Ευρωεκλογές 2019: Η μεγάλη εικόνα

Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα στις Ευρωεκλογές.

Με ποσοστό που ξεπερνά το 80%, οι δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την πρόοδο της ΕΕ έπεισαν τους Ευρωπαίους πολίτες με συντριπτικά μεγάλο ποσοστό να τις στηρίξουν. Από την άλλη, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις απέτυχαν να αμφισβητήσουν την αξία της ΕΕ ή και αυτήν ακόμα την παρουσία της. Ηττήθηκαν κατά κράτος μέσα από την πιο δημοκρατική, μαζική εκλογική διαδικασία που συνιστούν εξ’ ορισμού οι Ευρωεκλογές.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ - EPP) διαθέτει 182 έδρες. Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) διαθέτουν 147 έδρες,

το ALDE &R (φιλελεύθεροι και η παράταξη Μακρόν) 109. Ακολουθούν οι Πράσινοι (Greens/EFA) με 69 και η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) με 59 έδρες. Η oμάδα της Αριστεράς - Πράσινοι των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) διαθέτει 38.

Συνολικά, οι πολιτικές ομάδες που συγκροτούνται στο Ευρωκοινοβούλιο και οι οποίες πρόσκεινται στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις κατέχουν 604 έδρες στις 751 συνολικά. Οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονται, η μεν Λεπέν με 58 έδρες, ο δε Φάρατζ στις 54. Οι ακροδεξιές δυνάμεις απλώς είναι «εναντίον», και αυτό δημιουργεί σε μερίδα πολιτών σύγχυση ως προς τις απώτερες επιδιώξεις τους.

Αυτή η πολύ σημαντική καταγραφή μηνυμάτων, επιτρέπει στις κυρίαρχες, φιλοευρωπαϊκες δυνάμεις να εργαστούν για την πλήρωση των θέσεων κορυφής σε ολόκληρη την ΕΕ (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διοικητής της ΕΚΤ, Πρόεδρος της Ευρωβουλής). Οι ζυμώσεις ήδη άρχισαν με την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ακούγονται διάφορα ονόματα, αλλά η τελική επιλογή θα αφορά συνδυασμούς αποφάσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, θα διασφαλίζουν τις ισορροπίες ανάμεσα στις μεγάλες χώρες, τη γεωγραφία της Ένωσης, τα φύλα και μια σχετική εναλλαξιμότητα.

Η επιλογή των προσώπων αντανακλά πολιτικές, και αυτό με τη σειρά του συνδέεται με την επιτάχυνση της διαδικασίας για την καλύτερη ΕΕ. Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στα ζητήματα της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν στη μείωση του χάσματος ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, και την περισσότερη ταχύτητα στις πολιτικές της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, χρειάζεται μια καθαρή συνεννόηση για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας.

Όταν η ΕΕ κινείται με την κατάλληλη ταχύτητα, δεν θα βρίσκουν χώρους οι εξτρεμιστές. Όταν η ΕΕ κινείται και ικανοποιεί τις ανησυχίες των πολιτών της, οι εξτρεμιστές που θέλουν τη διάλυσή της σιωπούν, γιατί δεν έχουν να προτείνουν τίποτε άλλο από κραυγές...

Keywords
Τυχαία Θέματα