«Έσβησε» 63χρονος σε παραλία – Άδειοι οι ναυαγοσωστικοί πύργοι λόγω ωραρίου

Άνδρας, 63 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή, σε μία παραλία γεμάτη από κόσμο στην Ορόκλινη, ενόσω επιχειρούσε να κολυμπήσει με τον αδελφό του.

Με τη βοήθεια των λουόμενων ανέσυραν τον 63χρονο από την θάλασσα για να του παράσχουν τις Πρώτες Βοήθειες, ενώ ο θάνατος φέρεται να προήλθε από παθολογικά αίτια.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η ηχηρή απουσία ναυαγοσώστη σε μία κατάμεστη παραλία. Ο πύργος των ναυαγοσωστών που είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως απινιδωτή και μάσκα παροχής οξυγόνου, ήταν άδειος.

Το περιστατικό που φέρνει στο φως

το ΣΙΓΜΑ συνέβη στις 9:45 το πρωί, 45 λεπτά πριν πιάσει δουλειά η πρώτη βάρδια ναυαγοσώστη. Στη συγκεκριμένη περιοχή, στην Ορόκλινη, ο ναυαγοσώστης πιάνει δουλειά στις 10.30 και εργάζεται μέχρι τις 6, αυτό το επεισόδιο συνέβη στις 09.45.

Όπως δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Πόλυς Παλλήκαρος, «ας μας πει κάποιος πόσα κοστολογείται μια ζωή. Αυτή την ερώτηση την κάνω εδώ και χρόνια».  

Σημείωσε ότι, ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν η παρουσία ναυαγοσώστη σήμερα θα έσωζε τη ζωή του άτυχου 63χρονου, ο οποίος απεβίωσε από παθολογικά αίτια και όχι από πνιγμό.

«Πέρυσι στην ίδια παραλία, όπως πληροφορηθήκαμε, υπήρξαν τέσσερα παρόμοια περιστατικά με τους ναυαγοσώστες να σώζουν τελικά μια ζωή, επειδή έτυχε το περιστατικό να επισυμβεί εντός ωραρίου εργασίας τους. Όσο τραγικό και αν ακούγεται, το πόσες ζωές σώζονται στις κυπριακές παραλίες κάθε χρόνο, εξαρτάται όχι μόνο από τη σοβαρότητα αλλά και από την ώρα του κάθε περιστατικού», τόνισε.

Όπως επισήμανε, ο κ. Παλλήκαρος, σε διάφορες επαρχίες υπάρχουν διαφορετικά ωράρια. Πριν 20 μέρες έχει γίνει διάσωση ατόμου στο Lem19 στη Λεμεσό, στο Κούρειο δηλαδή, η ώρα 07.30 το πρωί. Η ώρα 07.30 το πρωί υπήρχαν ναυαγοσώστες και έχουν σώσει μια ζωή.  

Η εισήγηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ναυαγοσώστες από την ανατολή μέχρι τη δύση του Ηλίου.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής τονίζει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης και ότι πρέπει να δημιουργηθούν μόνιμες και όχι έκτακτες θέσεις εργασίας ναυαγοσωστών σε όλες τις επαρχίες.

«Η ευθύνη κάλυψης των πολλών κενών που υπάρχουν ανήκει στις επαρχιακές διοικήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν βρίσκουν εύκολα προσωπικό», είπε ο κ. Παλλήκαρος

Κλείνοντας ανέφερε ότι, «είναι μια δουλειά 3 μηνών, 6 μηνών, που αντιλαμβάνεστε κανένας δεν θα πάει να εργαστεί για 3 μήνες, θα ψάξει δουλειά μόνιμη, οπότε ο κόσμος αποφεύγει να πηγαίνει σαν ναυαγοσώστης. Βασίζονται πάνω στους φοιτητές κυρίως οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό και αυτοί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Οπότε η λύση εδώ είναι να προσφερθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις. Και ας κάνουμε και μια σύγκριση. Στην Αμμόχωστο υπάρχουν 40 μόνιμοι ναυαγοσώστες. Μόνιμοι εννοούμε ολόχρονα. Στην Πάφο υπάρχουν 3. Η Πάφος έχει 3 παραλίες χειμερινές τις οποίες πρέπει να καλύπτει με ναυαγοσώστες. Οπότε πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 13 άτομα. Το ίδιο και η Λάρνακα».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, σε κάποιες παραλίες όντως δεν υπάρχει ναυαγοσώστης και ο λόγος είναι ότι παρά το ότι έχουν γίνει προκηρύξεις δεν υπάρχουν άτομα που να ενδιαφέρονται.

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, παρά την πρόοδο τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή νέων πύργων ναυαγοσωστών, ακόμη υπάρχουν ετοιμόρροποι πύργοι, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τον υφιστάμενο εξοπλισμό σε κάποιες περιπτώσεις.

«Πριν 15 μέρες εξέταζα ναυαγοσώστες στην Πάφο. Χρησιμοποίησα μια μάσκα παροχής οξυγόνου, η οποία διαλύθηκε στα χέρια μου, όταν έκανα εξέταση, φανταστείτε αυτή η μάσκα να χρησιμοποιούνταν εν ώρα περιστατικού. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μόλις πριν από μια εβδομάδα, στις 9 Ιουλίου, νεαρός έχασε τη ζωή του από πνιγμό στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού, ένα μνημείο που επισκέπτεται μεγάλος αριθμός τουριστών κάθε καλοκαίρι για κολύμπι», τόνισε ο κ. Παλλήκαρος.

Ο λόγος είναι επειδή αποτελεί φυσικό μνημείο, δεν είναι κηρυγμένη ως παραλία λουόμενων και αποτελεί μέρος του Τμήματος Δασών καθώς εμπίπτει στην ευρύτερη περιοχή της δασικής γης. 

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στην Πέτρα του Ρωμιού: Πνίγηκε 29χρονος που παρασύρθηκε από τα κύματα

Keywords
Τυχαία Θέματα