Εurogroup:Συμφωνία με αγκάθια - €10,3 δις σε διάφορες δόσεις

Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως η δόση θα εκταμιευθεί σταδιακά. «Έχουμε μία πλήρη συμφωνία. Σχετικά με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία, οι θεσμοί θα κάνουν τελικό έλεγχο επί των μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως υπάρχει και ο μηχανισμός που θα διασφαλίζει ,ότι η Ελλάδα, θα είναι σε πλήρη δημοσιονομική τροχιά.

«Μετά το τέλος των διαδικασιών, ο ESM θα ετοιμάσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος. Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά η δόση θα εκταμιευτεί σε διαδοχικές φάσεις».

Ο πρόεδρος του Εurogroup, κατέληξε, πως υπήρξε επίσης, η συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ' ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. «Το βραχυπρόθεσμο κομμάτι αφορά μία διαχείριση χρέους και ζητήσαμε από τον ESM να κοιτάξει την κάθε πληρωμή και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μία αποδοχή και επιπλέον ζητήσαμε από τη διοίκηση του ESM να λάβει αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα τα δούμε στα μέσα του 2018 και εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί σωστά τότε εμείς θα κάνουμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μείωση των επιτοκίων».

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εurogroup

«Γυρίσαμε μία σελίδα μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα. Χρειάστηκε εντατική εργασία, πολλές εβδομάδες και πολλούς μήνες. Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν υπευθυνότητα με δύο σκληρά πακέτα μεταρρυθμίσεων, όπως το ασφαλιστικό και τα εισοδήματα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω και τα νομοσχέδια για το υπερταμείο, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος είναι αυτόματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Σημείωσε, ωστόσο, πως κατέληξαν σε μια συμφέρουσα συμφωνία για την Ελλάδα, αφού όπως τονίζει ο ίδιος, «Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών».

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε πως υπήρξαν έντονες στιγμές και υπογραμμίζει πως υπάρχει συμφωνία για το χρέος σε τρία στάδια, τα οποία τα τελευταία θα εξειδικευτούν στα μέσα του 2018.

Στα μέσα Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, περιέγραψε τα βήματα, που θα ακολουθηθούν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα γίνει, όπως ανέφερε, στα μέσα Ιουνίου. «Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, τα κράτη – μέλη του ESM θα πρέπει να εγκρίνουν μέσω εθνικών διαδικασιών».

Πρόσθεσε δε, πως η πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων, θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό θα γίνει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου με την προϋπόθεση υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων.

Η δεύτερη δόση, θα εκταμιευτεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ενώ οι δόσεις που αφορούν το χρέος θα εκταμιευθούν μόνο εάν υλοποιηθούν οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Τα νέα προαπαιτούμενα σύμφωνα με τον Κλάους

- Άνοιγμα της αγοράς

- Πώληση δανείων

- Αποκρατικοποιήσεων

- Ενέργεια

- Νέα υπηρεσία εσόδων

- Μικρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

#BREAKING: Eurozone reaches deal on 10.3 billion euro Greek bailout payment

AFP news agency (@AFP) May 25, 2016

I welcome Eurogroup agreement on Greece. Strong message of stability for Greece, Europe and the global economy. #G7

— Donald Tusk (@eucopresident) May 25, 2016

Je me félicite de l’accord très important auquel nous sommes parvenus ce soir pour la Grèce. Nous avons tourné une page, ensemble.

— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) May 25, 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα