Ευρωεκλογές: Ο Λεβέντ, η Βίσση και ο Μαλάς

Σε αναζήτηση προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, αλλά και σε σαφάρι επαφών για να επιτευχθούν εκλογικές συμμαχίες, επιδίδονται οι κομματικές ηγεσίες, οκτώ μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών.

Το τοπίο ακόμη παραμένει θολό, κυρίως για τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, τα οποία εδώ και αρκετούς μήνες αναζητούν φόρμουλα συνεργασίας για να διεκδικήσουν με αξιώσεις την 6η έδρα στην Ευρωβουλή.

ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών, παρά τις έντονες παρασκηνιακές συναντήσεις και διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών, δεν κατόρθωσαν

μέχρι στιγμής να δώσουν τα χέρια με κανέναν. Από την άλλη, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ, κόμματα τα οποία θα κατέλθουν αυτόνομα στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, ψάχνουν δυνατά χαρτιά για να εντάξουν στο ψηφοδέλτιό τους. Πάντως, οι διεργασίες όλων των κομμάτων για καταρτισμό των ψηφοδελτίων και, ακολούθως, για έναρξη ουσιαστικής προεκλογικής εκστρατείας, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Δεκέμβριο.

Ξαναβλέπουν Λεβέντ

Όπως πληροφορείται η «Σ», Γιώργος Περδίκης, Γιώργος Λιλλήκας και Ελένη Θεοχάρους συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ελεύθερες περιοχές με τον γνωστό Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, σε μια προσπάθεια να ερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Σενέρ Λεβέντ ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος με κανένα κόμμα, αλλά θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές με την κίνηση «Γιασέμι». Η προϋπόθεση που φέρεται να θέτει ο Λεβέντ -και χαρακτηρίζεται ως «αγκάθι»- είναι να μη συμμετέχουν στο εν λόγω ψηφοδέλτιο ηγετικά στελέχη της Αλληλεγγύης, της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών εάν θα στηριχθεί το «Γιασεμί».

Ως εκ τούτου, αναμένεται να γίνει τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση μεταξύ Λεβέντ και των τριών πολιτικών αρχηγών, για να διαφανεί κατά πόσον θα υπάρξει οριστικό ναυάγιο στις όποιες προοπτικές συνεργασίας ή αν θα δώσουν τελικά τα χέρια. Στο σενάριο που δεν θα υπάρξει κατάληξη στις διαβουλεύσεις με τον Λεβέντ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών θα μελετήσουν το ενδεχόμενο να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από ένα κοινό ψηφοδέλτιο.

Ίσως και δημοψήφισμα

Τις τελικές της αποφάσεις αναφορικά με το αν θα κατέλθει αυτόνομα στις ευρωεκλογές ή εάν θα επιδιώξει τη συνεργασία με άλλον κομματικό σχηματισμό θα λάβει, περί τα μέσα Οκτωβρίου, η ΕΔΕΚ, σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Η ΕΔΕΚ αρχικώς επιθυμούσε την επανάληψη της συνεργασίας με τους Οικολόγους - Συνεργασία Πολιτών (όπως και το 2014), χωρίς να αποκλείει και τη διεύρυνση του σχήματος, με τη συμμετοχή της Αλληλεγγύης.

Ωστόσο, η εισήγηση του Γιώργου Περδίκη για συνασπισμό και των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου (πλην του ΔΗΚΟ που θα κατέλθει αυτόνομα) κάτω από κοινό ψηφοδέλτιο, δεν βρήκε σύμφωνο τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος έχει κηρύξει προ πολλού τον Γιώργο Λιλλήκα ως persona non grata (ανεπιθύμητο). Επίσης, η ΕΔΕΚ διαφώνησε και με πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι για εκ περιτροπής θητεία, με αποτέλεσμα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών να θέσει εαυτόν εκτός κάδρου, σε σχέση με τις όποιες ζυμώσεις ελάμβαναν χώραν στον ενδιάμεσο.

Η δήλωση μάλιστα που ακολούθησε από τον Γιώργο Περδίκη, στις 5 Αυγούστου, ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ χάραξαν τη δική τους πορεία και δεν τίθεται θέμα να συνεχιστεί η συνεργασία στις Ευρωεκλογές, θεωρείται από τον Σιζόπουλο ως ξεκάθαρο κλείσιμο της πόρτας για την όποια συνεργασία με τους Οικολόγους.

Έτσι, οι ρεαλιστικές επιλογές που έχει μπροστά του το κίνημα είναι δύο: Αυτόνομη κάθοδος ή συνεργασία με την Αλληλεγγύη. Η δεύτερη επιλογή δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν, εξέφρασε τη διαφωνία του στο όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αλληλεγγύη ένεκα των ιδεολογικών τους διαφορών. Προς τούτο, όπως πληροφορούμαστε, η ηγεσία της ΕΔΕΚ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και διενέργειας εσωτερικού δημοψηφίσματος για να ληφθεί η τελική απόφαση σε σχέση με το πώς θα κινηθεί στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Περιοδείες ο Νικόλας

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας και, συγκεκριμένα, στην επόμενη συνεδρία της Γραμματείας αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΗΚΟ το θέμα του ψηφοδελτίου. Παράλληλα, έχει ήδη αρχίσει η διερεύνηση για να υπάρξει και «γεωγραφική» εκπροσώπηση στο ψηφοδέλτιο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκεται αυτό το διάστημα σε περιοδείες οργανωτικού περιεχομένου σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Τα ονόματα που έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας, ως εν δυνάμει υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, είναι του Παύλου Μυλωνά και της Αναστασίας Παπαδοπούλου. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η επαναδιεκδίκηση της θέσης του ευρωβουλευτή από τον Κώστα Μαυρίδη. Σημειώνεται ότι, πέρα από μία από τις επιλογές της ηγεσίας για τη διεκδίκηση θέσης στο ευρωψηφοδέλτιο, ο Παύλος Μυλωνάς αναμένεται εντός δεκαπενθημέρου να ανακοινωθεί και επίσημα ότι αναλαμβάνει καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου.

Για τη θέση του αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου φιγουράρει το όνομα του Γιώργου Γεωργίου, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κόμματος. Εξελίξεις ενδεχομένως να υπάρξουν και στο ζήτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, δεδομένου ότι η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κατέχει και αυτήν τη θέση πέραν της αναπληρωτή προέδρου.

Μπόλικη ονοματολογία

Στα δυο μεγάλα κόμματα άρχισε εδώ και καιρό η ονοματολογία, αν και επίσημα υπογραμμίζουν ότι ακόμη δεν έχει ανοίξει ο φάκελος των Ευρωεκλογών. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα στοχεύσουν στο κομματικό τους ακροατήριο υπό τον φόβο της υψηλής αποχής. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου και ο Νίκος Τορναρίτης αναμένεται να αποτελέσουν το «βαρύ πυροβολικό» της Πινδάρου. Αίνιγμα αποτελεί αυτήν τη στιγμή η περίπτωση της Στέλλας Κυριακίδου, η οποία θεωρείται ακλόνητο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Χρήστο Στυλιανίδη στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του Χρήστου Στυλιανίδη άρχισε να φιγουράρει τις τελευταίες ημέρες για τις Ευρωεκλογές. Στη λίστα προστίθεται και ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννη, όπως επίσης και ο δημοσιογράφος Τάσος Τρύφωνος. Δημοσιεύματα, τα οποία φέρεται να είχαν βάση, παρουσίασαν ακόμα και την Άννα Βίσση ως πιθανή υποψήφια με τον ΔΗΣΥ, κάτι που μάλλον δεν φαίνεται να προχωρεί.

Στην αντίπερα όχθη, το ΑΚΕΛ έχει ως σίγουρο υποψήφιο τον Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του. Απ' εκεί και πέρα, ο Σταύρος Μαλάς, για τον οποίο πολλά είχαν γραφτεί, είπε «όχι» για μια σειρά από λόγους. Ερωτηθείς από τη «Σ» γιατί δεν θα διεκδικήσει, εξήγησε ότι με το ΑΚΕΛ συμφωνεί σε πολλά, αλλά έχει και διαφωνίες. «Άλλο ευρωβουλευτής, όπου η εκλογή σου γίνεται μέσα από το κόμμα, και άλλο πράγμα η εκλογή στο ανώτατο αξίωμα σε ένα προεδρικό σύστημα, όπου εκλέγεσαι απευθείας από τον λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Άλλα ονόματα που ακούστηκαν για το ΑΚΕΛ είναι αυτό της βουλευτού Σκεύης Κουκουμά και του συναδέλφου της από τη Λάρνακα Γιώργου Γεωργίου.

*Από την εφημερίδα Σημερινή της Κυριακής (16/9)

Keywords
Τυχαία Θέματα