«Ευνοϊκές οι συνθήκες της Κύπρου για τον ιό Τσικουνγκούνια»

Για τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τη χώρα μας, μίλησε ο ερευνητής Γιάννης Προεστός. Ο κ. Προεστός είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου και καλεσμένος στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.

Η Κύπρος, όπως σημείωσε, επηρεάζεται άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές και είναι ευαίσθητη σε τέτοιες αλλαγές. «Η μεγαλύτερη απειλή για την Κύπρο

είναι η μεταβολή στη θερμοκρασία, που επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις», σημείωσε.

«Η περιοχή μας είναι η πιο ευαίσθητη σε αυτές τις κλιματικές αλλαγές. Η Κύπρος δείχνει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να πάνε και 4 με 5 βαθμούς πάνω», ανέφερε ο κ. Προεστός, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συνθήκες αυτές ευνοούν και εξωτικές ασθένειες.

Ένα παράδειγμα είναι η ασθένεια του Δυτικού Νείλου, αλλά και του ιού Τσικουνγκούνια.

Πρόκειται για ιό που μεταφέρεται από ορισμένα είδη κουνουπιών. Προκαλεί, στις περισσότερες φορές, έντονους πόνους στις αρθρώσεις. «Όταν έχεις αυτό τον ιό, είναι σαν να έχεις αρρωστήσει 10 φορές από γρίπη», ανέφερε ο κ. Προεστός.

«Είναι έντονα τα φαινόμενα. Δεν έχουμε ακόμη κρούσμα, αλλά οι συνθήκες που έχουμε ευνοούν τον ιό αυτό. Αν δεν πάρουμε δράσεις για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων, τότε αυτά τα κουνούπια θα εμφανιστούν και εδώ», είπε ο ερευνητής.

Δόθηκε παράδειγμα και του κουνουπιού του ασιατικού τίγρη, που πλέον επεκτείνεται και σε άλλες χώρες. Στην Κύπρο δεν παρατηρήθηκε ακόμη, αλλά είναι ικανό να μεταφέρει επικίνδυνα παθογόνα αν έρθει και στη χώρα μας, επεσήμανε ο ερευνητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα