Εθνικό Συμβούλιο: Οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και Προδρόμου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά την συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε και σήμερα το πρωί μια σχετικά σύντομη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ. Υπήρξε παραγωγική συνεργασία με αντικείμενο την διατύπωση του κειμένου των

όρων αναφοράς που θα μεταφέρει η κα Λουτ στον ΓΓ.

Η κα Λουτ θα συναντηθεί εκ νέου αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 9.15πμ.

Στη συνέχεια είχαμε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί στις 9 Αυγούστου και για τη συνεννόηση που υπήρξε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη που έχει επιτρέψει σήμερα να έχουμε την εξέλιξη με τη συζήτηση για τους όρους αναφοράς,.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και για τις  διαβουλεύσεις που γίνονται με την κα Λουτ και την τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς, όπως ζητά ο ΓΓ, να προχωρήσουμε ενδεχομένως στην κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ και να πλησιάσουμε τον στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος άκουσε σκέψεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, τις οποίες βεβαίως και λαμβάνει υπόψη του.

Επειδή έχουν εκφραστεί κάποια σχόλια σχετικά με την έκθεση του ΓΓ  των ΗΕ το 2017, θα ήθελα να επισημάνω, χωρίς να πρόκειται για γενική κρίση πάνω στην έκθεση, ότι στην έκθεση περιέχονται σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα στην παράγραφο 24 η επισήμανση του ΓΓ ότι στην διάρκεια της διάσκεψης του Κραν Μοντανά είχε προτείνει στα διαπραγματευόμενα μέρη να αναζητήσουν λύσεις που θα λάμβαναν υπόψη ότι η υφιστάμενη Συνθήκη Εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμη. Το αναφέρω αυτό, διότι στην έκθεση και γενικότερα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπάρχουν ερείσματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιεί και προωθεί στη σημερινή διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». 

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην ίδια έκθεση ο ΓΓ λέει σαφώς στην παράγραφο 25 ότι επέστρεψε στο Κραν  Μοντανά στις 6 Ιουλίου για να υποβοηθήσει να φτάσουν τα διαπραγματευόμενη μέρη σε μια στρατηγική συνεννόηση στην βάση έξι παραμέτρων τις οποίες ο ίδιος παρουσίασε στις 30 Ιουνίου».

Οι όροι αναφοράς είναι τα σημεία που θα αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι ούτε η λύση του Κυπριακού  ούτε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «είμαστε πολύ κοντά και θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Είπε ότι το κείμενο των όρων αναφοράς δεν θα αναφέρει με λεπτομέρεια τα πεπραγμένα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες είναι το επιθυμητό να επαναρχίσουν.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει τριμερής συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εφόσον επιβεβαιωθεί η κατανόηση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, η κα Λουτ θα μεταφέρει τον ΓΓ το κείμενο, το προσχέδιο, και στη συνέχεια περιμένουμε από τον ΓΓ, ο οποίος ήδη στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και όπως μαθαίνουμε, και προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – έχει εκφραστεί ευμενώς, ευνοϊκά σχετικά με την επιθυμία των δύο πλευρών να έχουν μια κοινή συνάντηση με τον ΓΓ, ενδεχομένως σε εκείνη την συνάντηση θα ανακοινωθούν τα περαιτέρω βήματα και τα διαδικαστικά».

Σε ερώτηση αν όταν συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ή αν θα αναμένουμε την ολοκλήρωση των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσπαθήσει, εδώ και δύο χρόνια, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που φαίνεται να υπάρχει μια θετική κινητικότητα. Ο Πρόεδρος το έχει πει, ας παίρνουμε ένα πράγμα κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια παραγωγική συνεργασία με την κα Λουτ, είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε μια από κοινού κατανόηση για τους όρους αναφοράς την οποία θα μεταφέρει στον ΓΓ. Μην ξεχνάμε ότι είναι ο ΓΓ που ζήτησε να γίνουν όροι αναφοράς, άρα το επόμενο βήμα θα είναι όταν η κα Λουτ, όπως το επιθυμούμε, μεταφέρει στον ΓΓ ένα κείμενο που είναι η βασική συνεννόηση των δύο πλευρών».

Αβέρωφ Νεοφύτου: Στήριξη στον ΠτΔ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων 

Τη στήριξη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό μέσα από την προσπάθεια συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το κλίμα ήταν εξαιρετικό, προσθέτοντας πως έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στις αρχές Αυγούστου αλλά και για τις συναντήσεις με την κ. Λουτ.

Εκφράζοντας τη θέση του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι μονόδρομος το να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. «Είναι για εμάς στην ε/κ κοινότητα εθνική προτεραιότητα και εθνική αναγκαιότητα. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια του μέσα από τη συμφωνία των όρων εντολής να επαναρχίσει ο διάλογος, εάν υπάρξει σύγκλιση αυτές τις ώρες, ή ακόμα και αύριο, μεθαύριο», είπε και σημείωσε πως για να δούμε το τελικό κείμενο θα πρέπει να περιμένουμε την ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση του ΓΓ και των ηγετών των δύο κοινοτήτων η οποία εκτιμάται πως, αν θα πραγματοποιηθεί, θα είναι μετά τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ προς το τέλος Σεπτέμβρη.

Ερωτηθείς αναφορικά με τους όρους εντολής, ο κ. Νεοφύτου είπε πως υπάρχει κοινή βάση που είναι το ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014, είναι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κρανς Μοντανά αλλά και κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Κρανς Μοντανά, αλλά και οι έξι παράμετροι του ΓΓ του ΟΗΕ, πάντα στο πλαίσιο της ΔΔΟ.

Ερωτηθείς αν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις την ώρα που συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, είπε πως η δική του εκτίμηση, και με βάση το παρελθόν, όταν γίνονται συνομιλίες δεν υπάρχουν ενέργειες που δηλητηριάζουν το κλίμα.

Άντρος Κυπριανού: Να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών

Να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών και  την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων, κάλεσε τους δύο ηγέτες τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, τα δύσκολα θα ακολουθήσουν».

Κληθείς να εκφράσει την εκτίμησή του για τις εξελίξεις εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «αντιλαμβάνεστε, ότι θα πρέπει να αναμένουμε την αυριανή ημέρα για να ξέρουμε επακριβώς ποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την κ. Λουτ και τι θα προτείνει στο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Σε ό,τι μας αφορά, απευθύνουμε για ακόμη μια φορά την έκκληση και στους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών, την ανάγκη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Έχουμε συμφωνήσει από το 1974, πρόσθεσε, «ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις τότε σταδιακά θα οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση».

Αυτό, διευκρίνισε, «δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πάμε σε ένα διάλογο, ο οποίος θα μας πάρει και εκείνος στη διχοτόμηση».

«Αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, τα δύσκολα θα ακολουθήσουν. Εκεί θα πρέπει να υπερασπιστούμε αρχές, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και να επιδιώξουμε λύση η οποία ακριβώς θα βασίζεται σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου»..

«Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι μας αφορά ως ΑΚΕΛ, είπε, «εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, θετικά, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα και γι αυτό παρατείνει την επίσκεψή της η κ. Λουτ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι για να παραμένει εδώ στο νησί χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν ακόμα κάποια ζητήματα». Ας κάνουμε υπομονή ως αύριο το απόγευμα ή ως αύριο το πρωί και θα ξέρουμε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα του πώς προσεγγίζουν τη διαδικασία οι δύο πλευρές, ανέφερε ότι «δεν μας έχει λεχθεί κάτι τέτοιο». Θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι αυτά τα ζητήματα είναι ξεκαθαρισμένα».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «είναι αυτά τα οποία λέγαμε τα τελευταία δύο χρόνια, εμείς ως ΑΚΕΛ, ότι θα έπρεπε να κινηθούμε στην βάση εκείνου του πλαισίου, του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί, ως εκ τούτου εμείς δεν έχουμε καμία διαφωνία».

Ερωτηθείς αν αυτά που πρέπει ακόμα να ξεκαθαρίσουν μπορεί να αφορούν το πλαίσιο του ΓΓ απάντησε ότι «δεν νομίζω ότι είναι αυτά τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα για ξεκαθάρισμα». Ας αφήσουμε να περάσει μια μέρα να κάνουμε λίγη υπομονή και θα ξέρουμε προς τα που πάμε, είπε.

Σε ερώτηση αν παραμένει κόκκινη γραμμή για το Εθνικό Συμβούλιο ο τερματισμός των παραβιάσεων της Τουρκίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «θεωρώ ότι θα είναι πολύ παράδοξο να διεξάγονται διαπραγματεύσεις και να υπάρχουν ενέργειες, οι οποίες να θεωρούνται απειλητικές». Πρέπει λοιπόν, σημείωσε, «να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη η απαραίτητη που να καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες της Ε/κ πλευράς». Σε διευκρινιστική ερώτηση αν θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ή να υπάρξει τερματισμός, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «όταν μιλάμε για φόρμουλα εννοούμε τερματισμό. Να βρεθεί ένας τρόπος να καθησυχαστούν αυτές οι ανησυχίες».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο ίδιος έχει πει ότι αν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις τότε η Τουρκία θα βρεθεί στο δίλημμα ή να συνεχίσει τις προκλήσεις και να κατηγορηθεί ή να τις σταματήσει απάντησε ότι «είναι και τώρα η άποψη μου, ότι αν δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων η Τουρκία θα βρει τρόπο να τερματίσει έστω και προσωρινά».

Είμαι βέβαιος, επανάλαβε απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση στο ίδιο θέμα, ότι αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων «η Τουρκία θα σκεφτεί διπλά και τριπλά πώς θα συμπεριφερθεί».

N. Παπαδόπουλος: Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις

Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ύστερα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

«Είχαμε μια ενημέρωση σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές, εμείς είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως συμφωνούμε με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διαφωνούμε όμως με το πλαίσιο Γκουτέρες ότι μπορεί να αποτελέσει την βάση γι αυτές τις διαπραγματεύσεις. Και θα αναμένουμε φυσικά να δούμε την συμφωνία των όρων αναφοράς για το πώς θα σχολιάσουμε τα επόμενα βήματα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση τι ακριβώς από το πλαίσιο Γκουτέρες θα μπει στους όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ καλή ερώτηση.

«Η δική μας ανησυχία, την οποία επαναλάβαμε σήμερα είναι ότι το πλαίσιο δυστυχώς που θα αποτελέσει την βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα είναι αυτό που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Σεπτεμβρίου του 2017. Μια έκθεση - που υπενθυμίζεται - είναι καθόλα αρνητική για την δική μας πλευρά καθώς περιλαμβάνει μόνο τις δικές μας υποχωρήσεις και καμία από τις σημαντικότερες υποχωρήσεις που θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα έγγραφο αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που έχουν σχέση με αυτά που θα δώσει η Τουρκία», σημείωσε.

Καμία αναφορά στο εδαφικό, είπε, καμία αναφορά σε χάρτες, καμία αναφορά στον στρατό, αρνητικές αναφορές για τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα που θέλει να έχει η Τουρκία. Επομένως, ανέφερε, αν αυτή θα είναι η βάση των διαπραγματεύσεων ξεκινάμε με μια πάρα πολύ αρνητική βάση αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς για τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και δεν καταλήγει η προσπάθεια της κ. Λουτ, ο κ. Παπαδόπουλος προέτρεψε «να αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το ακριβές κείμενο των όρων αναφοράς πριν να σχολιάσουμε».

Εμείς επαναλαμβάνουμε, τόνισε, «τον κίνδυνο που έχουμε ήδη επισημάνει ότι εάν το πλαίσιο Γκουτέρες θα είναι αυτό που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Σεπτεμβρίου του 2017 που μέχρι στιγμής είναι το μόνο κείμενο που έχουμε μπροστά μας, τότε αντιλαμβάνεστε ξεκινάμε με μια πάρα πολύ αρνητική αρχική αναφορά».

Σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν επιθυμεί να μιλήσει για χρονικό ορίζοντα συνομολόγησης των όρων αναφοράς. «Αντιλαμβάνεστε θα είναι αντικείμενο των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαμε σήμερα κάποιες σχετικές αναφορές για το χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας αλλά νομίζω αυτό είναι καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο», πρόσθεσε.

Μ. Σιζόπουλος: Από τις πρόνοιες που συζητούνται υπάρχουν πιθανές επικίνδυνες εξελίξεις

«Από τη σημερινή ενημέρωση για την ΕΔΕΚ προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τους όρους αναφοράς. Από την μέχρι σήμερα συζήτηση και διαδικασία προκύπτει ότι δεν υπάρχει οριστική κατάληξη. Όμως, από τις πρόνοιες που συζητούνται θεωρούμε ότι υπάρχουν πιθανές επικίνδυνες εξελίξεις γιατί αυτά τα οποία συζητούνται ως όροι αναφοράς κατά  την άποψή μας  δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Αλλά και  από την άλλη μπορεί να εγκλωβίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε επικίνδυνες διαδικασίες. Αντιλαμβάνεστε  ότι τα ζητήματα είναι ασαφή. Τόσο όσον αφορά  το πλαίσιο του Γ.Γ. με τα 6 σημεία. Και γνωρίζετε πολύ καλά το τι  περιλαμβάνει. Για την ΕΔΕΚ ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι τουλάχιστον τα 5 από τα 6 σημεία όπως έχουν δημοσιοποιηθεί και μας έχουν δοθεί, παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Δίκαιο και ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Γ.Γ. δεν το δίνει γραπτώς. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ένα πρωταρχικής σημασίας πλαίσιο, να μην δίνεται γραπτώς για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε  με ακρίβεια το τι προβλέπει. Εάν θα είναι απλά επικεφαλίδες για συζήτηση αντιλαμβάνεστε ότι  στην ουσία δεν υπάρχει καμία προοπτική να υπάρχουν συγκλίσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αυτή είναι η φόρμουλα, δηλαδή να καταγραφεί σε επικεφαλίδες το πλαίσιο, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτό θα  το δούμε στην πορεία. Γι’ αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία, γι’ αυτό και  είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Όπως επίσης και το γεγονός  ότι το κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 περιέχει μια άκρως επικίνδυνη διάταξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει  τεράστια προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ότι δηλαδή η κυριαρχία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην διαίρεση της κυριαρχίας και να δημιουργήσει συνθήκες για δύο κράτη».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι αυτή είναι η βάση των συζητήσεων μέχρι σήμερα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν έχει καμία σημασία. Η ΕΔΕΚ από την  αρχή είχε διαφωνήσει με αυτά τα ζητήματα. Και το ζητούμενο  είναι στην πορεία του χρόνου να αξιολογούμε τα λάθη τα οποία ενδεχομένως  έχουν παρατηρηθεί και να γίνονται διορθώσεις. Και δεν είναι σωστό να μένουμε σταθεροί σε κάτι που έγινε. Εξάλλου, και η τουρκική πλευρά κατ’ επανάληψη αυτά τα οποία συμφώνησε, και να υπενθυμίσω ότι και τον χάρτη που κατέθεσε, κακώς της επιδόθηκε πίσω και τον παρέλαβε, όσον αφορά το θέμα του εδαφικού. Άρα λοιπόν δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να είμαστε σταθερά και μόνιμα δεσμευμένοι  σε κάτι το οποίο ουσιαστικά συμφωνήσαμε σε κάποια χρονική στιγμή, όταν στην πορεία  διαπιστώνουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και το δεύτερο σημείο που θεωρώ  πολύ σημαντικό, την διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι  δεν προτίθεται σε καμία  περίπτωση να δεχθεί  επανέναρξη των  συνομιλιών όσο θα συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες  της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιο είναι αυτό το οποίο δεν επιτρέπει την κατάληξη στους όρους αναφοράς μέχρι στιγμής, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Νομίζω δεν είμαι ο αρμόδιος  αυτή την στιγμή για να το απαντήσω. Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος συμμετέχει στις  συνομιλίες και έχει πλήρη αντίληψη για το τι και η άλλη πλευρά ενδεχομένως διεκδικεί και το τι ενδεχομένως η κ. Λουτ στην συνέχεια θα πράξει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν επιχειρείται το κείμενο να έχει και καταγραφή χρονικού ορίζοντα  διαδικασίας πέρα από τους όρους αναφοράς, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν το γνωρίζω ούτε και αυτό. Αυτό που  εγώ ξέρω  από την πλευρά της ΕΔΕΚ είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η δική μας πλευρά πρέπει να παραμείνει σταθερή σε συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες ενισχύονται από διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο  και κυρίως θέσεις που να δημιουργούν την προοπτική είτε να υπάρξει μία λύση του κυπριακού, δημοκρατική  και βιώσιμη  προς όφελος του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όχι μόνο, ή σε αντίθετη περίπτωση οι ευθύνες να βαραίνουν εκείνην την πλευρά  η οποία  θα τις υπονομεύει και δεν επιτρέπει  την εφαρμογή τους».

Ε. Θεοχάρους: Ξεκάθαρος ο ΠτΔ ότι δεν θα ξεκινήσει συνομιλίες αν συνεχιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας

Στην ξεκάθαρη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τις όποιες διαπραγματεύσεις αν δεν σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, στην γραμμή Καταπαύσεως του Πυρός και στην Αμμόχωστο, αναφέρθηκε με ικανοποίηση η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η κ. Θεοχάρους είπε πως είναι γνωστές οι θεμελιακές διαφορές της Αλληλεγγύης όσον αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού και τις προοπτικές της λύσης που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Ωστόσο, πρόσθεσε, εκείνο που θέλει να επισημάνει από τη σημερινή συνάντηση είναι ότι οι όροι αναφοράς αν συνομολογηθούν -που φαίνεται ότι θα συνομολογηθούν- δεν θα ανακοινωθούν πριν από την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης.

«Απ΄ εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τις όποιες συνομιλίες αν δεν σταματήσουν οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, η νέα εισβολή όπως έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο, μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, τα τετελεσμένα επί του εδάφους στην Γραμμή Καταπαύσεως του Πυρός και οι αθλιότητες που διαπράττονται στην Αμμόχωστο. Εύχομαι να τον στηρίξουν όλοι να στραφεί σε αυτή την απόφαση», είπε.

Περδίκης: Οι όροι αναφοράς κινούνται στη λογική της εποικοδομητικής ασάφειας

Οι όροι αναφοράς κινούνται στη λογική της εποικοδομητικής ασάφειας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγοι - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης,  μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Περδίκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «15 χρόνια βαδίζουμε με τη λογική και το δόγμα της εποικοδομητικής ασάφειας γιατί να μην συνεχίσουμε να το κάνουμε; Και νομίζω ότι τα αποτελέσματα των προηγούμενων 15 χρόνων είναι ενδεικτικά για το πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε όταν συνεχίζουμε να κινούμαστε με τη λογική της εποικοδομητικής ασάφειας».  

Ανέφερε ότι οι όροι αναφοράς κινούνται στη λογική της εποικοδομητικής ασάφειας, κάνοντας λόγο για «εκ των προτέρων αμφιλεγόμενο και αμφισβητούμενο περιεχόμενο».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί ένα από τους όρους αναφοράς, προσθέτοντας ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι ξεκαθαρισμένο, δεν είναι ένα γραπτό κείμενο, υπάρχουν  διάφορες αναφορές, διάφορες ερμηνείες»

«Άρα καταλαβαίνετε από μόνοι σας πόσο βατό είναι αυτό το πεδίο το οποίο είναι ασαφές και αδιευκρίνιστο», είπε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «η εποικοδομητική ασάφεια δεν οδηγεί σε λύση, δεν οδηγεί σε αντιμετώπιση των προβλημάτων», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του Κινήματος ότι αυτή η διαδικασία «δεν θα καταλήξει, το λιγότερο, σε κάτι ουσιαστικό».

Είπε, τέλος, ότι υπάρχουν και επικινδυνότητες, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε αυτές για να μην χαρακτηριστεί και πάλι, όπως είπε, ως απαισιόδοξος.

 

Γέαδης: Οι όροι αναφοράς περιλαμβάνουν επικίνδυνες πρόνοιες

Οι όροι αναφοράς περιλαμβάνουν επικίνδυνες πρόνοιες, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Γεάδη είπε ότι «σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο ενημερωθήκαμε εκτενώς για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί καθώς και για τις συναντήσεις που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή με την κ. Λουτ».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ είπε ότι «συμφωνούμε με την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνομιλίες εφόσον συνεχίζονται οι προκλητικές, επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες αλλά και οι προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στα Βαρώσια».

Ο κ. Γεάδη είπε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις διεθνώς προς την Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στους όρους αναφοράς είπε πως «όπως έχουμε ενημερωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο θα εστιάζονται στο πλαίσιο Γκουτέρες καθώς και στην Συμφωνία μεταξύ Αναστασιάδη -Έρογλου του 2014».

Ανέφερε ότι «περιλαμβάνουν επικίνδυνες πρόνοιες όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μη επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων μετά την λύση, τα δικαιώματα στους σφετεριστές των περιουσιών των προσφύγων, το τ/κ βέτο και η εκ περιτροπής προεδρία».

Εξέφρασε, επίσης, την κάθετη διαφωνία του ΕΛΑΜ «σε σχέση με τους κατατεθειμένους χάρτες που μετατρέπουν τα κατεχόμενα χωριά και τις κατεχόμενες πόλεις μας εσαεί τουρκικές».

«Θα πρέπει να αποβάλουμε από πάνω μας το αίσθημα της ηττοπάθειας και της πολιτικής του κατευνασμού που ακολουθούμε μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για απελευθέρωση της Κύπρου», κατέληξε.

Καρογιάν: "Μπορούν να αξιοποιηθούν οι όροι αναφοράς νοουμένου ότι διαφαλιστούν κάποιες ανησυχίες

 

Ανεξαρτήτως των θετικών και αρνητικών που υπάρχουν, οι υπό συζήτηση όροι αναφοράς είναι ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της έναρξης των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι διασφαλιστούν κάποιες ανησυχίες που υπάρχουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας Εθνικού Συμβουλίου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Καρογιάν είπε πως «για μας η στασιμότητα και το παρατεταμένο αδιέξοδο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, την ίδια ώρα θέλω να υπογραμμίσω και το γεγονός ότι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά που η Τουρκία έχει θέσει ως σχεδιασμούς και εφαρμόζει σε ό,τι αφορά την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Καρογιάν είπε πως «μας ενδιαφέρει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ή να τροχιοδρομήσουμε διαδικασίες προς διαπραγματεύσεις που να μπορούν να έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι αν δεν υπάρξει σωστή προετοιμασία μιας ενδεχόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας αυτά που έπονται θα είναι χειρότερα».

Ερωτηθείς για τη θέση της Παράταξης για τους υπό συζήτηση όρους αναφοράς, ο κ. Καρογιάν είπε πως «αν είναι αυτά που έχουμε ακούσει, εμείς θεωρούμε ότι, ανεξαρτήτως των θετικών ή των αρνητικών, είναι ένα πλαίσιο το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι από πριν θα υπάρξουν όλες εκείνες οι κινήσεις για αν διασφαλιστούν οι ανησυχίες και να διασφαλιστούν και αυτά που θεωρούμε ζωτικά και σημαντικά».

Χρειάζεται σύνεση, είπε, για να προσθέσει πως η μεγαλύτερη ανησυχία δεν είναι τι θα πει ο Τ/κ ηγέτης αλλά τι λέει η Τουρκία για αυτούς τους όρους αναφοράς.

«Αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα, όπως επίσης και χρειάζεται προετοιμασία της πλευράς μας για τις συγκλίσεις».

Keywords
δηλωσεις, εθνικο, νίκος αναστασιάδης, για μας, υφιστάμενη, ιουνίου, λύση, οηε, ακελ, σημαίνει, δίλημμα, δηκο, εδεκ, αοζ, νέα, ελαμ, κυπρος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , στρατος, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, αποτελεσματα, ελενη, το θεμα, αβερωφ, αυριανη, βημα, δημοκρατια, εθνικη, ηγετης, θεμα, νησι, οηε, πλαισιο, σημερινη, χαρτες, ωρα, ακελ, απλα, βετο, γεγονος, γινει, γινονται, δευτερο, δηκο, δυστυχως, δικη, δίλημμα, δογμα, δοθει, δωσει, εγινε, εγγραφο, εδεκ, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, ελαμ, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επρεπε, επιθυμια, εσαει, ζητα, ιδια, ιδιο, η δικη, υπομονη, κειμενο, κλιμα, λαθη, λύση, λογο, νικο, παντα, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, παμε, πεδιο, πιθανοτητες, προβληματα, πρωι, συζητηση, συνεχεια, σκεψεις, σπιτια, σχολια, τουρκια, υφιστάμενη, φυσικα, φορμουλα, φορα, ωρες, βηματα, δικαιωματα, εφαρμογη, ηγετες, εισβολη, μια φορα, μπροστα, σημαίνει, σωστο, θαλασσες, θελω να, θεσεις, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα