Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Μηνύματα για την ανάγκη εξεύρεσης συναίνεσης και συμβιβασμών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για την υιοθέτηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων εν μέσω της τρέχουσας ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας, έστειλε ο αξιωματούχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Μπέργκμαν.

Ο κ. Μπέργκμαν, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την επίβλεψη των οικονομικών οκτώ κρατών μελών που αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ισορροπίες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου,

υπέδειξε πως Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο πρέπει να πετύχουν συμβιβασμούς, έτσι ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη για μια νέα ενδεχόμενη κρίση.

«Η Κύπρος βρίσκεται σε μια άνετη θέση, υψηλή ανάπτυξη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, η δημοσιονομική θέση είναι υπό έλεγχο, τα ΜΕΔ είναι υψηλά, αλλά σε καθοδική τροχιά. Αλλά η επόμενη κρίση μπορεί να παραμονεύει στη γωνία και η Κύπρος πρέπει να είναι προετοιμασμένη», τόνισε.

Ο κ. Μπέργκμαν, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο επισκέψεων για την προετοιμασία της έκθεσης των ανά χώρα συστάσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, είπε ότι επέλεξε να συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς, όπως είπε, η Κυβέρνηση είναι μειοψηφία στη Βουλή και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιτυγχάνει συναίνεση για έγκριση μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων.

«Σας ενθαρρύνω να εξετάσετε την εξεύρεση συμβιβασμών, γιατί η Κύπρος δεν χρειάζεται καθόλου ένα παράλυτο Κοινοβούλιο, ειδικά σε καλές εποχές, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να περιμένετε την επόμενη κρίση», είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να φτιάξετε την οροφή όταν λάμπει ο ήλιος.

Γενικότερα, ο κ. Μπέγκμαν είπε πως μετά τη χρηματοοικονομική κρίση που μετεξελίχθηκε σε κρίση χρέους στην Ε.Ε., ο ήλιος έχει επιστρέψει πάνω από την Ένωση. «Το ζήτημα είναι να μην εισέλθουμε σε εφησυχασμό και να πούμε ότι όλα είναι υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.

Αναγνώρισε, όμως, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο και δεν γίνονται σε ένα ή δύο χρόνια.

Η μετάβαση και το στάτους κβο

Ο κ. Μπέργκμαν είπε πως από τις επαφές του στην Κύπρο, διαπιστώνει πως η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο.

«Νέες τομές είναι απαραίτητες, νέοι τομείς αναπτύσσονται, παραδοσιακοί τομείς, όπως ο τουρισμός, αλλάζουν. Υπάρχει μια μετάβαση, αλλά η μετάβαση είναι επικίνδυνη γιατί χρειάζονται αλλαγές και άνθρωποι που τα πάνε καλά στο στάτους κβο δεν τις επιθυμούν και πρέπει να τους πείσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, οι συστάσεις της Κομισιόν για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την Κύπρο δεν έχουν αλλάξει δραματικά, προσθέτοντας ότι η έκθεση της Επιτροπής για το 2017 επισημαίνει τα ίδια ζητήματα όπως και το 2016. Ο κ. Μπέργκμαν είπε πως και η έκθεση για φέτος θα έχει παρόμοιες συστάσεις.

Εξήγησε ότι ζητήματα, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης.

«Αλλά σε άλλα ζητήματα η πρόοδος είναι αργή και αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα της κυβερνητικής μειοψηφίας στη Βουλή».

Σε δηλώσεις, ο Προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών Μάριος Μαυρίδης είπε πως η έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο παρουσιάζει πρόοδο σε κάποια θέματα και λιγότερη πρόοδο σε άλλα θέματα.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι η έκθεση στον τομέα του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον τομέα των ΜΕΔ διαπιστώνεται πολύ πολύ μικρή πρόοδος έως καθόλου.

«Μας έχουν επισημάνει ότι βλέπουν κάποια πρόοδο, αλλά περιορισμένη», είπε, προσθέτοντας ότι πρόοδος έχει γίνει στο θέμα του Εθνικού Σχεδίου Υγείας.

«Είναι ο μόνος τομέας όπου παρουσιάζεται σημαντική πρόοδος, στους υπόλοιπους τομείς η πρόοδος είναι περιορισμένη», είπε.

Διαφορετικές ήταν οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο πλαίσιο της συνεδρίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, αφού είπε πως δεν διαφωνεί με την πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων, σημείωσε ωστόσο ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο ανώτατο επίπεδο, όπως η ενιαία τραπεζική ένωση με ένα κοινό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, αλλά και αμοιβαιοποίηση μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών μελών.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά αναφέρθηκε στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού. Στην Κύπρο βιώνουμε όσα βιώνουμε και ευτυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις μπήκαμε μπροστά και δεν επιτρέψαμε στην Κυβέρνηση να οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση του κόσμου», είπε, προσθέτοντας πως οι μισθοί στην Κύπρο βρίσκονται στα επίπεδα του 2002.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Άγγελος Βότσης είπε πως υπάρχουν ζητήματα στα οποία το κόμμα συμφωνεί με την κυβέρνηση, ενώ κατέστησε σαφές ότι το κόμμα δεν θα στηρίξει σχέδια για ιδιωτικοποίηση της Cyta. Διερωτήθηκε αν υπάρχουν ζητήματα στα οποία η Ε.Ε. θα μπορούσε να στηρίξει την Κύπρο στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Εξάλλου, ο Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν υπήρξε πρόοδος λόγω ετσιθελισμού της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ε.Ε. «Οι αποφάσεις των οργάνων της Επιτροπής έχουν δημοκρατικό έλλειμμα, το πλαίσιο δεν τίθεται από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά από τους τεχνοκράτες και να καταθέσω το δικό μας αίτημα για περισσότερη δημοκρατία στην Ε.Ε. Διαφορετικά, νομίζω ότι το Brexit θα ακολουθήσουν και άλλα exit πολύ σύντομα», είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα