τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, ο κ. Περδίκης είπε πως ο Πρόεδρος φάνηκε να συζητά το θέμα αν και, όπως είπε, ο Πρόεδρος έχει κάποιες επιφυλάξεις. Υπενθύμισε πως πολύ σύντομα η Βουλή θα ψηφίσει τον νόμο που θα επαναφέρει την εξουσία στο Υπουργείο Εργασίας για την έκδοση διαταγμάτων.

Στα υπόλοιπα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο κ. Περδίκης είπε πως συζήτησαν επί μακρόν το θέμα των δύο εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως ανέφερε, να κάνει παράπονο για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η επιστολή του στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. «Αναφέρθηκε και στο μισό συγνώμη, τη δική μου δήλωση, εξήγησα στον Πρόεδρο ότι του είχα εισηγηθεί στις 4 του Νιόβρη ότι θα έπρεπε να απολογηθεί από εκείνες τις μέρες και αν το έκανε πριν τρεις μήνες θα είχαμε αποφύγει άσκοπες συζητήσεις, παρόλο που παραμένουν κάποια θέματα σε ότι αφορά τις πολιτογραφήσεις, τον κώδικα δεοντολογίας, τη δωροληψία, ζητήματα θεσμικά που παραμένουν ανοικτά και πρέπει να τα λύσουμε ως Πολιτεία», είπε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πικραμένος από την αντιπολίτευση που υπόκειται, αλλά όπως σημείωσε αυτό είναι το πολιτικό παιγνίδι και πως όλοι έχουν πικραθεί κατά καιρούς που οι πολιτικοί αντίπαλοι αντιμετωπίζουν πράξεις, συμπεριφορές και αποφάσεις.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Περδίκης είπε πως ο Πρόεδρος του εξήγησε πως δεν υπάρχουν εξελίξεις, συζήτησαν τα θέματα που αφορούν τις κυρώσεις από την ΕΕ, καθώς και την ιστορία που προέκυψε με το τί έγινε ακριβώς στο Κραν Μοντανά. «Προσωπικά ως αυτόπτης, όσο μπορούσα, μάρτυρας, καταθέτω ότι το αδιέξοδο του Κρας Μοντανά είναι ευθύνη απολύτως της Τουρκίας, δεν φάνηκε σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα η Τουρκία έτοιμη να απεγκλωβιστεί από το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Αντίθετα η δική μου γνώση, από όσα ξέρω, είναι πως η Τουρκία δεν συζήτησε ποτέ στα σοβαρά ούτε στη Γενεύη, ούτε στο Κραν Μοντανά, το θέμα της απόσυρσης των εγγυήσεων και των στρατευμάτων», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Περδίκης, είπε πως το να προσπαθούν κάποιοι να φορτώσουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ευθύνεται για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, αγγίζει τα όρια της πολιτικής αυτοχειρίας.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα