Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών: Τι αλλάζει

Στην παραχώρηση της αρμοδιότητας στον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για εξώδικη επίλυση διαφοράς, στην αύξηση του μέγιστου ορίου δανείων που θα μπορεί να εξετάζει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και στο να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και του Επιτρόπου, θα επικεντρωθούν οι τροποποιήσεις που θα κάνει το Υπουργείο Οικονομικών στη νομοθεσία του Φορέα.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών

Ανδρέας Χαραλάμπους, σημειώνοντας ότι εντός Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση της νομοθεσίας του Φορέα, ώστε να οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή.

Όσον αφορά το θέμα της εξώδικης επίλυσης διαφοράς, ο κ. Χαραλάμπους εξέφρασε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια διαδικασία εξώδικης επίλυσης διαφοράς, θέμα που είναι σημαντικό, όπως τόνισε, γιατί με αυτό τον τρόπο θα γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες και θα αποφορτιστούν και τα δικαστήρια.

Αυτό το θέμα είναι το πιο σημαντικό από όλα και θα πρέπει να το πετύχουμε μέσα από την τροποποίηση της νομοθεσίας, υπογράμμισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΕ ζητεί από τα κράτη μέλη να εναρμονιστούν με την υποχρέωση αυτή και “να δημιουργήσουν για τον πολίτη διαδικασίες εξώδικης επίλυσης διαφορών” και σημείωσε πως σε όλες τις νομοθεσίες που εμπλέκεται ο καταναλωτής, η ΕΕ ζητεί να εισαχθεί αυτή η διαδικασία.

Αναφερόμενος στη διαφοροποίηση των ορίων των ποσών δανείων που δύναται να εξετάζει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ο κ. Χαραλάμπους είπε στο ΚΥΠΕ ότι σήμερα ο Επίτροπος εξετάζει παράπονα δανείων μέχρι €170.000, προσθέτοντας ότι “δεν θέλουμε να μεγαλώσουν πολύ τα όρια, ώστε ο Φορέας να καλύπτει τα πάντα, διότι θεωρούμε ότι ο Φορέας πρέπει να επικεντρωθεί στους αδύνατους”, υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει ο Φορέας να λύσει τα προβλήματα των μεγαλοδανειοληπτών, γιατί αυτοί έχουν πολλούς τρόπους, όπως είπε, για να επιλύσουν από μόνοι τους τα προβλήματα τους με τις τράπεζες.

“Θα επεκτείνουμε μεν το όριο των €170.000, αλλά δεν θα καθορίσουμε ένα ποσό που θα καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “εάν ο Φορέας επιληφθεί των πάντων, τη νύμφη θα την πληρώσει ο καταναλωτής”.

Σε σχέση με τις αναφορές του Επιτρόπου στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για εκπροσώπηση των εποπτικών αρχών και των τραπεζών στο ΔΣ του Φορέα, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι σε κράτη με εμπειρία στον θεσμό, είναι “πάρα πολύ θεσμοθετημένο για το τι κάνει ο ένας και τι ο άλλος”.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε στο ΚΥΠΕ ότι “στόχος είναι να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες του ΔΣ του Φορέα και του Επιτρόπου, έτσι ώστε να βοηθηθεί να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα που προέκυψε”.

Ανέφερε ότι στο εκτελεστικό κομμάτι, που είναι η εξέταση παραπόνων, πρέπει να είναι απόλυτος άρχων ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και να μην μπορεί να επέμβει κανείς, ενώ όσον αφορά θέματα, μεταξύ των οποίων, ο προϋπολογισμός του Φορέα, η γενικότερη στρατηγική, η δημοσίευση εκθέσεων και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι όλα αυτά τα θέματα είναι στην αρμοδιότητα του ΔΣ του Φορέα.

“Όλοι οι σοβαροί οργανισμοί έχουν δύο διαφορετικές δομές για τον εκτελεστικό και για το ΔΣ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν μικτά συστήματα, όπως η Κεντρική Τράπεζα, όπου ο Διοικητής είναι και Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας”, εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα