Ευρωβουλευτές: Ανάγκη βελτίωσης θεσμικού πλαισίου για επαναφορά αξιοπιστίας

Το Qatargate έδειξε ότι το θεσμικό πλαίσιο στο Ευρωκοινοβούλιο πάσχει, δηλώνουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζονται αλλαγές προκειμένου να επανέλθει η αξιοπιστία των θεσμών.

«Νιώθουμε όλοι οργισμένοι και θυμωμένοι από αυτή την υπόθεση, η οποία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν, για όσους, έντιμα, κάνουμε τη δουλειά μας στο ΕΚ», είπε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς.

Σημείωσε ότι

η αξιοπιστία του θεσμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. «Δεν είναι θέμα ατιμωρησίας», είπε, αλλά κατά πόσο κάποιοι είναι διατεθειμένοι «να λερώσουν τα χέρια τους με βρώμικα λεφτά, κατά πόσο κάποιοι είναι διατεθειμένοι να εκπροσωπήσουν ξένα συμφέροντα, ως προϊόν χρηματισμού».

Επιπλέον, ο κ. Φουρλάς είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του lobbying απ’ ότι φαίνεται πάσχει, «αλλά αυτός που θέλει να χρηματιστεί και αυτός που θέλει να εξαγοραστεί μπορεί να το κάνει και εκτός Κοινοβουλίου, μακριά από τα lobbying, σε μια ταβέρνα, σε ένα μπαρ, σε μια πλατεία στις Βρυξέλλες». Ανέφερε ότι θα πρέπει ο θεσμός των λόμπι να ξαναμπεί σε νέα βάση, τόνισε, ωστόσο, ότι το θέμα δεν είναι μόνο τα λόμπι, «αλλά το ποιους στέλνουμε να εκπροσωπήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες και κατά πόσο αυτοί είναι διατεθειμένοι να λερώσουν τα χέρια τους με βρώμικα λεφτά».

Όπως διαφάνηκε, πρόσθεσε, ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΚ έπασχε και θα πρέπει να τεθούν σε νέα βάση πολλά πράγματα, προκειμένου ο θεσμός να αποκτήσει και πάλι την αξιοπιστία του. «Θα πρέπει να γίνει μια αυτοκάθαρση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτως ώστε να αποκτήσουν και πάλι οι πολίτες την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη».

Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο «το οποίο μας πληγώνει, μας θυμώνει, μας οργίζει και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που έχουν ευθύνη και στη φυλακή, αν αποδειχθεί η όποια εμπλοκή τους».

Για συστημικό πρόβλημα μίλησε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου. «Το ζήτημα δεν είναι ούτε ατομικό, γιατί η περίπτωση της κ. Καϊλή είναι η κορυφή ενός παγόβουνου, ούτε εθνικό, γιατί πολλοί επιτηδείως μιλούν για τον διεφθαρμένο νότο. Το ζήτημα είναι συστημικό και έχει να κάνει με τον ίδιο τον τρόπο και τον χαρακτήρα λειτουργίας της ΕΕ».

Ο κ. Γεωργίου μίλησε για κουλτούρα ατιμωρησίας. «Για πάρα πολλές δεκαετίες, στο ΕΚ υπήρχε μια κουλτούρα ατιμωρησίας, μια ελλιπής εποπτεία γύρω από ζητήματα ηθικής», αναφερόμενος σε «τεράστια» σκάνδαλα που προϋπήρξαν, για τα οποία δεν λήφθηκαν μέτρα, όπως τα Pandora Papers που ενέπλεκαν πολλούς αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ τους και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανάληψη διευθυντικής θέσης στην Goldman Sachs από τον Μπαρόζο, μετά την αποχώρησή του από την Προεδρεία της Επιτροπής και άλλα.

«Όλα τούτα δείχνουν εκ παραλλήλου με τη νομότυπη λειτουργία των λόμπι και ότι η ΕΕ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς αίματος με τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί. Είναι παραδεκτό μέσα από στατιστικές διεθνών οργανισμών ότι ένα 75% των αποφάσεων που παίρνονται από το ΕΚ δέχονται επίδραση και αποτυπώνουν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων και μονοπωλίων, μέσα από τη δράση των λομπιστών», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι έχουν γίνει διάφορες εξαγγελίες στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΚ και από την κ. Μετσόλα, ενώ υπήρξε και ψήφισμα, που μιλά για αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας των λόμπι, για δημιουργία μιας εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει σε βάθος το ζήτημα της διαφθοράς, και άλλες εξαγγελίες. «Θεωρώ ότι θα γίνουν κάποια βήματα, αλλά από εκεί και πέρα δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα λύσουν οριστικά και θεμελιακά το πρόβλημα», σημείωσε.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης χαρακτήρισε ως «σοβαρό πρόβλημα» το ότι οι εσωτερικοί κανόνες του ΕΚ δεν λειτούργησαν ανασταλτικά ή αποτρεπτικά. «Χρειάστηκε να φτάσουμε στο σημείο να παρέμβουν οι ίδιες οι ποινικές αρχές», είπε.

Η κατάργηση της αμοιβής που τυχόν παίρνουν οι Ευρωβουλευτές για «διάχυση τεχνογνωσίας» μέσα από τη συμμετοχή τους σε συνέδρια, ομιλίες κ.λπ. που διοργανώνουν λόμπι, υπό τη μορφή ΜΚΟ ή δεξαμενών σκέψης, θα μπορούσε να αποτελεί ένα βήμα για επίλυση του ζητήματος, είπε στο ΚΥΠΕ.

Για τη δράση των λόμπι στην ΕΕ, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, αλλά «η γραμμή ανάμεσα στην παρανομία και τη νομιμότητα είναι μετακινούμενη. Μπορούμε αύριο εμείς οι Ευρωβουλευτές, η ΕΕ να την αλλάξει. Αυτή η γραμμή, φαίνεται ότι είναι ένα δίχτυ, μέσα από το οποίο περνούν πάρα πολύ μεγάλα ψάρια, που δεν έπρεπε να περάσουν», ανέφερε.

Σημείωσε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά, από τη στιγμή που ένας Ευρωβουλευτής δικαιούται, όταν τελειώσει τη θητεία του, να αναλάβει λομπίστας, και να αμείβεται και με το παραπάνω.

«Εγώ πιστεύω ότι τη γραμμή νομιμότητας, οι ίδιοι την καθορίζουμε για τους εαυτούς μας», σημείωσε, θέτοντας το ερώτημα: «Αν δεν υπήρχε αμοιβή, για παράδειγμα, πόσοι θα συνέχιζαν να συμμετέχουν»;

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα