Ευρωπαϊκό σωσίβιο σωτηρίας για χιλιάδες θύματα trafficking

Σωσίβιο σωτηρίας για χιλιάδες θύματα trafficking αποτελούν οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια εποχή που τα δίκτυα εμπόρων έχουν καθιερώσει διακρατικές δομές «ξεριζώνοντας» ανθρώπους από τις χώρες τους και εξαναγκάζοντάς τα σε σεξουαλική εκμετάλλευση, όπως πορνεία, σε καταναγκαστική εργασία ή υποτέλεια, σε δουλεία ή αφαίρεση και πώληση ζωτικών οργάνων τους.

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλείας και τα θύματα μπορεί στην πλειοψηφία τους να είναι γυναίκες, ωστόσο στο σύνολό τους είναι και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών, και παραμένει ένα σοβαρό

πρόβλημα που έχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σοκάρουν τα στοιχεία

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μεταξύ του 2013 και του 2014, υπήρξαν 15 846 καταγεγραμμένα θύματα εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ, εκ των οποίων το 65% ήταν πολίτες της ΕΕ.

Μπορεί το πρόβλημα να εξακολουθεί να υφίσταται, ωστόσο, με στενή συνεργασία μέσω οργανώσεων όπως η Eurojust και η Europol, τα κράτη μέλη έχουν τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες να βρουν μια λύση.

Η Europol είναι η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ, η οποία υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και άλλων μορφών σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Συνεργάζεται με πολλά κράτη-εταίρους εκτός ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς, εξειδικευμένους φορείς και ομάδες εργασίας, για να αντιμετωπίζει απειλές κατά της ασφάλειας που απορρέουν από την τρομοκρατία, τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την οργανωμένη απάτη, την παραχάραξη του ευρώ, τις παράνομες ουσίες και την εμπορία ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, η Europol συμμετέχει σε πάνω από 40.000 διεθνείς έρευνες ετησίως, ενώ η Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurojust) δημιουργήθηκε για να στηρίξει την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στην ΕΕ, αλλά και να ενισχύσει τον αγώνα κατά του σοβαρού, οργανωμένου και διακρατικού (διασυνοριακού) εγκλήματος.

Ρόλος της είναι να προωθήσει και να βελτιώσει τον συντονισμό των ερευνών και των διώξεων μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών.

Ο οργανισμός αποτελείται από εθνικούς εισαγγελείς, δικαστικούς ή αξιωματικούς της αστυνομίας ισοδύναμης αρμοδιότητας, αποσπασμένους από κάθε κράτος μέλος, σύμφωνα με τα δικά τους νομικά συστήματα.

Η Europol διαθέτει ειδικά, καινοτόμα συστήματα που ενημερώνονται συνεχώς, ενώ τα κεντρικά γραφεία της Eurojust προσφέρουν προσαρμοσμένες εγκαταστάσεις για την ασφαλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εισαγγελέων και της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης σε πραγματικό χρόνο μεταξύ πολλών χωρών, κατά τη διάρκεια των Ημερών Κοινής Δράσης.

Συνεπώς, οι οργανισμοί λειτουργούν συμπληρωματικά με τους πόρους των ίδιων των κρατών μελών και προσφέρουν μοναδικές κοινές υπηρεσίες, τις οποίες κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να παράσχει από μόνο του.

Η συνεργασία είναι το «κλειδί»

Eurojust και Europol συνεργάζονται σε κοινές ομάδες έρευνας και συμβάλλουν στον συντονισμό των ερευνών και των διώξεων που διεξάγονται παράλληλα σε αρκετά κράτη μέλη ή σε διασυνοριακές υποθέσεις.

Οι επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκες και απαιτούν τη συνεργασία διαφόρων κρατών μελών, γεγονός που απαιτεί από μόνο του ένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, μια πρακτική που χρειάζεται χρόνο για να εδραιωθεί.

Με την έναρξη της επιχείρησης, οι Αρχές καθορίζουν ποια είναι τα άτομα-κλειδιά μέσα στη συμμορία, από τον άνθρωπο που ηγείται του κυκλώματος έως τους ανθρώπους που ελέγχουν τα θύματα. Αυτό απαιτεί μια ευρύτατη διαδικασία παρακολούθησης και συλλογής αποδεικτικών στοιχείων, κάτι που δεν είναι καθόλου παράδοξο, ενώ συνήθως, απαιτούνται πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν με επιτυχία επιχειρήσεις όπως η συγκεκριμένη.

Τι μέτρα λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ επικεντρώνει τα μέτρα κατά της εμπορίας ανθρώπων σε πέντε τομείς:

1) Εντοπισμός, προστασία και παροχή βοήθειας στα θύματα εμπορίας ανθρώπων

2) Ενίσχυση της πρόληψης κατά της εμπορίας ανθρώπων

3) Αυξημένα μέσα δίωξης των διακινητών

4) Ενισχυμένος συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των βασικών παραγόντων

και συνοχή στις εφαρμοζόμενες πολιτικές

5) Αυξημένη επίγνωση για και αποτελεσματική ανταπόκριση σε αναδυόμενες ανησυχίες

σχετικά με όλες τις μορφές εμπορίας ανθρώπων

Πράγματι, η ΕΕ καθιέρωσε ακόμη και τον ρόλο του Συντονιστή της ΕΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων.

Διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Δάφνη III (2007-2013), του προγράμματος «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εγκληματικότητας» (ISEC) (2007-2013) και του ευρωπαϊκού μέσου για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου (ΕΜΔΔΑ), έχουν όλα χρηματοδοτήσει πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά έργα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "ΕΕ Προστατεύουμε Μαζί" και την πανευρωπαϊκή δράση κατά της εμπορίας προσώπων διαβάστε ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα