Εθελοντική συνεισφορά στην UNRWA ανακοίνωσε η Κύπρος στον ΟΗΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει τη δέσμευση να συνεισφέρει εθελοντικά το ποσό των €50.000 στην UNRWA (Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων στη Μέση Ανατολή), αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Οργανισμός προς όφελος των Παλαιστινίων προσφύγων.

Την ανακοίνωση της προσφοράς έκανε ο εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Μαύρος, στη συνεδρίαση της Ad Hoc

(άτυπης) Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης για την Αναγγελία Εθελοντικών Συνεισφορών προς όφελος της (UNRWA).

Ο κ. Μαύρος επεσήμανε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η UNRWA στην παροχή βοήθειας και προστασίας εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων στη Μέση Ανατολή καθώς και τη συμβολή της στη σταθερότητα της περιοχής. Τόνισε παράλληλα ότι μία πιθανή κατάρρευση των υπηρεσιών της UNRWA θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ αλλά επίσης και την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και για όλη την περιοχή.

Τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή της να κατακρατήσει 65 εκατομμύρια δολάρια, από την σχεδιαζόμενη προσφορά της ύψους 125 εκατομμυρίων. Για την αντιμετώπιση ενός ελλείμματος της UNRWA, ύψους 446 εκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο ειδική συνάντηση δωρητών, οι οποίοι συγκέντρωσαν 100 εκατομμύρια δολάρια. Οι προσπάθειες για την κάλυψη του ελλείμματος συνεχίζονται μέσω της άτυπης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης.

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων ΗΕ για τους Παλαιστίνιους δυσκολεύεται να καλύψει έλλειμμα στη χρηματοδότησή του

Παρά τις δεσμεύσεις για τη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης για να αντισταθμιστεί η δραστική μείωση της αμερικανικής συνεισφοράς, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) συνεχίζει να είναι αντιμέτωπο με έλλειμμα ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον ως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εάν δεν καλυφθεί το έλλειμμα αυτό, τα σχολεία που διαχειρίζεται το UNRWA "μπορεί να μην ξανανοίξουν τον Αύγουστο", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες σε μια διάσκεψη δωρητών τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

"Κινδυνεύουν οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες στην Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας", πρόσθεσε ο Λάιτσακ.

"Όταν δεν δίνονται πόροι για τους οποίους υπάρχει απελπιστική ανάγκη, υπάρχει τίμημα: περισσότερες δυσκολίες για τις κοινότητες, περισσότερη απελπισία στην περιοχή, περισσότερη αστάθεια στον κόσμο μας", συνόψισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

"Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε" τους μαθητές, ενώ πρέπει "να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εγγυηθούμε ότι θα συνεχίσουν να διανέμονται τρόφιμα, ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά κι ότι ο πληθυσμός δεν θα χάσει κάθε ελπίδα", επέμεινε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Στην αρχή της χρονιάς, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μειώνουν κατά 250 εκατομμύρια δολάρια την οικονομική συμβολή τους σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ, απαιτώντας να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της και θέτοντας ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης την επάνοδο των Παλαιστινίων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Σε διάφορες διεθνείς συνόδους (Ρώμη, Αμάν) το UNRWA εξασφάλισε δεσμεύσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση, που όμως δεν κάλυψαν παρά περίπου κατά το ήμισυ το ποσό των 446 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται για τη χρονιά.

"Χάρη στη χορήγηση επιπλέον 200 εκατομμυρίων δολαρίων, το UNRWA μπόρεσε να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα, το UNRWA έλαβε δραστικά μέτρα για να μειωθούν οι δαπάνες του κατά επιπλέον 92 εκατομμύρια ευρώ", επισήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Χθες Δευτέρα πολλές χώρες δεσμεύθηκαν για τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης για να καλυφθεί το έλλειμμα, που υπολογίζεται πως φθάνει τα 250 εκατομμύρια δολάρια, πάντως δεν ανακοινώθηκε το συνολικό ποσό. Μεταξύ άλλων, το Μεξικό υποσχέθηκε να προσφέρει 500.000 δολάρια και το Βέλγιο "ακόμη τέσσερα εκατομμύρια ευρώ".

Το UNRWA, που ιδρύθηκε το 1949, προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους των προσφύγων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία, επιζήσαντες ή απόγονους των Παλαιστίνιων που έφυγαν για να σωθούν όταν ξέσπασε ο πρώτος ισραηλινοαραβικός πόλεμος (1948), που ακολούθησε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Πάνω από 500.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία του UNRWA (το 54% του προϋπολογισμού του διατίθεται για την εκπαίδευση), που προσφέρει επίσης ιατροφαρμακευτική και κοινωνική βοήθεια. Για το γραφείο εργάζονται πάνω από 20.000 άνθρωποι στη Μέση Ανατολή, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα