Εξελίξεις για τις Προεδρικές το τελευταίο δεκαήμερο Απριλίου

Εβδομάδα εξελίξεων σε σχέση με την προεδρολογία, η επόμενη εβδομάδα, καθώς τόσο ενδιάμεσος χώρος αλλά και ΑΚΕΛ αναμένεται να προσθέσουν ένα λιθαράκι στα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό του ΑΚΕΛ σε σχέση με το ποιος θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη επιλογή για να είναι ο τελικός υποψήφιος
του κόμματος, ενόψει Προεδρικών Εκλογών.

Δυο είναι οι επικρατούσες τάσεις, εκ των οποίων είτε θα προκύψει ένας συνδυασμός είτε η μια θα επικρατήσει της άλλης:

Η πρώτη, είναι το ΑΚΕΛ να επιλέξει να πορευθεί με ένα υποψήφιο, ο οποίος θα συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του κόμματος, θα τους φέρνει κοντά, θα εκφράζει τις θέσεις του κόμματος, τις προσδοκίες της βάσης και των ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα να μην είναι άτομο το οποίο θα έχει εναντίον του αρνητικά πολιτικά ή προσωπικά σημεία, τα οποία να αμαυρώνουν την όποια προσπάθεια. Το άτομο αυτό θα πρέπει να είναι συναινετικού χαρακτήρα και προσέγγισης. Ένα άτομο είτε κομματικό είτε από την ευρύτερη προοδευτική αριστερά. Μια τέτοια επιλογή θεωρείται από κύκλους εντός ΑΚΕΛ, ως επιλογή που θα μπορούσε να περάσει στο δεύτερο γύρο, αλλά όχι κατ' ανάγκη να κερδίζει τις εκλογές.Η δεύτερη είναι το ΑΚΕΛ να επιλέξει να πορευθεί με ένα υποψήφιο, ο όποιος θα πρέπει να συγκεντρώνει την συμπάθεια αν όχι τη στήριξη, πρώτα και κύρια των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων, αλλά την ίδια ώρα να έχει μαζί του το σύνολο των στελεχών του κόμματος, να μην έχει δηλαδή εσωτερικές προστριβές, έτσι ώστε να λειτουργήσει ενωμένος ο μηχανισμός προς τις εκλογές. Στο ΑΚΕΛ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν θα συρθεί σε μια επιλογή απλά επειδή το είπε το κόμμα, άρα το άτομο που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει τη μίνιμουμ συναντίληψη στα βασικά θέματα όπως το κυπριακό και η οικονομία. Στην περίπτωση αυτή, επικρατέστερο σενάριο είναι η στήριξη εξωκομματικού υποψηφίου. Μια επιλογή που σε ενδεχόμενη παρουσία στον δεύτερο γύρο θα μπορεί να συσπειρώσει γύρω του, κόσμο από τον ενδιάμεσο χώρο, έτσι ώστε να μπορέσει να εκλεγεί. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με στελέχη του ΑΚΕΛ, ενδεχομένως να είναι πιο επίφοβη για το κατά πόσο θα περάσει, ωστόσο, στο δεύτερο γύρο.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι και οι δυο τάσεις βρίσκουν υποστηρικτές εντός της βάσης του ΑΚΕΛ και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαφανεί ποια από τις δυο τελικά θα επικρατήσει.

Πηγές εντός ΑΚΕΛ, αναφέρουν ότι ήδη γίνονται δημοσκοπήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων, ενώ την ίδια ώρα ονόματα που ήδη έχουν ακουστεί ως εν δυνάμει υποψήφιοι, δεν βρίσκονται εντός των δημοσκοπήσεων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει επί του πολιτικού πλαισίου που θα πλαισιώνει την επιλογή υποψηφίου. Η εισήγηση του πολιτικού γραφείου ενδεχομένως να μην ολοκληρωθεί σε μια μόνο συνεδρία, ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί, θα προωθηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα δώσει την έγκρισή της, για το τελικό κείμενο που θα προωθηθεί ως πλαίσιο συζήτησης στις ομάδες βάσης.

Στο πολιτικό αυτό πλαίσιο αναμένεται να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληροί η επιλογή που θα γίνει και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και συγκεκριμένα ονόματα, επί των οποίων να γίνει η συζήτηση στις ομάδες βάσης.

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου η συνάντηση των πέντε

Ο ενδιάμεσος χώρος αν και είχε ανακοινώσει ότι τη Δευτέρα 24/04 στις 09.00 το πρωί θα είχε συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, οι εξελίξεις άλλαξαν λίγο τον προγραμματισμό. Την ίδια μέρα, στις 09.00 τελικά θα έχουμε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, γεγονός που μεταθέτει τη συνάντηση του ενδιάμεσου χώρου, αμέσως μετά από τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση του ενδιάμεσου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα αναμένουν ότι θα ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο σε σχέση με το ενδεχόμενο συνεργασίας των πέντε.

Αγκάθια στη διαδικασία, αναμένεται να αποτελέσουν:

Η διαδικασία που θα επιλεγεί και θα ακολουθηθείΗ σειρά στα βήματα που θα ακολουθήσουν τα κόμματα μέχρι να "κλειδώσει" η συνεργασίαΤα ονόματα που θα τεθούν ως εν δυνάμει υποψήφιοιΤα κριτήρια που θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία προς την επιλογή του υποψηφίου

Για τη Συμμαχία Πολιτών, όπως και για το Κίνημα Οικολόγων σημασία δεν έχει μόνο το να πουν τα κόμματα ότι θα συνεργαστούν πρώτα και μετά να καθορίσουν τον τρόπο και τα δεδομένα της συνεργασίας. Τα δυο αυτά κόμματα, τουλάχιστον, έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένου περιεχομένου και όχι απλά και μόνο με τη διακήρυξη ότι στόχος είναι να φύγει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ως εκ τούτου η διαδικασία που θα επιλέξουν τα κόμματα να ακολουθήσουν προς τον καθορισμό της συνεργασίας και του υποψηφίου, έχει πολύ μεγάλη σημασία ακόμα και για το αν θα ευδοκιμήσει τελικά η συνεργασία αυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφωνία ενδεχομένως να υπάρξει και σε σχέση με τα ονόματα που θα κατατεθούν στο τραπέζι ως εν δυνάμει υποψήφιοι, καθώς αν τελικά οι υποψήφιοι αυτοί είναι Νικόλας Παπαδόπουλος, Ελένη Θεοχάρους, Γιώργος Λιλλήκας, αυτό θα αποτελέσει στοιχείο που θα προκαλέσει και πάλι τριγμούς στη συνεργασία.

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν επίσης, αν τα κόμματα επιμείνουν να μην αποδέχονται την πρόταση Λιλλήκα για στήσιμο καλπών, έτσι ώστε να αποφασίσει ο κόσμος ποιον υποψήφιο προτιμά για τον ενδιάμεσο χώρο.

Σημείο τριβής θα αποτελέσει επίσης το κριτήριο που είχε θέσει η ΕΔΕΚ για έντιμο πρότερο πολιτικό βίο του υποψηφίου, κάτι που ο Μαρίνος Σιζόπουλος, τις τελευταίες μέρες, δεν αναφέρει όταν ερωτάται για κριτήρια που θέτει η ΕΔΕΚ, ωστόσο δεν υπάρχει απόφαση για αναίρεση του κριτηρίου αυτού.

Πηγές εντός του ενδιάμεσου χώρου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει υπέρμετρη αισιοδοξία σε σχέση με τη συνεργασία των πέντε, καθώς τα κόμματα αναγνωρίζουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και επιδιώξεις κάποιων εξ αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα