Ετοιμάζεται το πακέτο συμφωνίας

Αυτόματο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις - Αόριστες διαβεβαιώσεις για το χρέος
Το EuroWorking Group θα δώσει την έκθεσή του στις 24 Μαΐου - Θα συζητηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Ένα τεράστιο βήμα μπροστά έκαναν Αθήνα και Βρυξέλλες στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup. Η τελική

συμφωνία παραπέμπεται στο EuroWorking Group και στην τακτική συνεδρία του Eurogroup, στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, για να γίνει το συγκεκριμένο βήμα, η ελληνική πλευρά πρότεινε στο έγγραφο που έστειλε στο Eurogroup, την περασμένη Κυριακή, όπως στη λίστα των αυτόματων περικοπών να περιλαμβάνονται και οι μισθοί. Για την ακρίβεια εξαιρούνται ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες, αλλά όχι οι κωδικοί για μισθούς και συντάξεις. Το αν και το πόσο θα πέφτει «μαχαίρι» θα αποφασίζεται με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι Υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ, για να δώσει τη συγκατάθεσή του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ανοίγει ο δρόμος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πως υπήρξε μια πρώτη σειρά συζητήσεων για το χρέος. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «θεσμοθετήθηκαν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για ευκολότερη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές», λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του βραχυπρόθεσμου πακέτου μέτρων. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «Στο τέλος του προγράμματος (εννοεί το 2018), θα αναλάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Σε κάθε περίπτωση, αν θυμάμαι καλά, ο μέσος όρος ωρίμανσης είναι 32 χρόνια».

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για πολύ σημαντική πρόοδο για συμφωνία, αναφέροντας ότι «Οι Ευρωπαίοι παραμένουν αλληλέγγυοι». Χαρακτήρισε «Πολύ σημαντικό το πακέτο μέτρων της Ελλάδας για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική προσελκύοντας επενδύσεις», ενώ για το χρέος τόνισε ότι «Η βιωσιμότητά του αποτελεί βασικό σημείο της συμφωνίας που υπογράψαμε πέρυσι το καλοκαίρι».

Παρεμβαίνοντας ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως το ESM κοιτάζει για επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μαζί με την Κομισιόν, όμως αυτά δεν τα συζητήσαμε στο σημερινό Eurogroup. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον χρόνο ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, τα επιτόκια και άλλα. Όμως το κούρεμα του χρέους για εμάς είναι κόκκινη γραμμή.

Η ελληνική πρόταση
Η πρόταση που παρουσίασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών βασιζόταν σε δύο άξονες. Αρχικά τη μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους, έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις και προστατεύοντας κάποιες επιλεγμένες κοινωνικού τύπου κρατικές δαπάνες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Οι αποκλίσεις θα κρίνονται από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του προηγούμενου έτους, που θα εξετάζονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει τη σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης προόδου της ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες, έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από τη Βουλή των Ελλήνων και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Τι θα γίνει με το χρέος
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι νιώθει ανακούφιση για το γεγονός ότι υπάρχει συζήτηση για την καλύτερη διαχείριση του χρέους. Τόνισε ότι «Θα υπάρξουν τρία επίπεδα στο ζήτημα του χρέους, δηλαδή τι μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα έχουν ενωθεί έως τις 24 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, «Τρεις συν δύο» παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προς τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνεται η μετατροπή των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά από κυμαινόμενα, που ήταν η επιδίωξη της Ελλάδας, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν την εφαρμογή τριών παρεμβάσεων και εάν χρειαστεί συστήνουν άλλα μέτρα.

Ειδικότερα, στο βασικό πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις στα δάνεια που έχει διαθέσει έως τώρα ο EFSF:
1. Η επιμήκυνση της μέσης περιόδου ωρίμανσης των δανείων κατά 5 έτη.
2. Η θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050.
3. Η θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβληθεί μετά το 2050 σε ίσες δόσεις.

Στα «εφεδρικά» μέτρα που θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν περιλαμβάνονται:
· Η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA και SMP) επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ.
· Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, εφόσον περισσέψουν κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα που έχει συνάψει η Ελλάδα με τον ESM. Αυτό θα γίνει στο τέλος του προγράμματος του ESM.

Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας
Κύκλο επαφών για τα αποτελέσματα του Eurogroup με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ μετέβη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αντικείμενο αποτέλεσε η κατ' αρχήν συμφωνία που φαίνεται να έχει επιτευχθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών και την ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη για όσα εξελίχθηκαν χθες στο Eurogroup, παρότι δέχθηκε να κόβονται και οι μισθοί, αν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί πήρε κάποιες αόριστες διαβεβαιώσεις για το χρέος. Στο σημείωμα που είδε το φως της δημοσιότητας, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

1. Τo Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

4. Μετά και τη νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των €5,7 δισ. που προβλεπόταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

5. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα