Ευρωβουλευτές: Δεν πρέπει το Αφγανιστάν να αφεθεί να γίνει αποτυχημένο κράτος

Εκτός συζήτησης πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο το Αφγανιστάν να γίνει ακόμα ένα «αποτυχημένο κράτος», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Πέτρας Οστράβιτσους (Λετονία, Renew), επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στο Στρασβούργο ενόψει της συζήτησης για το Αφγανιστάν στην Ολομέλεια που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Οστράβιτσους αναφέρθηκε στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων για το ψήφισμα το οποίο θα υιοθετηθεί

από την Ολομέλεια την Πέμπτη.

Όπως σημείωσε, όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι αρνητικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν αποτελούν «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας», καθώς μια κρίση ασφαλείας εξελίχθηκε σε ανθρωπιστική κρίση και μπορεί να εξελιχθεί σε μεταναστευτική κρίση.

«Είναι ξεκάθαρο για όλους μας πως δεν πρέπει να χάσουμε ακόμα μια γενιά Αφγανών» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως αυτό θα ήταν κακό και για το ίδιο το Αφγανιστάν και για τον κόσμο, και πως δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή το να αφεθεί η χώρα να μπει στη λίστα των «αποτυχημένων κρατών» (failed state).

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, αυτό που χρειάζεται είναι ένας νέος ρεαλισμός και νέα εργαλεία για την ανοικοδόμηση κρατών με συγκεκριμένους όρους σε χώρες όπου υπάρχουν παρόμοια προβλήματα.

Οι όροι αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν στην περίπτωση του Αφγανιστάν για να σώσουν την πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών. Αυτή η πρόοδος δεν πρέπει να θυσιαστεί για να υπάρξει διάλογος με την λεγόμενη νέα κυβέρνηση, επεσήμανε.

Σε δική του παρέμβαση, ο Χουάν Φερνάρντο Λόπεζ Αγκουιλάρ (Ισπανία, Σοσιαλιστές), πρόεδρος της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες (LIBE), αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης. Όπως είπε, τα μέλη της LIBE συμφωνούν πως δεν μπορούν να υπάρξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, χωρίς νόμιμες διόδους προς την ΕΕ.

Όπως είπε, η Κομισιόν θα έπρεπε να καταθέσει πρόταση για μια ανθρωπιστική βίζα κοινά αποδεκτή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να βοηθήσει τους πλέον ευάλωτους κάτοικους του Αφγανιστάν οι οποίοι είτε εργάστηκαν με δυτικές Κυβερνήσεις, είτε κινδυνεύουν επειδή είναι γυναίκες, είτε είναι ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.

Ο κ. Λόπεζ αναφέρθηκε στην συζήτηση για ένα νέο πακέτο πολιτικών για τη μετανάστευση και το άσυλο, και υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κρίσιμο ρόλο στο να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση της ανάγκης για έλεγχο του ποιος περνά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης  και της ανάγκης για πρακτική αλληλεγγύη μέσω των κανονισμών για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Όπως είπε, η πλειοψηφία της επιτροπής LIBE ξεκαθαρίζει πως διαφωνεί με τα τελευταία συμπεράσματα των Υπουργών Εσωτερικών στο Συμβούλιο της ΕΕ, οι οποίοι θεώρησαν πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν αποτελεί απειλή για τα σύνορα της ΕΕ που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ενθάρρυνση των γειτονικών χωρών να κρατήσουν τους μετανάστες και αιτητές ασύλου μακριά από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης 

Κατάρ: Η εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Καμπούλ θα σταματήσει

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα