Εθνικό και έγγραφα διαπραγματεύσεων ζητεί ο Νικόλας

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητεί τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου και τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων, έστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Με την επιστολή του, η οποία στάλθηκε σήμερα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, απευθύνει έκκληση για παραχώρηση σε όλα ανεξαίρετα τα κόμματα των εγγράφων, που έχουν κατατεθεί και συζητούνται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η αποστολή της επιστολής αποτελεί συνέχεια των δημόσιων δηλώσεων και σχετικών ανακοινώσεων του

Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς θεωρεί επιβεβλημένες τις πιο πάνω ενέργειες, "όχι μόνο για να γίνει μια σωστή αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης, αλλά και για να υπάρξει η απαραίτητη διαφάνεια που θα συμβάλει στη σωστή ενημέρωση του λαού για το μείζον θέμα που θα κρίνει το παρόν και το μέλλον του τόπου μας".

"Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας όταν έχουν δοθεί στην τουρκική πλευρά"

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας από τη στιγμή που το αίτημά, αφορά στα έγγραφα που έχουν ήδη δοθεί στην τουρκική πλευρά. Την ίδια στιγμή, προειδοποιεί ότι "εάν συνεχιστεί η μυστική διπλωματία και η συσκότιση στις διαπραγματεύσεις, ενισχύεται το αίσθημα ανασφάλειας ανάμεσα στους πολίτες και καταπατείται το δικαίωμά τους να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα".

Ο κ. Παπαδόπουλος, υποδεικνύει ότι "η έγκυρη ενημέρωση των κομμάτων και του λαού για όσα ήδη γνωρίζει η τουρκική πλευρά, είναι αναγκαία και για να δοθούν απαντήσεις σε κάποια εύλογα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες και τα οποία έχουν γίνει πιο έντονα μετά την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων τον περασμένο Φεβρουάριο και ενόψει της επικείμενης εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων".

Τα καυτά ζητήματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθεί ο λαός

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται και σε συγκεκριμένα παραδείγματα όσον αφορά κρίσιμες πτυχές στις διαπραγματεύσεις, για τα οποία θα έπρεπε να είναι ενήμερος ο λαός:

• Ποιες είναι οι 22 κατηγορίες στις οποίες έχουν χωριστεί οι κατεχόμενες περιουσίες;

• Ποιες είναι οι εξαιρέσεις του δικαιώματος της ιδιοκτησίας που συζητούνται στο περιουσιακό;

• Ποια είναι τα κριτήρια συζήτησης του εδαφικού;

• Ποιοι είναι οι μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων;

• Ποιοι είναι οι μηχανισμοί λήψεως αποφάσεων;

• Τι νόμους έχουν ετοιμάσει οι Ομάδες Εργασίας;

• Έχει αλλάξει θέση η πλευρά μας σε σχέση με την απόρριψη της τουρκικής απαίτησης για αριθμητική ισότητα Ε/κ – Τ/κ στους θεσμούς του κράτους;

• Πόσο είναι το κόστος των κρίσιμων οικονομικών παραμέτρων της λύσης;

• Ποιοι είναι οι όροι εντολής για τις μελέτες οικονομικής βιωσιμότητας που γίνονται;

• Έχει αλλάξει η πολιτική της πλευράς μας σε σχέση με τις αποζημιώσεις που οφείλει η Τουρκία λόγω της εισβολής και της κατοχής;

• Έχει αποδεχθεί η πλευρά μας ότι αυτές τις αποζημιώσεις καθώς και το κόστος της λύσης δεν θα τις πληρώσει η Τουρκία αλλά οι Ε/κ μέσω της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων;

Ο κατάλογος δεν εξαντλεί όλα τα ζητήματα και ερωτήματα που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέρει στην επιστολή του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θεωρεί ότι ο δημόσιος διάλογος και η ουσιαστική συζήτηση επί της πορείας των διαπραγματεύσεων είναι αναγκαίος και για έναν ακόμα λόγο: για να ενισχυθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαπραγματευτικά.

Η επιστολή του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα