Φιλοξενούν ζωή οι 7 εξωπλανήτες;

Σύντομα η ανθρωπότητα θα γνωρίζει κατά πόσον οι εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη ζωής.

Το 2018 αναμένεται να εκτοξευθεί το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα που θα μπορούν να εντοπίσουν βιοσημάδια στους εξωπλανήτες. Το νέο τηλεσκόπιο θα είναι κατά πολύ ισχυρότερο από το Hubble (θα βλέπει 100 φορές

πιο μακριά), θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που θα λειτουργεί στο διάστημα και θα συλλέγει υπέρυθρη ακτινοβολία που είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση του σύμπαντος.

“Εάν αυτοί οι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρα, το James Webb Space Telescope θα ξεκλειδώσει τα μυστήρια τους” είπε ο Doug Hudgins, από το πρόγραμμα για τους εξωπλανήτες της ΝΑΣΑ.

Η γνωστή αστροφυσικός και πλανητική επιστήμονας του ΜΙΤ Sara Seager δήλωσε ότι “για χιλιάδες χρόνια υπήρχε το ερώτημα κατά πόσον είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Τώρα εντοπίσαμε πολλούς εξωπλανήτες τους οποίους μπορούμε να μελετήσουμε για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα”.

Ο αστροβιολόγος Shawn Domagal-Goldman, είπε ότι “πριν από δύο εβδομάδες θα έλεγα ότι το νέο τηλεσκόπιο μπορεί θεωρητικά να ψάξει για βιοσημάδια εάν βρίσκαμε τον κατάλληλο πλανήτη-στόχο. Τώρα όμως βρήκαμε τρεις σχεδόν τέλειους στόχους”.

Οι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το άστρο Trappist 1, 39 έτη φωτός μακριά από το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Το σύστημα αποτελείται από επτά πλανήτες, στο μέγεθος της Γης, και όπως λέχθηκε, τρεις από αυτούς βρίσκονται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, δηλαδή σε μια απόσταση από τον άστρο τους που ευνοεί την ύπαρξη νερού, ωκεανών, και ίσως εξωγήινης ζωής. Θεωρητικά, λέχθηκε, θα μπορούσαν όλοι οι πλανήτες να διαθέτουν νερό.

Οι θερμοκρασίες στους πλανήτες αυτούς κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούν να ανακαλυφθούν πολλά άλλα παρόμοια ηλιακά συστήματα.

Αν ταξιδεύαμε με την ταχύτητα του φωτός, θα χρειαζόμασταν 39 χρόνια να φθάσουμε στο νεοανακαλυφθέν ηλιακό σύστημα. Η απόσταση αυτή μπορεί να φαίνεται `αστρονομική` αλλά για τα δεδομένα του σύμπαντος θεωρείται `κοντινή`.

Εφόσον όμως σύμφωνα με τον Αινσταϊν τίποτε δεν ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, με την τεχνολογία που διαθέτει σήμερα η ανθρωπότητα θα χρειαζόμασταν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια να φθάσουμε στο ηλιακό αυτό σύστημα. Σημειώνεται ότι η ΝΑΣΑ βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο δοκιμασίας νέων θεωριών για ταξίδια με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Προϊόν των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά, το JWT έχει στόχο να μελετήσει τους πρώτους γαλαξίες, τους εξωπλανήτες, αλλά και να αναζητήσει εξωγήινη ζωή.

Το τηλεσκόπιο θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 1,500,000 χλμ από τη Γη. Εχει μέγεθος όπως ένα γήπεδο τένις και βάρος 6.4 τόνους. Πήρε το όνομά του από τον πρώην διευθυντή της ΝΑΣΑ που υπηρέτησε μεταξύ 1961-1968.

Θεωρείται σίγουρο ότι το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο θα ανοίξει νέες διαστάσεις καινούργιων ανακαλύψεων σε κόσμους μακρινούς που θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.

Η κατασκευή του στοίχισε 8.7 δισ. δολάρια αντί 5 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς που σχεδόν απείλησαν να ακυρώσουν το όλο πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα