Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ανάπτυξη Εθνικής Βιοτράπεζας

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Κύπρος μπορούν να αποκτήσουν Εθνική Βιοτράπεζα, αναβαθμίζοντας την υφιστάμενη Βιοτράπεζα του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ), με στόχο την καταγραφή του γονιδιώματος των Κυπρίων σε βάση δεδομένων.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόσφατα, η ομάδα του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους €460,638, μέσω

του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ορίζοντας 2020 για την Έρευνα και Καινοτομία (H2020-WIDESPREAD-2014-1-FPA / TEAMIΝG), για να υλοποιήσει την πρώτη φάση του έργου «Ανάπτυξη μιας σύγχρονης Βιοτράπεζας και Πρόγραμμα Έρευνας του Ανθρώπινου Γονιδιώματος των Κυπρίων» (Biobanking and the Cyprus Human Genome Project - CY-BIOBANK).

Ο σκοπός της Βιοτράπεζας είναι η υποστήριξη και προώθηση της έρευνας στις γενετικές παθήσεις, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες διαγνώσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, οι ευκολίες και τα εργαλεία που θα διαθέτει θα επιτρέψουν την εκπόνηση ερευνών σε συνεργασία με άλλους ερευνητές στην Κύπρο και στο εξωτερικό με σκοπό την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και θεραπειών για καρδιοπάθειες, καρκίνους, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες της σύγχρονης εποχής.

Στα προηγούμενα χρόνια η Βιοτράπεζα και οι έρευνες του ΚΕΜΙ βοήθησαν στην αποφυγή της πρόωρης έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας σε περιπτώσεις κληρονομικών νεφροπαθειών, εξυπηρετώντας τους γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εξοικονομώντας πόρους για το κράτος. Στο πλαίσιο προηγούμενου ερευνητικού προγράμματος έχουν ήδη αρχειοθετηθεί πέραν των 3.000 δειγμάτων και πέραν των 200 οικογενειών από Κύπρο και Ελλάδα, με κληρονομικές νεφροπάθειες. Ο συνεχής εμπλουτισμός της Βιοτράπεζας θα αποτελέσει μοναδικό εθνικό πλούτο για μελλοντικές έρευνες, ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία της χώρας μας στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη.

Το ευρωπαϊκό έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Το πιο σημαντικό παραδοτέο της 1ης φάσης του έργου (διάρκειας 12 μηνών) είναι η προετοιμασία ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου, όπου θα παρουσιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι για υψηλών προδιαγραφών έρευνα στην Κύπρο, και οι οποίοι θα εφαρμοστούν εάν εγκριθεί το έργο για χρηματοδότηση μέσω της 2ης φάσης (διάρκειας 5-7 ετών).

Η κλινική και γενετική διερεύνηση των ασθενειών που εκδηλώνονται στον κυπριακό πληθυσμό, καθώς και η ένταξη του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας (eHealth) αποτελεί προτεραιότητα της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κυπριακής κυβέρνησης. Αυτή η στρατηγική μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα, δημιουργώντας ένα Κέντρο Αριστείας με δύο κύριους πυλώνες: α) μία σύγχρονη Βιοτράπεζα που θα εστιάζεται στα γενετικά νοσήματα, τόσο στα σπάνια κληρονομικά όσο και τα συχνά πολυπαραγοντικά, και β) ένα ερευνητικό Κέντρο Αριστείας που θα αποτελέσει την υποδομή όπου θα αναπτυχθεί το «Πρόγραμμα Έρευνας του Ανθρώπινου Γονιδιώματος των Κυπρίων». Παραδείγματα μονογονιδιακών ασθενειών είναι η πολυκυστική νόσος των νεφρών, η θαλασσαιμία, η κυστική ίνωση, η μυική δυστροφία και η οικογενής αιματουρία. Παραδείγματα πολυπαραγοντικών νοσημάτων είναι η χρόνια νεφρική νόσος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Η ομάδα του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής σε συνεργασία με τον Δρα Άλκη Πιερίδη και όλους τους νεφρολόγους της Κύπρου, έχουν ανακοινώσει σημαντικά επιτεύγματα με παγκόσμια εμβέλεια προς όφελος των νεφροπαθών κατά τα προηγούμενα σχεδόν 25 έτη.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα