Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Καινοτόμο Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο η τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος μας, ορίζοντας κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, από «έξυπνες» εφαρμογές που εκτελούνται στα «έξυπνα» κινητά μας έως πολύπλοκες δραστηριότητες στα χρηματοοικονομικά και την ιατρική.
Καθώς ο κλάδος της πληροφορικής επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ευφυών μηχανών που σκέφτονται και λειτουργούν όπως τους ανθρώπους, το AI είναι αδιαμφισβήτητα ένα ανερχόμενο επάγγελμα με τεράστιες προοπτικές απασχολησιμότητας σε όλο
Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα σπουδών
Συνεχίζοντας την εισαγωγή προγραμμάτων σπουδών σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει από φέτος τον Σεπτέμβριο, το καινοτόμο Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη (MSc in Artificial Intelligence). Όπως αναφέρει η συντονίστρια του προγράμματος, Λέκτορας του Τμήματος Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικής, Δρ. Γιάννα Δανίδου, «Το μεταπτυχιακό αυτό είναι βασισμένο στις προκλήσεις και τις άπειρες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα καλά αναγνωρισμένο και διεθνώς καθιερωμένο επιστημονικό χώρο της επιστήμης των υπολογιστών. Βρίσκεται στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος όσον αφορά τις ανεξάντλητες δυνατότητες της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στα πλαίσια των ευφυών συστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηθική των ζητημάτων που άπτονται της τεχνολογίας, μαζί με την κατανόηση και εκτίμηση των προοπτικών, των δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών και κινδύνων που ενέχει. Η Δρ. Δανίδου εξηγεί πως «Ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι καίριος λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην σημερινή κοινωνία».
Το νέο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στην έλλειψη ειδικών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Data Analytics (DA). Σκοπός του είναι να προσφέρει στους επαγγελματίες της πληροφορικής και άλλων συναφών επιστημονικών κλάδων, την ευκαιρία να εξειδικευτούν σ’ έναν συναρπαστικό και ταχέως εξελισσόμενο τομέα. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι οργανισμοί αναζητούν επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά σε τομείς ΤΝ. Γενικότερα, γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την ΤΝ φαίνεται να απαιτούνται στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια.
Ένα καίριο και σημαντικό Μεταπτυχιακό
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό τόσο ελκυστικό; Σύμφωνα με τη Δρ. Δανίδου, «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμος τομέας της επιστήμης της πληροφορικής που ασχολείται με τις μεθόδους με τις οποίες οι υπολογιστές και οι μηχανές γενικότερα μπορούν να αποκτήσουν κάποιου είδους νοημοσύνη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας από τους πέντε πιο σημαντικούς τομείς που απασχολούν τον κόσμο αυτή τη στιγμή». Μάλιστα με τις αυξημένες ανάγκες για ψηφιακή μετάβαση που ανέδειξε η τωρινή πανδημία του κορωνοïού Covid-19, διαφαίνεται πως το AI καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό.
«Αν και δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα μηχανισμός πρόβλεψης που να μπορεί να σχεδιάσει την πορεία του AI κατά την επόμενη δεκαετία, μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι για το τι θα μπορούσε να συμβεί τον επόμενο χρόνο», σημειώνει η Δρ. Δανίδου. «Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη συνεχίζουν να αυξάνονται και ο διάλογος για τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις μαίνεται. Εν τω μεταξύ, τα κίνητρα αυξάνονται μόνο για όσους θέλουν να αναπτύξουν καινοτομίες που βασίζονται στην τεχνολογία AI σε νέους τομείς της βιομηχανίας, στους τομείς της επιστήμης και στην καθημερινή μας ζωή», τονίζει.
Προσαρμοσμένο στις ανάγκες του φοιτητή μέσω της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
Το νέο αυτό Μεταπτυχιακό που προσφέρεται στα Αγγλικά, ξεκινάει τον Οκτώβριο 2020 και έχει διάρκεια 18 μηνών (8 μαθήματα σε 2 εξάμηνα και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας) έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εις βάθος γνώση των διαφόρων αλγορίθμων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, την κατανόηση και ανάπτυξη ευφυών συστημάτων, καθώς και την ανάπτυξη υπολογιστικών λύσεων σε προβλήματα που ταλανίζουν τον επιστημονικό κόσμο.
Ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται σε συνεχή άνοδο η οποία δεν προβλέπεται να σταματήσει στο εγγύς μέλλον. Έχοντας αυτό υπόψην, η Δρ. Δανίδου δηλώνει πως η εργοδότηση ατόμων σχετικών με τον τομέα αυτό είναι σίγουρη σε διάφορους τομείς όπως ερευνητικά ινστιτούτα, εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών και ευφυών συστημάτων, εταιρείες ρομποτικής, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο εμπόριο, σε κυβερνητικούς φορείς, σε βιομηχανικά τμήματα εταιριών Έρευνας και Ανάπτυξης, και πολλά άλλα.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τη μακρά πείρα που διαθέτει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχει δομήσει το Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε ο κάθε φοιτητής να εκπαιδεύεται στα πιο πρωτοποριακά μαθήματα και να εμβαθύνει σε τελευταίες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα, για να βελτιώσει διαδικασίες που αφορούν πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής και να επιλύει επιτυχώς πραγματικά προβλήματα.
Η ισχυρή υποδομή της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου έχει ήδη αποδειχθεί έτοιμη να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του προγράμματος, τόσο στην υλοποίηση διδασκόμενων μαθημάτων όσο και σε ερευνητικά έργα διατριβής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελλάδα: Από ΚΤΕΟ υποχρεωτικά κάθε χρόνο...
- Μπραντ Πιτ: Αυτή είναι η νέα 27χρονη σύντροφός του – Μοιάζει με την Τζολί (pics)
- Συνελήφθη οδηγός γνωστού δημάρχου των βορείων προαστίων, ζήτησε 2.000 ευρώ για διορισμό
- Εφιάλτης με τον κορονοϊό: Ακόμη και 2.000 κρούσματα την ημέρα στην Ελλάδα
- Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες
- Καλλονή ετών 27 στο πλευρό του Brad Pitt
- ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ: Ανατροπή στον προγραμματισμό... Πότε κάνει πρεμιέρας
- Αρκαδία: Έκκληση για αιμοπετάλια – Αστυνομικός νοσηλεύεται στο 401 Γ.Ν. Αθηνών
- Ο Κώστας Σόμερ θα γίνει μπαμπάς! Είναι έγκυος η αγαπημένη του Βαλεντίνη Παπαδάκη!
- Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς – Κατέληξαν τρεις ασθενείς το τελευταίο 24ωρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Μπράιτον – Τσέλσι: Το πρώτο ματς με κόσμο στην Αγγλία την εποχή του κορονοϊού!
- Καζάνι το Ουισκόνσιν - Έφηβος πυροβόλησε και σκότωσε 2 άτομα (ΒΙΝΤΕΟ)
- Το «μαγικό 7» του Μπεργκ και της Ομόνοιας έγραψε ιστορία!
- Κορωνοϊός: Τα τρία στοιχεία που προβλέπουν πόσο σοβαρά θα νοσήσετε
- Κορωνοϊός: Από τη μύτη ή το στόμα; Ποια η καλύτερη οδός για τη λήψη δείγματος
- Αλφόνσο Ντέιβις: Ο «Road Runner» που ξεκίνησε από το απόλυτο μηδέν!
- Home Alone: Ο μικρός Κέβιν μόλις έκλεισε... 40 ετών! (ΦΩΤΟ)
- Τουρκικά ΜΜΕ για δηλώσεις Μητσοτάκη: Το casus belli ισχύει
- Η (πιθανή) φυγή του Μέσι είναι... περονόσπορος για το ταμείο της Μπαρσελόνα!
- Απεσταλμένος ΗΠΑ για Συρία: H Tουρκία πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι λύσης
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Καινοτόμο Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη
- Κορωνοϊός: Από τη μύτη ή το στόμα; Ποια η καλύτερη οδός για τη λήψη δείγματος
- Απεσταλμένος ΗΠΑ για Συρία: H Tουρκία πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι λύσης
- Yπέροχος Μουρίνιο μαθαίνει κορεάτικα για να συνεννοείται με τον Σον!
- Κρούσμα κορωνοϊού στη Ρεάλ Σοσιεδάδ
- «Οι Μπακς ξεκίνησαν την επανάσταση, ας δώσουμε τα εύσημα στον Γιάννη» (vid)
- Η Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση βελτιώνει τις προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης
- Αποκλειστική μαρτυρία στο ΣΙΓΜΑ νεαρού που τελικά δεν είχε COVID19 (ΒΙΝΤΕΟ)
- Καζάνι το Ουισκόνσιν - Έφηβος πυροβόλησε και σκότωσε 2 άτομα (ΒΙΝΤΕΟ)
- Aκάρ: Οι Νavtex θα συνεχιστούν - Παράλογη η επέκταση χωρικών υδάτων από Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Μεταδίδεται από το παθητικό κάπνισμα;
- Διγλωσσία της Άγκυρας - Κάνει λόγο για διάλογο τώρα ο Ακάρ
- Γιατί οι οπαδοί της Μπάρτσα δεν τα έβαλαν με τον Μέσι
- Φονικές πλημμύρες στο Αφγανιστάν: Οι νεκροί έφθασαν τους 122, πολλοί αγνοούμενοι
- Η διαφορετική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ των δύο φύλων στη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 επηρεάζουν την κλινική πορεία και την έκβαση της νόσου COVID-19
- Plus 3: Αυτός είναι ο έξυπνος και απλός στιλιστικός κανόνας που σε βοηθά να δείχνεις πάντα καλοντυμένη
- Ισπανία: Η οικονομία ανακάμπτει ήδη από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού
- Διγαλάκης: Υπουλος ο κορωνοϊός -Δεν νοείται μαθητής ή φοιτητής χωρίς μάσκα
- Τουρκικά ΜΜΕ: Πώς υποδέχθηκαν την ανακοίνωση Μητσοτάκη για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ
- Καλάβρυτα: Νέος Αρχιερατικός Επίτροπος, ο κ.κ Χρήστος Μπίρμπας