Φερέιρα: Η Κομισιόν στηρίζει δικαίωμα αντίρρησης συνείδησης Τ/κ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης, αναφέρει η Επίτροπος Συνοχής Ελίζα Φερέιρα, προσθέτοντας πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, σε απάντησή της σε κοινοβουλευτική ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη (S&D, Κύπρος).

Στην γραπτή της απάντηση (ημερομηνίας 12/3/2024) στην κοινοβουλευτική ερώτηση με αντικείμενο τη δίωξη του Μουσταφά Χιουρμπέν, η κ. Φερέιρα

αναφέρει πως η Κομισιόν είναι ενήμερη για την υπόθεση του αντιρρησία συνείδησης, «ο οποίος αποφυλακίστηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024, αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης τριών ημερών μετά την άρνησή του να καταβάλει πρόστιμο 800 τουρκικών λιρών (περίπου 24 ευρώ)» για την άσκηση του δικαιώματος του να αρνηθεί να υπηρετήσει ως έφεδρος.

«Η Ένωση στηρίζει το δικαίωμα αντίρρησης συνείδησης», τονίζει η κ. Φερέιρα, επισημαίνοντας πως το άρθρο 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης προβλέπει ότι «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης».

Όπως σημειώνει, το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «κατοχυρώνει επίσης το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας» και μέσω της νομολογίας Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης.

«Παρόλο που το κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη, αναστέλλεται στις περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΕΔΑΔ θεωρεί την Τουρκία συμβαλλόμενο μέρος της ΕΣΔΑ και, ως εκ τούτου, υπεύθυνη για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ στους εν λόγω τομείς», επισημαίνει.

«Η Επιτροπή καλεί τακτικά την Τουρκία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ», προσθέτει.

Η Επίτροπος Φερέιρα σημειώνει ακόμα πως στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας για την τουρκοκυπριακή Κοινότητα, η ΕΕ στηρίζει τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ των οργανώσεων που λαμβάνουν στήριξη βρίσκεται και η Πλατφόρμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία παρακολουθεί και καταγράφει σε εκθέσεις τα ζητήματα που αφορούν το δικαίωμα αντίρρησης συνείδησης, ενώ παρέχει υπηρεσίες στα θύματα παραβιάσεων και προτείνει νομικά κείμενα για τη βελτίωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Πλατφόρμα έχει λάβει δύο επιχορηγήσεις από την ΕΕ συνολικού ύψους 1.450.000 ευρώ για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2026, σημειώνεται.

Στην ερώτησή του (ημερομηνίας 9/1/2024) ο κ. Παπαδάκης είχε αναφερθεί στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των Τουρκοκυπρίων από «το παράνομο καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, υποτελές στο τουρκικό κράτος», καταγράφοντας ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα «πολιτικών διώξεων και εκβιασμών σε βάρος των Τουρκοκυπρίων» τη δίωξη και την επικείμενη δίκη του κ. Χιουρμπέν σε στρατιωτικό δικαστήριο στις 18/1/2024.

Ο ευρωβουλευτής σημείωνε πως το καθεστώς υποχρεώνει τους Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπηρετούν στον τουρκικό στρατό, αρχικά ως στρατεύσιμοι και αργότερα ως έφεδροι, προσθέτοντας πως η άρνηση υπηρεσίας «θεωρείται λιποταξία που επισύρει ποινή φυλάκισης», και υπενθυμίζοντας πως ήδη έχουν προσφύγει στο ΕΔΑΔ οι Μουράτ Κανατλί, Χαλίλ Καραπασάογλου και Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί.

Ο κ. Παπαδάκης έθετε το ερώτημα στην Κομισιόν ποια μέτρα μπορεί να λάβει ώστε οι Τ/κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να να μην εξαναγκάζονται σε θητεία στον κατοχικό στρατό, και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα