Εβδομάδα ανακοινώσεων η ερχόμενη για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προς την κατεύθυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνονται αποκλίσεις σχετικά με το ύψος της, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, μετά την συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για το ζήτημα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών και η Κυβέρνηση, αφού συναξιολογήσει όλα τα δεδομένα, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επηρεαζόμενους εργαζομένους

από το νέο διάταγμα να υπολογίζονται σε περίπου 25 χιλιάδες.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι κατά την διάρκειά της συζητήθηκαν τα θέματα του εθνικού κατώτατου μισθού, της στρατηγικής για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών και ειδικότερα των φοιτητών από τρίτες χώρες, ενώ συζητήθηκε και η διασύνδεση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με την αγορά εργασίας.

Είπε επίσης ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και λήφθηκαν διαδικαστικές αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση της συζήτησης των θεμάτων, ενώ επιβεβαιώθηκε η εποικοδομητική διάθεση των κοινωνικών εταίρων παρά τις αποκλίσεις στις αναλύσεις και τις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Συνεχίζοντας περί του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, ο κ. Παναγιώτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους προκατόχους του, Ζέτα Αιμιλιανίδου και Κυριάκο Κούσιο, οι οποίοι, όπως είπε, προώθησαν τη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού, «ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, με θετικό αντίκτυπο για τους εργαζόμενους και χωρίς αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία».

«Ενόψει της ανανέωσης του διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων είναι συμβουλευτικός και ο κοινωνικός διάλογος είναι υποβοηθητικός. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προς την κατεύθυνση της αύξησης, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνονται αποκλίσεις σχετικά με το ύψος, όπως επίσης και κάποιες άλλες επιμέρους διαφωνίες», τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών και η Κυβέρνηση, αφού συναξιολογήσει όλα τα δεδομένα, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την ερχόμενη εβδομάδα.

«Οι αποφάσεις μας θα είναι ισορροπημένες και τεκμηριωμένες, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας, στο πλαίσιο της κοινωνικοοικονομικής υπευθυνότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει τις δημόσιες πολιτικές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος», σημείωσε καταληκτικά.

Σε ερώτηση αν η επόμενη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα είναι και η τελευταία, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι θα συνέλθει ξανά τη Δευτέρα η επιτροπή για την αξιολόγηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού και την Τρίτη έχει προγραμματιστεί να συνέλθει ξανά το Σώμα για να συζητήσει ειδικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Προσέθεσε ότι με την ολοκλήρωση της συζήτησης η Κυβέρνηση θα συναξιολογήσει όλα τα δεδομένα για να καταλήξει στις αποφάσεις της, θα ενημερώσει στη συνέχεια τους κοινωνικούς εταίρους και θα προχωρήσει και δημόσια με τις ανάλογες ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, ο Υπουργός είπε πως είναι μικρότερη από ό,τι ενδεχομένως να εκτιμούσε κάποιος καθότι, όπως σημείωσε, από τη στιγμή που αναγνωρίζεται από όλους η κατεύθυνση της αύξησης, όλοι αξιοποίησαν συγκεκριμένα στοιχεία και η κάθε πλευρά διαμόρφωσε συγκεκριμένο τρόπο συνυπολογισμού.

«Είναι ωστόσο κατανοητό και σαφές ότι όποια και αν είναι η τελική μας απόφαση, δεν μπορούν μέσα από αυτή να ικανοποιηθούν οι θέσεις όλων όπως αυτές έχουν εκφραστεί», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι και θα είναι ισορροπημένες.

Σε ερώτηση για τις θέσεις των δύο πλευρών κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων στοιχείων η κάθε πλευρά μπορεί να αποδίδει διαφορετική βαρύτητα και διαφορετική έμφαση σε κάποια εξ αυτών, είτε αυτά αφορούν το αυξημένο κόστος ζωής αφενός, είτε το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αφετέρου.

Συμπλήρωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τους χαρακτηρίζει, διατύπωσαν θέσεις, προτάσεις και εισηγήσεις, οι οποίες είναι με βάση την δική τους οπτική λογικές και συνοδευόμενες από κάποια τεκμηρίωση.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ληφθεί υπόψη ο διάμεσος μισθός κατά την τελική απόφαση έκδοσης του διατάγματος, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι η σχέση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού με τον διάμεσο μισθό του έτους αναφοράς είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο προκύπτει και από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους επαρκείς μισθούς, και πως πράγματι αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο τεκμηρίωσης των τελικών αποφάσεων της επόμενης εβδομάδας θα επεξηγηθεί και το σκεπτικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η εκτίμηση του Υπουργείου με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα επαγγέλματα που εξαιρούνται από το διάταγμα, είναι ότι, αναλόγως και του ύψους τελικά στο οποίο θα προσδιορισθεί ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, οι επηρεαζόμενοι θα είναι περίπου 20 με 25 χιλιάδες, τουτέστιν οι πιο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην χώρα, οι οποίοι για να δουν αύξηση των εισοδημάτων τους χρειάζεται να αυξηθεί το ύψος του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός: Στοχεύει σε ανακοινώσεις πριν τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα