Ευάγγελος Ευαγγελίδης: Στόχος η γρήγορη & ποιοτική εξυπηρέτησης στους πολίτες

«Διεκδικώ την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, με γνώση, εμπειρία, αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα»

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης διεκδικεί με αξιώσεις την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας. Πιστεύει ότι η μακρά του παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα κοινά της επαρχίας Λάρνακας αλλά και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αποτελούν τα εχχέγγυα για επιτυχή υπηρεσία στην Προεδρία του σημαντικού νέου θεσμού. Οραματίζεται έναν Οργανισμό σύγχρονο και αποτελεσματικό ο οποίος θα παρέχει

με ταχύτητα ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους του πολίτες της Επαρχίας Λάρνακας, είτε αυτοί κατοικούν στην πόλη είτε στην πιο μικρή και απομακρυσμένη κοινότητα. 

-Πόσο επιβεβλημένη θεωρείτε τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Πάρα πολύ. Η μεταρρύθμιση πρέπει να πετύχει γιατί η σημερινή δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δυσλειτουργική και προβληματική. Υπάρχει μεγάλος βαθμός οικονομικής εξάρτησης από το κεντρικό κράτος και από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας δυναμικής προοπτικής. Η δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης αποτελεί ίσως η σημαντικότερη αλλαγή στη μεταρρύθμιση. Εάν δεν πετύχουν οι ΕΟΑ, μπορεί το όλο εγχείρημα να ναυαγήσει.

-Γιατί είναι τόσο σημαντικοί οι Επαρχιακοί Οργανισμοί;

Γιατί αναλαμβάνουν σε επαρχιακό επίπεδο πολύ σημαντικές υπηρεσίες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την τσέπη των πολιτών (αδειοδότηση οικοδομών, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση στερεών αποβλήτων). Γιατί μπορούμε να σχεδιάσουμε αυτές τις υπηρεσίες σε επίπεδο επαρχίας, για να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες. Μας προσφέρεται η δυνατότητα, μαζί Επαρχιακός Οργανισμός, Δήμοι και Κοινότητες, να συνεργαστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα έργα υποδομής και ανάπτυξης που χρειάζεται η επαρχία. Όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης και προόδου της επαρχίας, το οποίο θα στοχεύει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Επίσης, οι επαρχιακοί οργανισμοί μπορούν να έχουν ένα συντονιτστικό ρόλο και να βοηθούν μικρές κοινότητες και δήμους σε ζητήματα που δεν έχουν την τεχνογνωσία και την υποδομή. Παράδειγμα η διεκδίκηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

-Πως οραματίζεστε τον Επαρχιακό Οργανισμό Λάρνακας;

Ένα Οργανισμό σύγχρονο και αποτελεσματικό. Μακριά από γραφειοκρατικές δομές και δυσλειτουργίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και πολλές φορές το ίδιο το προσωπικό. Έναν Οργανισμό που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να τυγχάνουν ίσης και δίκαιης μεταχείρισης όλοι οι πολίτες, είτε κατοικούν στις αστικές περιοχές είτε στις πιο απομακρυσμένες και μικρές κοινότητες της υπαίθρου. Η τεχνολογία σήμερα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού και η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μεσοπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η μείωση του κόστους μέσα από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, προς όφελος και των πολιτών.

-Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο του Προέδρου του ΕΟΑ

Ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο θα λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις στα πεδία αρμοδιότητας του Οργανισμού. Γίνεται αρκετή συζήτηση κατά πόσο η θέση προορίζεται για τεχνοκράτες. Εάν η πρόθεση του Νομοθέτη ήταν ο Πρόεδρος να είναι τεχνοκράτης θα πρότεινε διαδικασία διορισμού και όχι εκλογή του απευθείας από τους πολίτες. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου θα είναι εκλελεγμένοι από τους πολίτες. Οι Οργανισμοί θα έχουν γενικό διευθυντή και άλλους τρεις διευθυντές οι οποίοι προφανώς θα είναι τεχνοκράτες. Ο Πρόεδρος πρέπει να έχει όραμα, πολιτική βούληση και πολιτική εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Χρειάζεται συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις που θα εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο, ικανότητα εξεύρεσης λύσεων και συναινέσεων. Θα κληθούμε, επαναλαμβάνω, να λάβουμε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του θεσμού και της επαρχίας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Χρειάζεται γνώση, εμπειρία και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

-Με ποια εχέγγυα διεκδικείτε τη θέση; Γιατί να σας ψηφίσουν οι Λαρνακείς;

Πιστεύω ότι μέσα από τη μακρά παρουσία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως Δημοτικός Σύμβουλος και Δήμαρχος Αραδίππου, ως Πρόεδρος του ΟΕΔΑ Κόσιης, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή μου στα κοινά της επαρχίας μας και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, έχω αποκτήσει τις γνώσεις και εμπειρίες που απαιτεί η θέση. Πρέπει να θέσουμε εξ αρχής στέρεες βάσεις για να πετύχει το εγχείρημα. Στόχος μου, επαναλαμβάνω, είναι η παροχή στους πολίτες γρήγορης και ποιοτικής εξυπηρέτησης, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Δηλώνω έτοιμος να εργαστώ με σύνεση και υπευθυνότητα, αλλά και με δυναμισμό και αποφασιστικότητα για να επιτύχουμε όσα αξίζει και δικαιούται η επαρχία μας και οι άνθρωποί της.

Σημαντικό έργο στην Αραδίππου

-Είστε ικανοποιημένος με όσα πετύχατε στην Αραδίππου αυτά τα δώδεκα χρόνια που είστε Δήμαρχος;

Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Η προσπάθειά μας δεν ήταν εύκολη, καθώς είχαμε να διαχειριστούμε κρίσεις, όπως η οικονομική και τραπεζική κρίση της περιόδου 2012-2013, η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες. Εργαστήκαμε με όραμα, σχέδιο και μεθοδικότητα. Ολοκληρώσαμε μια σειρά από σημαντικά έργα, τόσο στο κέντρο όσο και σε όλη την επικράτεια της πόλης, εκσυγχρονίσαμε τις διαδικασίες λειτουργίας του Δήμου και αυξήσαμε την αποτελεσματικότητα της δημοτικής μας υπηρεσίας, βελτιώσαμε ουσιαστικά την οικονομική θέση του Δήμου.

-Ποια έργα θα ξεχωρίζατε;

Υλοποιήσαμε έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα λειτουργίας της πόλης και συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη της Αραδίππου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο, την αναβαθμισμένη Πλατεία του Αποστόλου Λουκά και το κτήριο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου στο κέντρο της Αραδίππου, τη δημιουργία πέντε σύγχρονων μεγάλων πάρκων, την αναβάθμιση των θεάτρων και άλλων πολιτιστικών υποδομών, τη δημιουργία του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης - Συλλογή Χριστοφόρου και του Μουσείου Παιγνιδιού που προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Κύπρο.  Ταυτόχρονα, καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες και επενδύσαμε σημαντικούς πόρους για την πράσινη μετάβαση. Αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες, συμμετείχαμε με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις σε σημαντικά προγράμματα και πρωτοπορούμε με τη δημιουργία του πρώτου δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα