Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακινητών στην Κύπρο – Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα

Eυρείας κλίμακας επιχείρηση για την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης μεταναστών διενήργησε τις πρωινές ώρες η Αστυνομία, σε διάφορες τοποθεσίες στην ελεύθερη Κύπρο. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα αραβικής καταγωγής και αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η επιχείρηση έγινε στη βάση στοιχείων που διαβιβάστηκαν από την Ομάδα Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου,

η οποία συγκροτήθηκε μετά το πρόσφατο ταξίδι του Yπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου στη Βηρυτό, για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης.

Οι πληροφορίες αξιολογήθηκαν από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η οποία σε συνεργασία με στελέχη της ΜΜΑΔ, των ΤΑΕ και ΥΚΑΝ και άλλα τμήματα της Αστυνομίας, εκτέλεσε ειδική επιχείρηση για τον εντοπισμό και την ταυτόχρονη σύλληψη ατόμων που φέρονται να λειτουργούν ως μεσάζοντες ή συνεργάτες σε δίκτυο διακίνησης μεταναστών στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι αραβικής καταγωγής, πλείστοι εκ των οποίων από τη Συρία, και βρίσκονται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Τα εν λόγω άτομα φαίνεται να διατηρούν επαφές με συμπατριώτες τους τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο.

Διαβάστε επίσης: Χλώρακα: Παρέμειναν 58 μετανάστες στο συγκρότημα πολυκατοικιών

Από τον περασμένο Ιούνιο και μετά, έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στον τρόπο δράσης των διακινητών, για την αντιμετώπιση των οποίων γίνονται ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό, τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις επαφές με την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία, η Κυπριακή Δημοκρατία εστιάζει τις προσπάθειές της στο Λίβανο, όπου φαίνεται να δρουν κυκλώματα διακινητών μεταναστών, κατά κύριο λόγο Σύρων υπηκόων, τους οποίους μεταφέρουν με ψαροκάικα, θέτοντας σε κἰνδυνο και τη ζωή τους.

Μετά τις πρόσφατες επαφές του Κωνσταντίνου Ιωάννου με την κυβέρνηση του Λιβάνου, έγινε εφικτή η επιστροφή αρκετών μεταναστών που είχαν ως αφετηρία τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών έχει συσταθεί ειδική ομάδα υπηρεσιακών από την Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όροι εντολής της ομάδας είναι να εξετάσει την πιθανότητα αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά στους Σύρους υπηκόους, με στόχο την ορθή διαχείριση όσων ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, και την αποτροπή των περαιτέρω ροών από τη Συρία. Σε επιχειρησιακό επίπεδο λαμβάνονται μέτρα για εντοπισμό των διακινητών των συγκεκριμένων μεταναστών, ενώ γίνονται και ενέργειες για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συναρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών  και  ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως είναι η EUROPOL. Οι αιτούντες διεθνούς προστασίας, οι οποίοι έχουν αφιχθεί  στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την 1/1/2023, δεν θα περιλαμβάνονται στους καταλόγους δικαιούχων υποψήφιων για το πρόγραμμα εθελούσιας μετεγκατάστασης. Στόχος της εν λόγω πολιτικής είναι το πρόγραμμα μετέγκαταστασης να μην αποτελεί παράγοντα έλξης για υπηκόους συγκεκριμένων τρίτων χωρών, οι οποίοι, πιθανόν να εκμεταλλεύονται το πρόγραμμα και να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά τις αυξήσεις στις θαλάσσιες ροές, οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο παραμένουν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Τα μέτρα έχουν συμβάλει στη μείωση των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες προερχόμενους από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι έρχονταν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, δήθεν με το καθεστώς του φοιτητή.

Διαβάστε επίσης: Νέα άφιξη μεταναστών ανοικτά του Κάβο Γκρέκο – Χειροπέδες σε 23χρονο διακινητή

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα