Εξοπλιστικό ράλι

Ο Ερντογάν κατέγραψε τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας με χρονικό όριο μέχρι το 2023
Απογειώνονται επικίνδυνα οι στρατιωτικές επενδύσεις της Τουρκίας, συνολικού ύψους 12 δις δολαρίων. Ο «Σουλτάνος» έχει συμβολικό ορόσημο τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας

Εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ, με στόχο να αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, κτίζει η Τουρκία με φόντο το 2023, χρονολογία κατά την οποία συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία συμμετέχει

από την αρχή στο πρόγραμμα (Joint Strike Fighter) που, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει τη χώρα στην αντικατάσταση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς. Ο εκπεφρασμένος τουρκικός στόχος είναι η προμήθεια 100 και πλέον F-35, με σκοπό την αντικατάσταση του στόλου των F-16.

Μέχρι το 2018 η χώρα θα προμηθευτεί 30 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Το κόστος των συγκεκριμένων αεροσκαφών αγγίζει τα 3 δις δολάρια. Επίσης με φόντο το 2023, η Τουρκία έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη σταδιακή αγορά ακόμη 116 αεροσκαφών F-35. Τεράστιο το κόστος για την Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν έχει βάλει στόχο να ενισχυθεί η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Στην αμυντική βιομηχανία της χώρας (η οποία αποτελεί ήδη συμπαραγωγό) υπάρχει η φιλοδοξία ότι έως το 2023 θα υφίσταται η δυνατότητα για ανάπτυξη και ενός αμιγώς τουρκικού μαχητικού.

Tο F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία εταιρειών της οποίας ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems. Το F-35 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, με την πρώτη πτήση να έχει λάβει χώρα στις 15 Δεκεμβρίου του 2006.

Το F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας, που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού, προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους. Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ώς ένα βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.

Επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ
Η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει σύντομα 50 επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ τουρκικής, μάλιστα, κατασκευής. Η συμφωνία κατασκευής των ελικοπτέρων υπεγράφη το 2007. Η συμφωνία είναι συμπαραγωγής με την AgustaWestland.

Στις 17 Αυγούστου του 2011 έγιναν τα πρώτα τεστ από δυο ελικόπτερα στην Ιταλία και τρία στην Τουρκία, με συνολικά 750 ώρες πτήσης. Το πρώτο ελικόπτερο ήταν έτοιμο για πτήση υπηρεσίας τον Απρίλιο του 2012, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2013 άρχισε η κανονική παράδοση. Παράλληλα άρχισε και η ειδική εκπαίδευση των πιλότων που θα πιλοτάρουν τα ελικόπτερα.

Άρματα Μάχης Altay
Τα πρώτα τουρκικά άρματα μάχης είναι γεγονός, με τον τουρκικό στρατό να εξοπλίζεται με τα πρώτα 250 άρματα μάχης Altay, «Ana Muharebe Milli Tank?», με προοπτική κατασκευής ακόμη 1.000.

Η συμφωνία παραγωγής από τον όμιλο Koc Grubu υπογράφτηκε το 2007. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση παράγωγης τρίτης γενιάς αρμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο παραγωγής τους ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο 2015. Ήδη έχει αρχίσει η πρώτη φάση παραγωγής τους, ενώ η πρώτη σειρά αναμένεται να είναι έτοιμη σύντομα.

Πρόγραμμα ναυπήγησης 5,5 δις δολαρίων
Το τουρκικό ναυτικό πρόσφατα απέκτησε τέσσερεις «αόρατες» κορβέτες. Είναι τουρκικής κατασκευής που έχουν την ονομασία Ηeybeliada. Η τουρκική κορβέτα έχει χαρακτηριστικά «stealth» και οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι εντοπίζεται πιο δύσκολα από τα ραντάρ.

Στην τελετή, όπου το Heybeliada τέθηκε στην υπηρεσία του τουρκικού ναυτικού τον Σεπτέμβριο του 2011, συμμετείχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρόγραμμα Heybeliada - τουρκική έκφραση του νησιού Χάλκη, των Πριγκιποννήσων, αναμένεται να περιλαμβάνει 12 κορβέτες που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος M?LGEM (Εθνικό Πλοίο). Στο πρόγραμμα MILGEM οι προμήθειες θα γίνονται σε ποσοστό 65% από τουρκικές εταιρείες, ενώ μετέχουν πάνω από 50 Τούρκοι κατασκευαστές και ινστιτούτα. Αν και πρόκειται για κορβέτα, έχει τις δυνατότητες μιας φρεγάτας.

Το «Κέντρο Επιχειρήσεων Μάχης» του Heybeliada είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα, που το καθιστούν καλύτερο από τα υπόλοιπα πλοία του τύπου του. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης στόχου, κατευθυνόμενα βλήματα και τορπίλες για υποθαλάσσιους στόχους, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικής υποστήριξης και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ. Η κορβέτα Heybeliada έχει μήκος 99 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα.

Την ίδια ώρα η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή της πρώτης φρεγάτας. Το όνομα αυτής θα είναι «Istanbul» και η κατασκευή της ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου σε ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Η φρεγάτα είναι το πρώτο σκάφος από 4 της ίδιας κλάσης, τα οποία προβλέπεται να κτιστούν με βάση το εθνικό πρόγραμμα ναυπήγησης MILGEM.

Η νέα τουρκική φρεγάτα, μήκους 113 μέτρων, θα είναι οπλισμένη με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους, ραντάρ πολλαπλού ρόλου/ελέγχου πυρός διάταξης φάσης και κάθετους εκτοξευτές Mk41 για 16 έως 32 πυραύλους ESSM. Οι νέες φρεγάτες κλάσης Istanbul θα έχουν ως κύριο σκοπό τον πόλεμο επιφανείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα