Έξι χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της Σολέας

Έξι χρόνια πέρασαν από τον μαύρο Ιούνιο του 2016, όταν η Κύπρος έζησε την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας, η οποία έκαψε 18,57 km² γης και μαζί ένα ολόκληρο οικοσύστημα που μετρούσε περισσότερο από ένα αιώνα ζωής, ενώ δύο δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους.

H  τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά,  ξέσπασε την Κυριακή λίγο μετά τις 13.00 στην Ευρύχου. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για τα αίτια της φωτιάς, προέκυψε μαρτυρία εναντίον 12χρονου, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά, παίζοντας

με αναπτήρα έξω από εξοχική κατοικία στην Ευρύχου.

Για τέσσερις ημέρες πυροσβεστικές δυνάμεις του εσωτερικού και του εξωτερικού και μεγάλος αριθμός εθελοντών, έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχασαν τη ζωή τους στις 19 Ιουνίου 2016 δύο δασοπυροσβέστες, ο Ανδρέας Σοφοκλέους 49 ετών και ο Μάριος Αριστοτέλους 44 ετών. Το βυτιοφόρο όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου Σολέας, ενώ επιχειρούσαν για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η καταστροφή και όλα όσα έγιναν σε αριθμούς, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών

- Κάηκαν 18,57 km² από τα οποία τα 17,03 km² είναι κρατικό δάσος και το υπόλοιπο 1,54 km² ιδιωτικές περιουσίες.

- Το καμένο κρατικό δάσος αποτελεί μέρος του Δάσους Αδελφοί (κοιλάδες Αγίου Θεοδώρου και Καπουράς, 12,96 km²  και 4,074 km² αντίστοιχα) και αποτελείτο κυρίως  από ομήλικες συστάδες Τραχείας πεύκης με υπόροφο Λατζιάς, καθώς και άλλα πλατύφυλλα δασικά δέντρα όπως Πλατάνια, Σκλήδροι, Σφένδαμνοι κτλ.

- Για την κατάσβεση χρησιμοποιήθηκαν 10 πτητικά μέσα πυρόσβεση, 2 καναντέρ και μεγάλος αριθμός χερσαίας πυροσβεστικής δύναμης, ενώ χιλιάδες ήταν οι εθελοντές που έσπευσαν για να ενισχύσουν το έργο της συντονιστικής ομάδας.

- Υπολογίζεται ότι κάηκαν 115.000 m3 ξυλείας, μέρος των οποίων είτε πωλήθηκαν είτε χρησιμοποιήθηκαν για αντιδιαβρωτικά έργα μέσα στο δάσος.

- Από το σύνολο της καμένης γης, το 70% αφέθηκε σε φυσική αναβλάστηση, ενώ το υπόλοιπο 30% βοηθήθηκε με επαναφύτευση από το Τμήμα Δασών

Τα πέντε μοιραία λάθη της καταστροφής

Καταπέλτης για την οργάνωση των αρμοδίων υπηρεσιών και για τα λάθη που έγιναν είναι η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που ανέλαβε να δώσει απαντήσεις για την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολέα που άφησε πίσω της νεκρούς, τραυματίες, ανεπανόρθωτες ζημιές και η οποία μετέτρεψε ένα ολόκληρο δάσος σε στάχτη και αποκαΐδια.

Πέντε ήταν τα τραγικά λάθη που έφεραν την καταστροφή στην περιοχή Σολέας που άφησε πίσω της δύο νεκρούς και καμένη γη εντοπίζει στο πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο πεντάλογος της καταστροφής:

1. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ανθρώπινη αμέλεια

2. Υπήρξε καθυστέρηση στον εντοπισμό της πυρκαγιάς

3. Καθυστέρηση στην επέμβαση για καταστολή της

4. Καθυστέρηση στην κινητοποίηση των απαραίτητων δυνάμεων και πτητικών μέσων

5. Δεν υπήρξαν οι αναγκαίες κατάλληλες υποδομές για εύκολη καταστολή της πυρκαγιάς (π.χ. ακατάλληλοι δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές λωρίδες κ.α).

Τo μέγεθος της πυρκαγιάς στη Σολέα από δορυφόρο

Διαβάστε επίσης: 

Σολέα: Τα πέντε μοιραία λάθη της καταστροφής

To μέγεθος της πυρκαγιάς στη Σολέα από δορυφόρο

Σολέα: Η καμένη γη, η απελπισία και ο θρήνος

Keywords
Τυχαία Θέματα