Έτοιμοι για κλιμάκωση μέτρων οικοδόμοι ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ

Έτοιμοι για κλιμάκωση μέτρων οι οικοδόμοι ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ μετά την 24ωρη απεργία.

Χιλιάδες οικοδόμοι μέλη των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ,

κατήλθαν σήμερα παγκύπρια σε προειδοποιητική απεργία διεκδικώντας ρυθμισμένες σχέσεις εργοδότησης και ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Στη Λευκωσία, οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο οίκημα της ΠΕΟ, όπου οι ηγέτες των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ Πάμπης Κυρίτσης, Ανδρέας Μάτσας και Ιωσήφ Αναστασίου, αντίστοιχα τόνισαν ότι η απεργία δεν είναι μεν αυτοσκοπός αλλά είναι έτοιμοι για κλιμάκωση των μέτρων αν χρειαστεί.

Απόλυτα πετυχημένη χαρακτήρισε ο Πάμπης Κυρίτσης, ΓΓ της ΠΕΟ, την απεργία των οικοδόμων λέγοντας ότι συμμετείχαν με πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και θυμό χιλιάδες εργαζόμενοι στις οικοδομές και το αίτημα είναι ένα: «Θέλουμε ρυθμισμένες σχέσεις εργοδότησης». Ο εργαζόμενος, πρόσθεσε, να πηγαίνει για δουλειά και να ξέρει ότι τα ελάχιστα που δικαιούται είναι αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση και ο εργοδότης του είναι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσει. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, είπε, η αγορά εργασίας γίνεται ζούγκλα.

«Όσοι σταθούν απέναντι σε αυτό το αίτημα πρέπει να το μετρήσουν καλά». Δόθηκαν δισεκατομμύρια για να σωθούν οι τράπεζες, διαλύθηκε ο Συνεργατισμός για να λυθούν προβλήματα των μετόχων και των τραπεζών, συμπλήρωσε διερωτώμενος τι γίνεται με τους εργαζόμενους. «Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, είναι και στους άλλους παγκύπριους κλάδους». Το αίτημα για ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, είναι καθολικό.

Είναι φανερό ότι υπάρχει ασυνέπεια από πλευράς των εργολάβων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι κυριάρχησε η άποψη στους κύκλους των εργοδοτών ότι είναι καλύτερα να συνεχιστεί το καθεστώς της αρρύθμιστης εργασίας, της απορρύθμισης που προωθείται. Την περίοδο της κρίσης η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στις οικοδομές, ο φόβος τους για το αύριο, το μεροκάματο, την οικογένειά τους, τούς υποχρέωσε να δεχθούν και να συμβιβαστούν με απαράδεκτες καταστάσεις και οι εργοδότες θεώρησαν ότι αυτό μπορεί να γίνει καθεστώς».

Η σημερινή απεργία ξεκαθαρίζει ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει καθεστώς, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης λέγοντας ότι η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για τον εργαζόμενο, είναι το όπλο του και «αυτό το όπλο θα το χρησιμοποιήσουμε».

Είναι μιας μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση σε παγκύπρια βάση που στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα, δήλωσε ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ ΣΕΚ λέγοντας ότι είναι λυπηρό να καταφεύγουν σε απεργίες για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Σε μια χρονική συγκυρία που η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται, όπου ο κλάδος των οικοδομών παρουσιάζει στοιχεία ανάκαμψης με το ύψος παραγωγικότητας να ξεπερνά το 15%, εμείς ζητούμε να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση μέσα στα πλαίσια της κατοχύρωσης της ποιότητας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, πρόσθεσε. «Ένας στόχος που είναι αδιαπραγμάτευτος και στη βάση της νομοθετικής ρύθμισης των βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης ώστε αφενός να αρθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε εργαζόμενος, αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, ο κ. Μάτσας είπε ότι υπήρξε πεδίο συνεννόησης μέσα από τη διαβούλευση εργοδοτών – εργαζομένων αλλά δυστυχώς – όπως είπε – η εργοδοτική πλευρά δεν έχει πετύχει την υιοθέτηση και περαιτέρω αποδοχή από τα μέλη της, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σήμερα να προσφύγουν σε απεργιακά μέτρα. Θεωρούμε, συνέχισε, ότι υπάρχει περιθώριο και έδαφος, διάθεση να οδηγηθεί η όλη διαδικασία προς το σωστό αποτέλεσμα ώστε να αρθούν τα απεργιακά μέτρα και να επέλθει η ειρήνη στον κλάδο των κατασκευών.

Και ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το ύστατο μέτρο, αλλά η συλλογική σύμβαση στις οικοδομές αποτελεί τον προπομπό για την ανανέωση και άλλων συλλογικών συμβάσεων. Σύντομα, είπε, θα συζητήσουν τις συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και θα πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, ρυθμισμένα για το καλό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, «ώστε να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα και στον κλάδο των ξενοδοχείων και ευρύτερα».

Ασυδοσία, εκμετάλλευση και πειρατεία είναι τα τρία χαρακτηριστικά στοιχεία που επικρατούν στον κλάδο των οικοδομών δήλωσε ο Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, σημειώνοντας ότι προηγήθηκε ένας μακροχρόνιας διάλογος για τη ρύθμιση κάποιων άρθρων της συλλογικής σύμβασης, αλλά οι εργοδότες έκριναν ότι «αυτή η συγκυρία προκρίνεται για να συνεχίσουν τις πρακτικές του παρελθόντος».

Αυτό είναι απαράδεκτο και γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε απεργιακούς αγώνες που δεν έχουν αρχή και τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασίου. «Είναι ένας αγώνας διάρκειας, διότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα από τους βασικούς όρους απασχόλησης. Αυτό είναι το ζητούμενο και το κυρίαρχο».

Ερωτηθείς τι αναμένεται μετά την συγκέντρωση, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ είπε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την εργοδοτική πλευρά ώστε να υπάρξει θεσμοθετημένος και ουσιαστικός διάλογος στη βάση αυτών που έχουν προηγουμένως συμφωνηθεί, «τότε θα προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των μέτρων. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και χωρίς δεύτερη συζήτηση».

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα