Φ. Φωτίου: Άμεσος ο κίνδυνος διακοπής των εργασιών της ΔΕΑ

Βρισκόμαστε προ του άμεσου κινδύνου διακοπής των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), προειδοποίησε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, χθες βράδυ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο για την Ημέρα των Κυπρίων Αγνοουμένων.

Όπως ανάφερε ο κ. Φωτίου στην ομιλία του, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, παρόλο που εντοπίστηκε ένας σημαντικός αριθμός λειψάνων ατόμων που περιλαμβάνονταν στον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων και διακριβώθηκε με τις εξετάσεις DNA η ταυτότητά τους,

εντούτοις «βρισκόμαστε προ του άμεσου κινδύνου διακοπής των εργασιών της Επιτροπής, καθώς έχει μειωθεί κατακόρυφα το ποσοστό επιτυχίας των εκταφών και της ανεύρεσης λειψάνων».

Και αυτό, πρόσθεσε, «ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται οι περισσότεροι των συμπατριωτών μας που περιλήφθηκαν στον συγκεκριμένο τραγικό κατάλογο των αγνοουμένων».

Έχουμε, ακόμα, είπε, «φθάσει στο σημείο να έχουν μειωθεί σημαντικά και οι εργασίες στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο για την ταυτοποίηση λειψάνων. Σχεδόν δεν υπάρχουν πλέον λείψανα προς διερεύνηση και ταυτοποίηση».

Ναι, πρόσθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας, «έχει ανάψει το κόκκινο φως σε ό,τι αφορά στη συνέχιση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοούμενους μας».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΑ που παρέθεσε, το 2018 εντοπίστηκαν περίπου 11 λείψανα ή μέρος λειψάνων, ενώ για το 2017 περίπου 50. «Την στιγμή, μάλιστα, που σήμερα, μετά από 44 χρόνια από την εξαφάνισή τους, εξακολουθούν να αγνοούνται πέραν των 850 συμπατριωτών μας», είπε.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι «η δραματική αυτή κατάσταση δεν οφείλεται σε εξωγενείς ή τεχνικούς ή άλλους παράγοντες, αλλά αντικατοπτρίζει και αναδεικνύει την έλλειψη και την άρνηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας από την κατοχική δύναμη και των αρχών του ψευδοκράτους για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζομένων οικογενειών».

Ο κ. Φωτίου ανέφερε, ακόμη, ότι «η Τουρκία επιβάλλεται να επιδείξει επιτέλους έμπρακτα την αναγκαία πολιτική και ανθρωπιστική βούληση, ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία όλων των συγγενών Ελληνοκυπρίων, Ελλαδιτών και Τουρκοκυπρίων».

«Θέλω να τονίσω ότι, σε συνεργασία με τους συγγενείς των αγνοουμένων και των οργανώσεών τους, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να κάνουμε το κάθε δυνατό προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και στην τελευταία οικογένεια αγνοουμένου μας», διαβεβαίωσε.

«Για την Κυβέρνηση και για τις οικογένειες των αγνοουμένων μας, η παράδοση μεμονωμένων οστών ή ενός οστού δεν αποτελεί ούτε και μπορεί να αποτελεί πλήρη διερεύνηση και διευκρίνιση της τύχης του αγαπημένου τους», είπε, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να δοθούν πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για κάθε υπόθεση αγνοουμένου, έτσι που η οικογένειά του να μπορέσει να κλείσει το τραγικό κεφάλαιο που τους βασανίζει για σχεδόν μισό αιώνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα