Έξι στους δέκα νέους δεν θέλουν να ψηφίσουν

Το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (ΚΙΣ) διεξήγαγε μεταξύ των ημερομηνιών 28-30 Νοεμβρίου 2017 έρευνα με αντικείμενο την πρόθεση των νέων να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣ το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν άκρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό, γιατί 62.4% των νέων δεν θέλουν να ψηφίσουν.

Η έρευνα που διεξήχθη αφορούσε νέους ηλικίας 18-35 ετών και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 696 άτομα.

Το δείγμα καθορίστηκε με τη μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με τη μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.

'Οπως αναφέρεται, το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής μεταξύ των νέων προέρχεται από αστικές περιοχές και αγγίζει το 64.9%.

Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις) είναι ότι "οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια, και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτούς στο να βρουν δουλειά".

Προστίθεται εξάλλου πως με βάση τα ευρήματα της έρευνας το 68% των νέων που δεν θα ψηφίσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.

Στο ερώτημα τί θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να πείσουν ώστε οι νέοι να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι απαντήσεις ήταν: να έχουν επικοινωνία μαζί με νέους με ποσοστό 12%, να έχουν νεαρό υποψήφιο Πρόεδρο με ποσοστό 18%, να ασχοληθούν με προβλήματα νεολαίας με ποσοστό 23%, να εφαρμόσουν την αξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία με ποσοστό 24%, να δώσουν βήμα στους νέους με ποσοστό 14% και να δώσουν προτεραιότητα στη λύση του Κυπριακού με ποσοστό 9%.

'Ενα άλλο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι νέοι είναι διχασμένοι ως προς τις προοπτικές εργοδότησης.

Στο ερώτημα αν τον τελευταίο χρόνο οι προοπτικές εργοδότησης ενός νέου ανθρώπου έχουν βελτιωθεί, έχουν χειροτερέψει ή έχουν παραμείνει το ίδιο, οι συμμετέχοντες απάντησαν έχουν βελτιωθεί σε ποσοστό 45%, έχουν χειροτερέψει σε ποσοστό 50%, έχουν παραμείνει το ίδιο σε ποσοστό 5%

Ένα τελευταίο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει κάτι γι' αυτούς μετά τις προεδρικές του 2018. Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018 οι συνθήκες στα προβλήματα της νεολαίας θα βελτιωθούν, θα χειροτερέψουν ή θα παραμείνουν οι ίδιες, οι ερωτηθέντες απάντησαν θα βελτιωθούν σε ποσοστό 9%, θα χειροτερέψουν σε ποσοστό 10% και θα παραμείνουν οι ίδιες σε ποσοστό 81%.

Τα ποσοστά αποχής ανά πόλη έχουν ως εξής: επαρχία Λευκωσίας 60%, επαρχία Λεμεσού 69%, επαρχία Λάρνακας 63%, επαρχία Πάφου 61%, ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 59%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα