Εξηγήσεις από ΔΝΤ ζητά ο Τσίπρας μετά τις διαρροές Wikileaks

Καθαρές απαντήσεις, καθαρές θέσεις και διαπραγμάτευση με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ζητεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks απόρρητης συνομιλίας

μεταξύ του Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στη συνομιλία των αξιωματούχων του Ταμείου γίνεται πιο ξεκάθαρη από ποτέ η πρόθεση του ΔΝΤ να πιέσει την Ελλάδα με χρεoκοπία, προκειμένου να περάσει νέα σκληρά μέτρα, που δεν προβλέπονται στη συμφωνία.

Τακτική ασφυκτικής πίεσης προς την Ελλάδα για αποδοχή σκληρών μέτρων, αλλά και προς την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, για να δεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίζεται να τηρεί το ΔΝΤ, με βάση τα πρακτικά τηλεδιάσκεψης, στις 19 Μαρτίου, του Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου, Ίβα Πέτροβα, τα οποία δημοσιεύει ο ιστότοπος WikiLeaks.

Στο διάλογο, ο κ. Τόμσεν και η κ. Βελκουλέσκου αναφέρονται σε τακτικισμούς, οι οποίοι ξεφεύγουν της τεχνοκρατικής τους ιδιότητας.

Ο Πολ Τόμσεν φέρεται να προσπαθεί να μην επιστρέψει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο, η Αθήνα να μείνει χωρίς λεφτά και να υποχρεωθεί να δεχτεί τις απαιτήσεις του Ταμείου. Το Wikileaks αποκαλύπτει, ακόμη, ότι προετοιμάζεται σύσκεψη για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ αν όσα αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του.

Σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των δύο πλευρών έχει κλονιστεί.

Διερωτάται, μάλιστα, πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστει, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, που ενώ διαδραματίζουν ρόλους-κλειδιά, φέρονται να εκφράζουν τέτοιες απόψεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, να μην επιτραπούν παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, που ταυτόχρονα εμπεριέχουν κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα και τηλεφωνικές συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Τους επικεφαλής των ευρωομάδων θα ενημερώσει ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΔΝΤ σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Wikileaks.

Αποτελεί, αναφέρει, πάγια θέση του Ταμείου η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τις οικονομικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Μία λύση, η οποία, σημειώνει, θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, που να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα είναι συμβατές με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι του προγράμματος είναι απαραίτητο, υποδεικνύει, να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Υφίσταται μία «αλληλεξάρτηση» μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους, που τελικώς θα αποφασιστεί.

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει το Μαξίμου την έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους του ΔΝΤ για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα.

Νωρίτερα, για επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ περί πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη, έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Η καγκελαρία της Γερμανίας, κατά την πάγια τακτική της, δεν σχολιάζει τα δημοσιεύματα για την υποκλαπείσα συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ελληνική αξιολόγηση. Θέση της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό είναι ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα