Έτσι θα λειτουργούν τα όπλα teaser της Αστ/μιας-Στα χέρια ΜΜΑΔίτων

Με αφορμή τις αναφορές που γίνονται στα ΜΜΕ για τα όπλα εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (tasers) και το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη χρήση τους από τα σώματα ασφαλείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι η εν λόγω νομοθεσία έγινε με σκοπό την εξυπηρέτηση της ασφάλειας του πολίτη

και όχι για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς.

Τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιούνται με μεγάλη φειδώ – δηλαδή στο ίδιο πλαίσιο που χρησιμοποιούνται τα πυροβόλα όπλα – και μόνο από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας, όπως τα μέλη της ΜΜΑΔ, υποβοηθώντας το έργο τους κατά την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση βίαιων ή επικίνδυνων προσώπων, στις περιπτώσεις όπου η εναλλακτική θα ήταν η χρήση πιστολιού, ώστε η πρακτική της καταστολής να είναι λιγότερο επιβλαβής για τους δράστες. Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις όπου η Αστυνομία θα μπορούσε να αποφύγει τη χρήση πυροβόλου όπλου κατά την προσπάθεια σύλληψης δραστών, εάν είχε τη δυνατότητα χρήσης όπλων εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (tasers).

Η Αστυνομία Κύπρου διαθέτει τέτοιου είδους όπλα, τα οποία όμως δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιεί λόγω απουσίας σχετικού νομικού πλαισίου για τη χρήση τους. Για τον λόγο αυτό, μετά από την υποβολή εμπεριστατωμένης μελέτης για τον χειρισμό των tasers στη βάση πρακτικών που ακολουθούν άλλες χώρες και την υποβολή απόψεων από την Αστυνομία, ετοιμάστηκε το εν λόγω νομοσχέδιο. Συμφωνήθηκε, δηλαδή, όπως προωθηθεί συγκεκριμένη νομοθεσία που θα προνοεί την περιορισμένη χρήση τους, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όπου η εναλλακτική θα ήταν η χρήση του υπηρεσιακού πιστολιού με σκοπό την αποφυγή πυροβολισμού που δυνατό να προκαλέσει θάνατο.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η χρήση τους δεν θα είναι ευρεία, δεν θα γίνεται χρήση σε οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις, παρά μόνο σε εκείνες που επιτρέπεται η χρήση πυροβόλου όπλου ως εναλλακτικής χρήσης αυτού.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η προώθηση νομοθεσίας για τα όπλα εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται και για σκοπούς μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας της ΕΕ (2017/853) αναφορικά τους κανόνες κατοχής και διακίνησης όπλων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη Οδηγία αποσκοπεί στην εμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης πυροβόλων όπλων και στις περαιτέρω εγγυήσεις ασφάλειας των πολιτών καθορίζοντας αυστηρότερους όρους κατοχής και μεταφοράς όπλων, βελτίωσης της δυνατότητας ιχνηλασίας των όπλων, κ.ά. Στόχος είναι η κατηγ οριοποίηση των πυροβόλων όπλων με αυστηρότερα κριτήρια.

Περαιτέρω, στα ίδια πλαίσια, του περιορισμού της χρήσης των πυροβόλων όπλων για σκοπούς ασφάλειας των πολιτών, εντάσσεται και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για υιοθέτηση ενεργειών και μέτρων για το χειρισμό προσώπων που κατέχουν όπλα (κυνηγετικά ή στρατιωτικά) και παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά. Για το σκοπό αυτό, στο νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε περιλαμβάνονται θέματα εθνικής πολιτικής. Αποσκοπώντας στην αφαίρεση όπλων από άτομα τα οποία παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά προς τα μέλη της οικογένειάς τους, εντάχθηκαν στα αδικήματα για τα οποία η καταδίκη συνιστά κώλυμα στην έκδοση άδειας απόκτησης και κατοχής πυροβόλου κυνηγετικού όπλου, αδικήματα που καθορίζονται στον περί Βίας στην Οικογένεια Νόμο.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί και αδικήματα που σχετίζονται με τη λαθροθηρία, στα οποία τυχόν καταδίκη θα οδηγεί σε προσωρινή απώλεια και του δικαιώματος οπλοκατοχής, ενώ τίθενται πιο αυστηροί όροι αδειοδότησης οπλοπωλών με στόχο των περιορισμό της διακίνησης όπλων. Επιπρόσθετα, επειδή ο εθνικός νόμος περιλαμβάνει και τα μη πυροβόλα όπλα, στην τροποποίηση περιλαμβάνονται και πρόνοιες για τη ρύθμιση κατοχής, μεταφοράς αεροβόλων όπλων και όπλων χρωματοσφαίρισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα