Εβραϊκό λόμπι ΗΠΑ κατά τουρκικών απειλών Μεσόγειο και ανάγκη αξιοποίησης Φ.Α

Tο Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) δημοσίευσε στις 21 Ιουνίου εκτενή ανάλυση με τίτλο «U.S. Leadership Needed on East Med Energy» τονίζοντας την ανάγκη οι ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλία για διασφάλιση της μεταφοράς φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις ευρωπαϊκές αγορές.

NEW NatSec Brief: U.S. leadership is urgently needed to

maximize the benefits of #Greece #Cyprus #Israel #Egypt energy cooperation and reduce EU dependence on Russian natural gas. https://t.co/erNlLp04om

— JINSA (@jinsadc) June 21, 2022

Ακολουθεί μετάτφραση των κυριότερων σημείων και των προτάσεων πολιτικής που καταθέτουν o Τζόναθαν Ρούχε,  Director of Foreign Policy και ο πολιτικός αναλυτής  Σάμουελ Μιλνερ:

Η συμφωνία φυσικού αερίου ΕΕ-Ισραήλ-Αιγύπτου της εβδομάδας δείχνει πώς η Ανατολική Μεσόγειος προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες για να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης των Ευρωπαίων συμμάχων της Αμερικής από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, η ειρηνική ανάπτυξη και μεταφορά αυτών των πόρων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες προκλήσεις από την Τουρκία, τη Χεζμπολάχ και ενδεχομένως άλλους. Για να συνειδητοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της περιοχής να προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενόψει της επιθετικότητας της Μόσχας, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιστρέψουν την προσέγγιση που ακολουθούν και να υποστηρίξουν την προληπτική άρση βαρέων βαρών από τους εταίρους τους για να φέρουν την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου στο δίκτυο – συμπεριλαμβανομένου του διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου για την περιοχή και υποστηρίζοντας την επέκταση της υποδομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή.

Γιατί είναι σημαντικό;

 Δουλεύοντας επιμελώς για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός «νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου» για την Ευρώπη, οι εταίροι της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο προωθούν το συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ για τη μείωση της μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

 » Η ΕΕ, η οποία βασιζόταν στη Ρωσία για το 40 τοις εκατό της κατανάλωσης φυσικού αερίου της πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, επιδιώκει να μειώσει αυτή την εξάρτηση έως και κατά τα δύο τρίτα έως τις αρχές του επόμενου έτους – το ήμισυ της οποίας σκοπεύει να επιτύχει μέσω αυξημένου LNG εισαγωγές.

 Αναμφίβολα, στις 16 Ιουνίου η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ οι ηγέτες των δύο τελευταίων χωρών επισκέφθηκαν το Κίεβο, αφού διέκοψαν εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία τον Απρίλιο.

 – Την ίδια μέρα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας προειδοποίησε ότι τέτοιες περικοπές «δεν είναι το όριο κατά τη γνώμη μας. Όλα μπορεί να είναι πολύ πιο κρίσιμα».

 Αν και φιλοξενούν μερικές από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος αγωνίστηκαν να αναπτύξουν εξαγωγικές υποδομές για αυτές τις προμήθειες.

 » Από το 2009, έχουν ανακαλυφθεί περίπου δύο τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υπεράκτιου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η περιοχή εκτιμάται ότι διαθέτει επιπλέον δύο τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μη ανακαλυφθέντων αποθεμάτων. Συγκριτικά, η ΕΕ εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2021.

 » Η Αίγυπτος διαθέτει σημαντικά υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου, δύο μεγάλες εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG και αγωγούς που φέρνουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ – ωστόσο η ικανότητά της να εξάγει φυσικό αέριο περιορίζεται σοβαρά από την υψηλή εγχώρια ζήτηση και την περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα στους αγωγούς και τους τερματικούς σταθμούς LNG.

 – Το Ισραήλ κατέγραψε τις υψηλότερες ροές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά η εξαγωγή της δικής του αυξανόμενης παραγωγής μέσω της Αιγύπτου – σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με τις δύο χώρες – απαιτεί μεγαλύτερες ροές αγωγών από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, όπως ήταν συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με τις δύο χώρες.

» Ένας αγωγός EastMed που θα φέρει κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας αντιμετωπίζει οικονομικά και τεχνικά εμπόδια καθώς και πολιτική αντιπολίτευση αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν σταμάτησε οριστικά την υποστήριξη των ΗΠΑ για το έργο τον Ιανουάριο του 2022.

 – Ωστόσο, η ΕΕ και το Ισραήλ έχουν επανειλημμένα εγκρίνει τον αγωγό στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 » Τουλάχιστον από το 2018, οι προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει ή να αποτρέψει την ειρηνική ενεργειακή εξερεύνηση της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω πολεμικής ρητορικής, διπλωματίας κανονιοφόρων και άλλης στρατιωτικής παρενόχλησης έχει απειλήσει τη βιωσιμότητα της μελλοντικής ενεργειακής εξερεύνησης στην περιοχή, καθώς και έργα όπως ο αγωγός EastMed και to EuroAsia Interconnector που θα διέσχιζε τις επεκτατικές (μη αναγνωρισμένες) θαλάσσιες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 – Καθώς η Τουρκία διεξήγαγε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις κατά μήκος του Αιγαίου νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε να χρησιμοποιήσει βία εάν η Ελλάδα δεν αποστρατικοποιήσει τα Δωδεκάνησα και πρότεινε ότι η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα απειλεί άμεσα την Τουρκία.

› Σε απάντηση, η Ελλάδα δημοσίευσε 16 χάρτες που περιγράφουν λεπτομερώς τις ρεβιζιονιστικές και παράνομες αξιώσεις της Άγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου και τα γύρω παράκτια ύδατα.

 – Η τελευταία απειλή της για εξερεύνηση ενέργειας στην ΑΟΖ της Ελλάδας και η κλιμάκωση των ένοπλων στρατιωτικών υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου απηχεί πώς η Τουρκία παραλίγο να πυροδοτήσει μια ναυτική σύγκρουση το 2020 στέλνοντας γεωτρύπανα και πολεμικά πλοία στις ελληνικές και κυπριακές ΑΟΖ.

 – Σε αντίθεση με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που έχουν συμφωνήσει πολλά από τα θαλάσσια σύνορά τους σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η αυτοαποκαλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας παραβιάζει άμεσα αυτά τα σύνορα και καλύπτει μεγάλο μέρος της περιοχής. διεκδικώντας ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα.

Ομοίως, όπως δείχνουν οι πρόσφατες απειλές της Χεζμπολάχ, τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου εμποδίζουν την ειρηνική εξερεύνηση ενέργειας και αυξάνουν τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης.

 » Καθ' όλη τη διάρκεια, παρόλο που οι περιφερειακοί εταίροι τους συνεργάστηκαν πιο συντονισμένα και συχνά για τη διπλωματική και ενεργειακή συνεργασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό και εμφανώς να διαδραματίσουν οποιονδήποτε διαρκή ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης ή στην αντιμετώπιση των περιφερειακών εντάσεων που σιγοβράζουν, δημιουργώντας ευκαιρίες για τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν να κινηθεί στο κενό που ακολουθεί.

 • Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα τοποθετείται ως κόμβος εισαγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία αυτή τη στιγμή εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία για φυσικό αέριο.

 » Εκτός από τον αγωγό EastMed και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, η Αθήνα κατασκευάζει μονάδα επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη με τη βοήθεια των ΗΠΑ για εισαγωγή LNG από την Αίγυπτο και αλλού.

 » Η Ελλάδα κατασκευάζει επίσης τον αγωγό Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) για να στείλει φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων και πιθανώς μέχρι την Ουκρανία.

Τι πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχεια;

 Ως μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειάς της να επιβάλει κόστος στη ρωσική επιθετικότητα και να μειώσει τα τρωτά σημεία της Ευρώπης στη Μόσχα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αξιοποιήσει τις σημαντικές προσπάθειες των εταίρων της μέχρι σήμερα και να υιοθετήσει ενεργά μια προσέγγιση όλων των παραπάνω για την ειρηνική ανάπτυξη της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων από:

 » Ευθυγράμμιση της πολιτικής των ΗΠΑ με τους εταίρους της στην ΕΕ υποστηρίζοντας την ειρηνική ανάπτυξη του φυσικού αερίου ως κρίσιμου στοιχείου της ενεργειακής ασφάλειας της ηπείρου – μιας «γέφυρας» – μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία και τη μετάβαση σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τρέχουσα έλλειψη εναλλακτικών λύσεων φυσικού αερίου στη Ρωσία, αναγκάζει, αντιπαραγωγικά, μεγάλο μέρος της Ευρώπης να αυξήσει πολύ λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον κατανάλωση άνθρακα.

 – Αυτό συνεπάγεται την αντιστροφή της τρέχουσας αντίθεσης Αμερικανικής Κυβέρνησης στον αγωγό EastMed και την υποστήριξη της ΕΕ και του Ισραήλ καθώς λαμβάνουν τις δικές τους οικονομικές και τεχνικές αποφάσεις για το μέλλον του έργου.

– Αυτό συνεπάγεται επίσης την υποστήριξη της ανάπτυξης πρόσθετης ικανότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της χωρητικότητας LNG στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, καθώς και πρόσθετη διέλευση αγωγών από το Ισραήλ στην Αίγυπτο και από την Ελλάδα στα Βαλκάνια.

 Αυτό θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικά και οικονομικά, δεδομένης της ανερχόμενης θέσης τους ως ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο.

 » Διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για την Ανατολική Μεσόγειο, για να αξιοποιήσει τις συνεχείς προσπάθειες για τη μεσολάβηση θαλάσσιων διαφορών (π.χ. Ισραήλ-Λίβανος, Ελλάδα-Τουρκία) και να εργαστεί με περιφερειακά πλαίσια που προωθούν την ειρηνική ενεργειακή ανάπτυξη:

 – Θα μπορούσε να αναβιώσει τη μορφή «3+1» της ενεργού, τακτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στο «τριμερές» φόρουμ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για διπλωματικούς, ενεργειακούς και στρατηγικούς δεσμούς και θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει έναν παρόμοιο ρόλο των ΗΠΑ στην Ελλάδα- Τριμερής Κύπρου-Αιγύπτου;

 – Ένας ειδικός απεσταλμένος θα πρέπει επίσης να διερευνήσει την πιθανότητας επίσημης ένταξης των  ΗΠΑ επίσημα στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (επί του παρόντος είναι μόνιμος παρατηρητής) για να συντονίσει καλύτερα την περιφερειακή ανάπτυξη φυσικού αερίου με τους ευρωπαίους και εταίρους τους στην Μέση Ανατολή.

• Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να αποφύγει την έγκριση της πώλησης προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ανταλλακτικών εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έως ότου και εάν η Άγκυρα αρχίσει να επιδεικνύει πιο συνεργατική συμπεριφορά – πρωτίστως, αποκλιμακώνοντας συγκεκριμένα τις υπερπτήσεις της σε ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν F -16.

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, λομπι, έως ότου, ιουνίου, med, energy, gas, https, ελλαδα, κυπρος, αιγυπτος, ρωσία, lng, βιωσιμότητα, αοζ, υφαλοκρηπίδα, αθηνα, αλεξανδρουπολη, igb, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, λιβανος, χωρες, ρωσία, βουλγαρια, γερμανια, γνωμη, δωδεκανησα, ιραν, ισραηλ, ιταλια, κινα, κυπρου, νησια, ουκρανια, υφαλοκρηπίδα, φυσικο αεριο, χαρτες, lng, med, αγκυρα, βαλκανια, βιωσιμότητα, βοηθεια, δειχνει, δικτυο, ελλειψη, ενεργεια, ενεργα, εργα, ερντογαν, ευθυγραμμιση, ευρωπη, έως ότου, ιδια, ημισυ, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, κιεβο, κομβος, μηκος, μειωση, μορφη, μοσχα, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πλοια, πολωνια, ροες, ρολο, συγκεκριμενα, τοις εκατο, τουρκια, υψηλη, φυσικο, χεζμπολαχ, αγορες, ασφαλεια, κυβικα, εξαρτηση, ελληνικα, energy, gas, ηγετες, https, εισβολη, ιουνίου, μεσογειος, πηγες
Τυχαία Θέματα