Φωνές κομμάτων για διαχείριση πανδημίας

Οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων αλλά και η αύξηση των νοσηλευόμενων από κορωνοϊό έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση, με τα κόμματα να ζητούν εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας αλλά και για την κατάσταση σε σχέση με τους εμβολιασμούς.

Το ΑΚΕΛ σε γραπτή δήλωση ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώνει υπεύθυνα για την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τους εμβολιασμούς.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η κοινωνία εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας στον τόπο μας.

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η κυβερνητική διαχείριση είναι αναποτελεσματική παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης να το αποκρύψει. Είναι προφανές ότι μια σειρά από μέτρα είναι αντιφατικά, δυσανάλογα, πρόχειρα.

Μεγάλη ανησυχία δικαιολογημένα υπάρχει και για την κατάσταση στην οποία αφέθηκαν να βρεθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Συνεχώς καταγγέλλαμε τις λανθασμένες κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τις καταγγελίες στις οποίες προβαίνει ο  ΠΙΣ.

Η ελπίδα για να ξεπεραστεί οριστικά και με ασφάλεια η πανδημία βρίσκεται και στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Εντούτοις, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το ζήτημα των εμβολιασμών, για τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων, για το ποιοι εμβολιάζονται και για τους ρυθμούς που προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να ενημερώσει αν συγκλήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που είναι το αρμόδιο όργανο για τον σχεδιασμό, την έγκριση και υλοποίηση της εμβολιαστικής πολιτικής.  

Καλούμε επίσης το Υπουργείο Υγείας να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες:

• ποιος είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός σχετικά με την εμβολιαστική πολιτική που ακολουθείται στο θέμα του κορωνοϊού
• ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα για τον εμβολιασμό της κοινωνίας.

Παράλληλα, το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι οι πολίτες πληρώνουν ακριβά τις λανθασμένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, ενώ προτείνει μέτρα για στήριξη.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η πανδημία εξαπλώνεται και δυστυχώς ο λαός μας πληρώνει σήμερα τις κακές εκτιμήσεις, την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ τον Οκτώβρη εκτιμούσε πως δεν πρόκειται να έρθει 2ο κύμα πανδημίας και δεν προετοιμάστηκε. 

Ως συνεπακόλουθο η κυβέρνηση διαχειρίζεται σήμερα την πανδημία χωρίς σχεδιασμό και με σύγχυση.

Τα μέτρα που λαμβάνει είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. 


Τα υγειονομικά δεδομένα είναι δυσάρεστα.

Τα οικονομικά δεδομένα, καταθλιπτικά.

Ως ΔΗΚΟ επιμένουμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει:

1. Επέκταση του σχεδίου αναστολής δόσεων μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, όπως έχει κάνει η Ελλάδα.

2. Επιδότηση ενοικίων για επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα διατάγματα επιβολής περιοριστικών μέτρων.

3. Επαναφορά του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, ύψους €1.5 δις, με τις τροποποιήσεις που είχε εισηγηθεί το ΔΗΚΟ.

Καλούμε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να αναλογιστεί τις συνέπειες της προχειρότητας που, εκ του αποτελέσματος, έχει επιδείξει στη διαχείριση της κρίσης και μακριά από εγωισμούς και επικοινωνιακούς τακτικισμούς να στηρίξει πραγματικά την οικονομία και την κοινωνία, κυρίως τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες ομάδες που πλήττονται περισσότερο.

Το Κίνημα Οικολόγων σε δική του ανακοίνωση τονίζει ότι είναι αναποτελεσματική η διαχείριση της κρίσης του Covid – 19.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σε μια περίοδο που η εμπιστοσύνη και η συνεργασία των πολιτών είναι απαραίτητη για την έξοδο από την υγειονομική και οικονομική κρίση, η κυβέρνηση συνεχίζει να διασπείρει πανικό και σύγχυση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την δοκιμασμένη ψυχολογία του κόσμου επιχειρώντας να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες.

Η υγειονομική και οικονομική διαχείριση της κρίσης υπήρξε αναποτελεσματική ιδιαίτερα κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας με πολλές ασάφειες και αντιφάσεις στα μέτρα αλλά και ελλιπή φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας:

• το δημόσιο σύστημα υγείας έχει σοβαρές ελλείψεις

• η προστασία των ευάλωτων ομάδων στους οίκους ευγηρίας αποδείχθηκε τουλάχιστον ανεπαρκής

• δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για έξοδο από την οικονομική κρίση

Αντί η κυβέρνηση και μέλη της επιδημιολογικής ομάδας να συνεχίζουν να μεταφέρουν αντιφατικές απόψεις, να τρομοκρατούν τους πολίτες και να επιτείνουν το φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας, τους καλούμε να επιδείξουν περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Μόνο με τη συνεργασία των πολιτών είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση.

Το ΕΛΑΜ εξέφρασε  την δική του άποψη για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση τονίζοντας πως πλήττει την Υγεία και την Οικονομία.

«Η διαχείριση του κορωνοϊού από την Κυβέρνηση συνεχίζει να είναι καταστροφική. Τα αυστηρότατα μέτρα που επιβλήθηκαν δεν απέδωσαν αφού ούτε το υγειονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν, ούτε αφήνουν την οικονομία να ανασάνει.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη συνολική διαχείριση. Έξω στην κοινωνία επικρατεί τοξικό κλίμα δημιουργώντας θυμό, απογοήτευση, αναβρασμό και αγωνία για το αύριο.

Εκτός των άλλων, για μήνες παραμένει άλυτο το ζήτημα των ενοικίων, των δόσεων, των εκποιήσεων και άλλων οικονομικής φύσεως θεμάτων που απασχολούν.

Ο στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν, η προστασία των ευπαθών ομάδων και η ενίσχυση του τομέα της Υγείας τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ιατρικό εξοπλισμό».

Το Κίνημα Αλληλεγγύης ρίχνει πυρά προς επιδημιολόγους και κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Από τα 10-20 κρούσματα ημερησίως στο lock down του Μαρτίου-Απριλίου φθάσαμε στα 800-900 ημερησίως το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Τραγικό, αλλά γι’ αυτή την εξέλιξη δεν φταίει μόνο ο “ανυπάκουος λαός”, ευθύνες έχει και ο Υπουργός και η επιδημιολογική ομάδα.

Μέχρι προσφάτως λαλίστατοι αλλά επ’ εσχάτων έχουν κλειδοστομιάσει. Θα αναλάβει κάποιος την οποιαδήποτε ευθύνη, ή θα φταίνε όσοι τα πίνουν στην Στασικράτους;

Και έχει επίγνωση η Κυβέρνηση την τραγική κατάσταση ένδειας στην οποία έχει περιέλθει ο μισός πληθυσμός;

Αναμένουμε απαντήσεις από πλευράς κυβέρνησης για όλα τα συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη δημόσια υγεία, όσο και με τις συνθήκες ένδειας στις οποίες έχει περιέλθει ο μισός πληθυσμός.

Η Αλληλεγγύη εδώ και καιρό παρατηρεί και σχολιάζει δημόσια πως παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, όχι μόνο δεν υπάρχει περιορισμός της διασποράς, αλλά αντιθέτως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι παρουσιάζεται επισήμως.

Τα ημίμετρα και οι εξυπηρέτηση των συμφερόντων είναι μεταξύ των βασικών αιτιών που έχουμε φτάσει ως εδώ.

Σε δηλώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας προέβει σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.


Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Αντιλαμβάνομαι ότι επεξεργάζονται οι επιδημιολόγοι τα τελευταία στοιχεία από τα τεστ που έχουν γίνει, τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, δεν έχουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός την ώρα που μιλούμε οποιαδήποτε ενημέρωση για τα νέα δεδομένα.

Εμπιστευόμαστε ότι θα ληφθούν υπόψη με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την ατομική υγεία αλλά και άλλους παράγοντες, οι σωστές αποφάσεις από την κυβέρνηση. Σε αυτά τα ζητήματα χωρίς να έχεις ενημέρωση και χωρίς να είσαι ειδικός, δεν είναι κατά την άποψή μας σωστό και σώφρον να κάνουμε τοποθετήσεις. Αν και εφόσον έχουμε μια γενική ενημέρωση, μπορούμε να πούμε κάποιες απόψεις αλλά περισσότερη βαρύτητα είναι στην εκτελεστική εξουσία έχοντας υπόψη και τις απόψεις των ειδικών».

Στη συνέχεια και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε δηλώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με την πανδημία αναφερόμενος τα εξής:


«Όπως ήδη γνωρίζετε από την πλευρά της ΕΔΕΚ, από τον περασμένο Μάρτιο, έχουμε δώσει ολοκληρωμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας. Τόσο σε οικονομικό σε κοινωνικό αλλά και σε ιατρικό επίπεδο.

Τονίσαμε πολλές φορές ότι κάποια από τα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά, αντιφατικά, και αψυχολόγητα. Και θα είναι μεγάλο λάθος μονίμως να μεταφέρουμε την ευθύνη πάνω στους πολίτες που δεν συνεργάζονται. Υπάρχουν πολίτες που δεν συνεργάζονται αλλά υπάρχουν και πολίτες που η απουσία συνεργασίας είναι αποτέλεσμα αντιφατικότητας μέτρων.

Δεν είναι της ώρας να σχολιάσουμε αυτά τα μέτρα. Τα καινούργια μέτρα που θα ληφθούν θα τα σχολιάσουμε στη βάση πια της αξιολόγησης του κάθε μέτρου ξεχωριστά. Να υπενθυμίσω ότι τον περασμένο Νοέμβριο όταν νοσηλεύονταν μόνο πέντε άτομα στο νοσοκομείο αναφοράς, ως ΕΔΕΚ τολμήσαμε να καταθέσουμε δημόσια πρόταση, για καθολικό εγκλεισμό για τρεις εβδομάδες για να μπορέσουμε ακριβώς να αποτρέψουμε αυτά που βιώνουμε σήμερα.

Δυστυχώς η εισήγησή μας δεν εισακούστηκε. Από εκεί και πέρα στη βάση των καινούργιων δεδομένων θα σχολιάσουμε τα μέτρα αλλά την ίδια στιγμή θα προτείνουμε τις δικές μας λύσεις, τις δικές μας προτάσεις.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε ότι και η επιδημιολογική ομάδα και η κυβέρνηση θα τις αξιολογήσουν σωστά και θα τις αξιοποιήσουν στο βαθμό που θα ήθελαν να τις αξιοποιήσουν».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα