Εξηγήσεις Φάουτσι για νέες συστάσεις CDC και μείωση καραντίνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση τoυ Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να μειώσει τον συνιστώμενο χρόνο απομόνωσης για άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19 που είναι ασυμπτωματικά, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους πιο γρήγορα. 

Η απόφαση έρχεται εν μέσω μιας τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων στις ΗΠΑ που αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Διαβάστε επίσης:

CDC: Μείωση στις πέντε ημέρες η καραντίνα για ασυμπτωματικά κρούσματα

«Ο λόγος είναι ότι με τον τεράστιο όγκο των νέων περιπτώσεων που έχουμε και που αναμένουμε να συνεχίσουμε με την Όμικρον, ένα από τα πράγματα που θέλουμε να προσέχουμε είναι ότι δεν έχουμε τόσους πολλούς ανθρώπους έξω», δήλωσε ο Fauci στο CNN

Η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να οδηγεί σε κρούσματα COVID-19 τόσο σοβαρά όσο ορισμένες προηγούμενες παραλλαγές, αν και οι δοκιμές συνεχίζονται. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία συνιστούν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων εκτός από τους εμβολιασμούς για την καταπολέμηση της Όμικρον. 

«Εάν είστε ασύμπωματικοι και έχετε μολυνθεί, θέλουμε να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στις δουλειές τους, ειδικά εκείνους με βασικές θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο Φάουτσι. 

Το CDC μείωσε τον χρόνο απομόνωσης από 10 σε πέντε ημέρες, εφόσον το μολυσμένο άτομο είναι ασυμπτωματικό και φοράει μάσκα γύρω από άλλα άτομα ανά πάσα στιγμή για άλλες πέντε ημέρες. 

Ο Φάουτσι είπε ότι η απόφαση να μειωθεί ο χρόνος απομόνωσης, που ισχύει για όλους ανεξαρτήτως κατάστασης εμβολιασμού, ήταν μια καλή επιλογή. 

«Μπορούν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας, κάνοντας πράγματα που είναι σημαντικά για να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας», είπε. 

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι δύσκολο για τους Αμερικανούς να παρακολουθούν τις αλλαγές εκτός του CDC, ο Φάουτσι σημείωσε ότι με πολλές περιπτώσεις Όμικρον, οι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν ελάχιστα συμπτώματα. 

«Είναι λογικό, να τους κρατάμε εκτός για πέντε ημέρες», είπε. «Δεν νομίζω ότι προκαλεί σύγχυση, νομίζω ότι είναι μια αρκετά σαφής σύσταση.» 

 Εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων Όμικρον, άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι νοσηλείες δεν ήταν τόσο υψηλές όσο προηγουμένως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όταν ρωτήθηκε για τη νέα μέτρηση που εστιάζει περισσότερο στις νοσηλεύσεις παρά στις περιπτώσεις, ο Φάουτσι είπε ότι η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μετράει τα κρούσματα, αλλά ότι πολλές από αυτές τις λοιμώξεις είναι ήπιες. 

«Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο πόσο καλά τα πάμε για να κρατάμε τους ανθρώπους καλά», είπε. 

Ο Φάουτσι αναγνώρισε επίσης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Αμερικανοί προσπαθώντας να κάνουν εξετάσεις γιατα Χριστούγεννα

«Ειλικρινά, δεν έχουμε αρκετά τεστ σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», είπε. 

Όταν ρωτήθηκε αν θα έπρεπε να είναι έτσι, ο Φάουτσι απάντησε: «Όχι, δεν πρέπει, Τζιμ, αλλά είναι, οπότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να το βελτιώσουμε». 

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και στο NBC

Keywords
Τυχαία Θέματα