Εσπερίδα ΤΕΠΑΚ: Αδυναμίες και προοπτικές και για τον θρησκευτικό τουρισμό

Ο καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων, που σχετίζονται με τον θρησκευτικό τουρισμό, η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση Κυπρίων και ξένων για τα θρησκευτικά μνημεία, καθώς και η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας, είναι μερικές από τις διαπιστώσεις που προέκυψαν από τη συζήτηση και τις ομιλίες στην εσπερίδα με θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός: προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, μέσα από τις ομιλίες, καθώς και στη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των συμμετεχόντων, αναδείχθηκε

ως κοινή διαπίστωση ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική μορφή τουρισμού με μεγάλες προοπτικές, που προσφέρεται και ως εναλλακτική επιλογή στην προσπάθεια για καταπολέμηση της εποχικότητας. Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες που υπάρχουν, ενώ παρουσιάστηκαν οι κινήσεις, που γίνονται για προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς και όσα χρειάζεται να γίνουν ακόμα.

Την εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου στο ΤΕΠΑΚ, διοργάνωσαν το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του Πανεπιστημίου και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Συντονιστής Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του ΤΕΠΑΚ, Δρ Αντώνης Θεοχάρους.

Στον χαιρετισμό του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, έγινε αναφορά στην προτεραιότητα που δίνει το Υφυπουργείο στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, ως ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν. Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Συντονιστής Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, Δρ Αντώνης Θεοχάρους, επεσήμανε ότι η ακαδημαϊκή έρευνα στον θρησκευτικό τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Τμήμα, που συμβάλει ενεργά στην ανάδειξη του θέματος.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Λειτουργός Θεμάτων Θρησκευτικού Τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού, Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σωματείου Φιλοκαλία, ο Δρ. Βασίλειος Δρακονάκης.

Από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, αναφέρθηκε ότι γίνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες με έντυπες εκδόσεις, αλλά και εκδηλώσεις μαζί με τουριστικούς φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως η εκδήλωση που έγινε το 2017 στην Πολωνία σχετικά με τα ‘Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο, μετά από την οποία οι αφίξεις από την Πολωνία αυξήθηκαν κατά 300%.

Ο Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου σημείωσε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού αξιοποιεί όλες τις πτυχές του θέματος, εμπλέκοντας την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, τη χριστιανική αρχιτεκτονική, τους ιστορικούς ναούς κ.α. με τα ήθη και έθιμα, το φαγητό, τις φυσικές ομορφιές της Κύπρου.

Ο Δρ. Βασίλειος Δρακονάκης παρουσίασε την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού μέσα από την ψηφιοποίηση και ανάδειξη της υλικής και άυλης εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέροντας το παράδειγμα της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας. Επίσης, αναφέρθηκε σε 8000 σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στην Κύπρο και στην προσπάθεια ανάδειξης ενιαίας τουριστικής ταυτότητας Κύπρου - Ελλάδας.

Ελλιπής προσβασιμότητα σε θρησκευτικά μνημεία και το κενό της ρωσικής αγοράς

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ ανοικτής συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της ελλιπούς προσβασιμότητας στους ιερούς χώρους και διαπιστώθηκε κοινή παραδοχή όλων των φορέων για ελλείψεις σε θέματα προσβασιμότητας σε μονές, ναούς και άλλα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε δέσμευση για να δοθεί η δέουσα σημασία στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα και όπως μέσω συνεργασίας δοθούν συγκεκριμένες λύσεις για βελτιώσεις σε θέματα προσβασιμότητας.

Η συζήτηση περιστράφηκε, επίσης, γύρω από την απώλεια της ρωσικής αγοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού με στόχο την καταπολέμηση της εποχικότητας. Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων, ανέφεραν ότι οι απώλειες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καλύφθηκαν από νέες αγορές και από το γεγονός ότι οι τουρίστες που φθάνουν στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα ανήκουν στην ελίτ και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από άλλες χρονιές.

Επιπλέον αναφέρθηκαν και πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ξεναγοί και επισκέπτες κατά τις επισκέψεις τους σε μονές, εκκλησίες και άλλα θρησκευτικά μνημεία. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία των αρμόδιων φορέων και με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ο Δρ Αντώνη Θεοχάρους ενημέρωσε για τη συμφωνία του ΤΕΠΑΚ με αρμόδιους φορείς για την ένταξη της Σχολής Ξεναγών κάτω από τη στέγη του Πανεπιστημίου, που αναδείχθηκε ως μια εξέλιξη που θα αναβαθμίσει τον κλάδο και κατ’ επέκταση το τουριστικό προϊόν.

Θετικά σχολιάστηκε η εισήγηση για αξιοποίηση στα σχολεία του ψηφιακού υλικού με θρησκευτικά μνημεία και ιστορικά αντικείμενα, που ετοιμάζεται μέσα από την πράξη Re-Cult Magnum, με στόχο τα παιδιά της Κύπρου να γνωρίσουν καλύτερα τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στο φόρουμ συζήτησης με ερωτήσεις από το κοινό, στο οποίο συμμετείχαν ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ο Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου, Λειτουργός του Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Βασίλης Σταματάρη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), η Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), ο Χρίστος Τζιαμπάζης, Μέλος του ΔΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων  (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), ο Δρ. Βασίλης Δρακονάκης και ο Δρ. Αντώνης Θεοχάρους. Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, ο οποίος παρακολούθησε την εσπερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα