Φαρμακοποιοί:Τα αποθέματα των κρατικών φαρμακείων, να δοθούν στον ιδιωτικό

Τα αποθέματα των φαρμάκων που υπάρχουν στα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων που έκλεισαν τον Αύγουστο, πρέπει να βρεθεί τρόπος να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα λόγω των ελλείψεων που εξακολουθούν να υφίστανται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα.


Σημείωσε επίσης, ότι οι ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν γιατί όπως εξήγησε, καθυστέρησαν να γίνουν οι συμφωνίες με τους εισαγωγείς φαρμάκων, οι οποίοι δεν

γνωρίζουν τις ανάγκες της αγοράς.

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αποθέματα στα κρατικά φαρμακεία που σταμάτησαν την λειτουργία τους τέλος Αυγούστου. Υπάρχουν πάρα πολλά αποθέματα στα νοσοκομεία και δυστυχώς ακόμη δεν έχει εξευρεθεί ο τρόπος για να διατεθούν στην αγορά. Είναι αποθέματα που αναφέρονται σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, φάρμακα τα οποία δεν έχουμε εμείς . Υπάρχουν αχρησιμοποίητα με κίνδυνο ακόμη και να λήξουν γιατί δεν αποφασίζουν πώς θα τα διαθέσουν που δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία. Αυτό είναι αδιανόητο, θα έπρεπε να θεωρηθεί έκτακτη ανάγκη αυτή την στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις και να βρεθεί ένας τρόπος να βγουν τα φάρμακα έξω».

Η κ. Πιέρα είπε πως σωτήριο γεγονός μέσα στον κυκεώνα των ελλείψεων είναι η εφαρμογή της ανοικτής γενερικής αντικατάστασης από το φαρμακείο.

«Συνταγογραφεί ο γιατρός κάτι, αν είναι σε έλλειψη τότε ενημερώνεται ο ασθενής και δίνουμε τα εναλλακτικά που υπάρχουν που είναι ισοδύναμα και αποφασίζει ο ίδιος με την πληροφόρηση από τον φαρμακοποιό. Υπάρχει μια απόλυτη και αρμονική συνεργασία μεταξύ γιατρού-ασθενή και φαρμακοποιού που δεν υπήρχε παλιά. Η κατάσταση έχει ευνοήσει αυτή τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση και έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση των ελλείψεων. Ζητούμε να το κρατήσουν μέχρι εξομάλυνσης της κατάστασης. Είναι τόσες πολλές οι ελλείψεις που είναι σχεδόν αδύνατο να εξυπηρετήσεις τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Εμβόλια γρίπης
Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα χαρακτήρισε ως πισωγύρισμα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ να αποστέλλονται οι πολίτες για εμβολιασμούς εποχικής γρίπης σε κέντρα εμβολιασμού στα κρατικά νοσοκομεία.

Ανέφερε ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται από την έλλειψη εμβολίων γρίπης και από τις ουρές που σχηματίζονται στα κρατικά νοσοκομεία που επιλέχθηκαν ως χώροι εμβολιασμού στο πλαίσιο του εμβολιαστικού σχήματος του Υπουργείου Υγείας.

Είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας αγκαλιάστηκε από τους ασθενείς και πρέπει να ακολουθήσουμε τις πρακτικές που γίνονται σε άλλες χώρες με τη συμμετοχή πλέον των ιδιωτικών φαρμακείων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στους εμβολιασμούς για την εποχική γρίπη.

Οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε, το εφαρμόζουν με πλήρη επιτυχία, υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση διότι είναι πολύ εύκολο για τον ηλικιωμένο να πάει στο κοντινό του φαρμακείο να κάνει το εμβόλιο του.

«Είναι μια πιστοποιημένη υπηρεσία από το φαρμακείο της γειτονιάς που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην Αγγλία, Ιρλανδία κ.ά. Ήδη από πέρσι δόθηκε ως υπηρεσία και στα φαρμακεία στην Ελλάδα. Εμείς καλούμε τα αρμόδια σώματα να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους ούτως ώστε να αρχίσει η εκπαίδευση των φαρμακοποιών και ελπίζουμε του χρόνου τέτοιο καιρό ο κόσμος να εμβολιάζεται στο ιδιωτικό φαρμακείο παράλληλα με τον προσωπικό του γιατρό για να επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε.

Για φέτος, τα φαρμακεία προμηθεύτηκαν μικρές ποσότητες εμβολίων με παραγγελίες που έκαναν από τον Ιούλιο. «Λόγω του ότι είχαμε ενημερωθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) τον Ιούνιο ότι οι εμβολιασμοί θα γίνονταν από τους προσωπικούς γιατρούς, τα φαρμακεία και αν προμηθεύτηκαν προμηθεύτηκαν πολύ λίγες ποσότητες, οι οποίες εξαντλήθηκαν από τις πρώτες ημέρες. Όμως όσα παραγγείλαμε τα είχαμε παραλάβει αρχές του Σεπτέμβρη», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα