Φλερτάρει με τουρκικές θέσεις ο ΟΗΕ - Αντί διορισμό Απεσταλμένου,δείχνουν ΜΟΕ

 Με τις τουρκικές θέσεις φλερτάρει ο Ο.Η.Ε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Νορβηγός Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τη συνεδρίαση για τις εκθέσεις του Γ.Γ. και το επικείμενο ψήφισμα. 


Κληθείς να απαντήσει για το θέμα του διορισμού ενός απεσταλμένου και αν μια πρόοδος είναι ρεαλιστική στο εγγύς μέλλον, απέφυγε, παραπέμποντας στα ΜΟΕ, αλλά και στην τουρκική θέση που αναπαράγουν εδώ και ένα χρόνο τα Η.Ε., περί προσέγγισης «από τα κάτω προς τα πάνω». 


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στα Ηνωμένα Έθνη και Πρόεδρος

του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Ιανουάριο,  Odd-Inge Kvalheim, «η εστίαση της αποστολής είναι περισσότερο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, έχοντας μια κάποιου είδους «από τα κάτω προς τα πάνω» προσέγγιση, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο για την ειρήνη στο νησί».
Η εν λόγω προσέγγιση, σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, παραπέμπει σε συζήτηση χωριστών εξουσιών των πλευρών, καθώς, οι εξουσίες για τις εξωτερικές επαφές θα είναι κάτω, στα χωριστά κρατίδια, και όχι στην κοινή δομή που βρίσκεται πάνω.

Έδειξε τότε ο Ερσίν Τατάρ, επίσης, βρετανική εμπλοκή, ενώ και τα ΜΟΕ και οι τεχνικές επιτροπές εργαλειοποιούνται με άμεσες αναφορές, ως επίσης απόδειξη συνεργασίας δύο κρατών.

Ενδεικτική και η μετέπειτα δήλωση Νορβηγού Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σημαντικά θέματα ή μέτρα στο τραπέζι», ενώ, επισήμανε πως το ζήτημα θα πάρει χρόνια να λυθεί, κάτι που ταυτίζεται με την απουσία σαφούς αναφορά για ανάγκη άμεσης επανέναρξης του διαλόγου. Στο ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, απάντησε με μια δόση ειρωνείας.

«Πιστεύω ότι αυτό εξαρτάται από το πώς βλέπεις το ποτήρια, μισογεμάτο ή μισοάδειο».

Σε σχέση με την έλλειψη αντίδρασης για την περίκλειστη Αμμόχωστο, αρκέστηκε να πει ότι τέθηκε από ορισμένα κράτη μέλη του Σ.Α.

Ελπίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την ελπίδα του το ψήφισμα να απεικονίζει όλα όσα έχουν παραληφθεί από την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Θέλω να ελπίζω ότι το ψήφισμα θα απεικονίζει όσα έχουν παραληφθεί από την έκθεση του ΓΓ», δήλωσε ενδεικτικά.

Οι παραλείψει αφορούν σαφή αναφορά στη βάση λύσης, σε ενέργειες προς άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, όπως και για τις τουρκικές παρανομίες σε Αμμόχωστο και ΑΟΖ.

Με ειρωνική πάντως διάθεση, κάλεσε το ΑΚΕΛ να θέσει προτάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως η ΚΔ εξοπλιστεί για να θωρακίσει την Κυπριακή ΑΟΖ. Διερωτήθηκε επίσης εάν το ΑΚΕΛ του ζητεί να αποδειχθεί λύση δύο κρατών».

«Μπορεί να αναλάβω πρωτοβουλία προσερχόμενος στο τραπέζι, αποδεχόμενος όμως με βάση τους τουρκικούς όρους, ότι η συζήτηση θα γίνει στη βάση των δύο κρατών. Αυτό μου εισηγούνται να πράξω;»

Κάτι που έφερε την απάντηση του ΑΚΕΛ, δια μέσω του Εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουκουμά, ο οποίος ανέφερε πως "για την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων και όλης της πολιτικής τους, υπεύθυνος είναι ο ίδιος μαζί με τους κύριους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη".

Παραίτηση από προοπτική κυρώσεων

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική για δώρα, αλλά και πιθανές υπό συζήτηση κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ ο Ιωάννης Κασουλίδης λέει πως θα πρέπει να δεχτούμε την πραγματικότητα και να κινηθούμε με εναλλακτικούς τρόπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα