Έξι χρόνια στους Βέργα και Μαληκκίδη

«Καμία δικαιολογία για τα αδικήματα πλην της απληστίας»Το Κακουργιοδικείο ανέφερε κατά την επιβολή της ποινής ότι οι δυο κατηγορούμενοι για την υπόθεση ΣΑΠΑ «πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του κόσμου»Σε ποινή φυλάκισης έξι χρόνων καταδικάστηκαν, από το -υπό τριμελή σύνθεση- Μόνιμο Κακουργιοδικείο Πάφου ο τέως Δήμαρχος της πόλης Σάββας Βέργας και ο τελών σε διαθεσιμότητα Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετευτικού Πάφου (ΣΑΠΑ) Ευτύχιος Μαληκκίδης. Μετά την ανακοίνωση της ποινής τους, ο Σάββας Βέργας μεταφέρθηκε πίσω στον περιφραγμένο χώρο φύλαξης μαρτύρων, ενώ ο Ευτύχιος Μαληκκίδης

οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές.Αναφερόμενη στα γεγονότα η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους είπε ότι τα αδικήματα που παραδέχτηκε ο 1ος κατηγορούμενος διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος στην Επαρχία Πάφου, καθ’ ον χρόνον ο ίδιος ήταν εκλελεγμένος Δήμαρχος, ενώ κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, ο 2ος κατηγορούμενος τελούσε υπό την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ.«Καμία δικαιολογία πλην της απληστίας»Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε πως η συμπεριφορά, πράξεις και ενέργειες των κατηγορουμένων «δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα αιτιολογίας ή δικαιολογίας, πλην αυτήν της απληστίας, της ιδιοτελούς ιδιοποίησης χρημάτων, της κατάχρησης της εξουσίας και της κατάχρησης της εμπιστοσύνης με την οποία ήσαν περιβεβλημένοι».Για τον 1ο κατηγορούμενο Σάββα Βέργα, είπε ότι ως «αιρετός άρχοντας, ο πρώτος δημότης της πόλης της Πάφου, που οι συμπολίτες του τον τίμησαν με ποσοστό 65% (όπως αναφέρθηκε από τον συνήγορο του), πρόδωσε την εμπιστοσύνη του κόσμου, τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις του». Ο 2ος κατηγορούμενος, συνέχισε η κ. Σωκράτους, εκμεταλλεύτηκε και αυτός με τον χειρότερο τρόπο την ηγετική θέση και αξίωμα που κατείχε και που η Πολιτεία του εμπιστεύτηκε, αφού, όπως είπε, από τις πρώτες κιόλας χρονικές περιόδους κατασκευής ενός έργου απαραίτητου και χρήσιμου για την Πάφο, αντί να εργαστεί για το κοινό καλό, δεν έχασε χρόνο να αποκομίσει όφελος.

«Τα φιλοπρόοδα έργα της πόλης, τα μετατρέπουν σε πηγές εσόδων και σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς, αμφότεροι οι κατηγορούμενοι κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με τρόπο μάλιστα, όπως είπε, προκλητικό, ανέντιμο και παράνομο, εις βάρος του Κράτους, της πόλης, του κάθε φορολογούμενου πολίτη. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των επιχειρηματιών για κέρδος, εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς όμως να παραμένουν ώς εκεί. Η αξίωση και απαίτηση των κατασκευαστικών εταιρειών για πληρωμή νόμιμων απαιτήσεών τους δεν παραμένει ανεκμετάλλευτη, αλλά αποτελεί», σημείωσε, «ακόμη μια ευκαιρία για οικονομικό όφελος».Μίζες χιλιάδες ευρώΟ Σάββας Βέργας έλαβε ως μίζες το χρηματικό ποσό των 250 χιλ. ευρώ, ενώ ο Ευτύχιος Μαληκκίδης το ποσό των 489 χιλ. ευρώ. Για μετριασμό της ποινής τους, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπ' όψιν την έμπρακτη μεταμέλεια και παραδοχή τους, τις αποζημιώσεις που κατέβαλαν στο κράτος σε χρήματα και ακίνητη περιουσία, παρόλο που, όπως σημείωσε, στον νόμο προβλέπεται δήμευση της περιουσίας τους, αλλά και το γεγονός ότι θα καταθέσουν στο δικαστήριο ως μάρτυρες κατηγορίας εναντίον των υπολοίπων κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Η ακροαματική διαδικασία για τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Μιχαηλίδη, Ευστάθιο Ευσταθίου και Βάσο Βασιλείου, οι οποίοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή, ορίστηκε για τις 20 Απριλίου, ενώ στις 3 Μαρτίου θα κριθεί η προδικαστική ένσταση του συνηγόρου υπεράσπισης του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Σιαηλή, δικηγόρου Αλέξανδρου Αλεξάνδρου, με την οποία υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να περιληφθεί σε κοινό κατηγορητήριο με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους της υπόθεσης. Ο Γιώργος Σιαηλής δεν έχει ακόμη απαντήσει στις κατηγορίες.Η ποινή σε κάθε κατηγορίαΤΟ δικαστήριο επέβαλε στον 1ο κατηγορούμενο Σάββα Βέργα για την κατηγορία που αφορά δεκασμό δημοσίου λειτουργού ποινή φυλάκισης 3 χρόνων, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού 3 χρόνια, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού τρία χρόνια, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού 4 χρόνια, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού 3 χρόνια, και στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού 4 χρόνια. Επίσης, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού, ποινή φυλάκισης 3 χρόνων και στην κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ποινή φυλάκισης 6 χρόνων. Οι ποινές συντρέχουν, δηλαδή ο Σάββας Βέργας θα εκτίσει τη μεγαλύτερη ποινή αυτήν των 6 ετών, η οποία ισχύει από την ημερομηνία προφυλάκισής του.Στον 2ο κατηγορούμενο, τον Ευτύχιο Μαληκκίδη, το Κακουργιοδικείο επέβαλε στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού ποινή φυλάκισης 3 χρόνων, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού 3 χρόνια, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού 2 χρόνια, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού 3 χρόνια, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού 3 χρόνια. Επίσης, στην κατηγορία για δεκασμό δημοσίου λειτουργού ποινή φυλάκισης 3 χρόνων. Στην κατηγορία δεκασμού δημοσίου λειτουργού 3 χρόνια, στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού 3 χρόνια, και τέλος στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες 6 χρόνια. Οι ποινές συντρέχουν, οπόταν ο Ευτύχιος Μαληκκίδης θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 6 χρόνων, η οποία ισχύει από την ημερομηνία προφυλάκισής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα