Φόρεϊν Οφις: Δεν αναγνωρίζουμε διεκδίκηση Μαυρίκιου επί Τσάγκος

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την διεκδίκηση του Μαυρικίου επί της κυριαρχίας του Αρχιπελάγους Τσάγκος και εκφράζει απογοήτευση για την παραπομπή του ζητήματος, τόσο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσο και στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών που κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την υιοθέτηση μη δεσμευτικού ψηφίσματος, την Τετάρτη, από την Γενική Συνέλευση, υπέρ της απόσυρσης της

αποικιακής διοίκησης εντός έξι μηνών, έκανε παράλληλα λόγο για ενδεχόμενες ευρύτατες επιπτώσεις στα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού, καθώς όπως λέει, δεν εξασφαλίστηκε η συναίνεση των εμπλεκομένων μερών για την παραπομπή του ζητήματος στην Χάγη.

«Οι κοινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ στο Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού (ΒΕΙΩ) βοηθά να παραμείνουν ασφαλείς οι άνθρωποι στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο από την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την πειρατεία», ανέφερε η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, το καθεστώς του ΒΕΙΩ ως εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ουσιώδες ως προς την αξία των κοινών εγκαταστάσεων και των κοινών μας συμφερόντων – μια διευθέτηση που δεν μπορεί να επαναληφθεί», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι το ΒΕΙΩ - όπως ονομάζουν οι Βρετανοί το σύμπλεγμα των νησιών του Αρχιπέλαγος Τσάγκος - βρίσκεται υπό συνεχή βρετανική κυριαρχία από το 1814. «Ο Μαυρίκιος δεν το είχε ποτέ υπό την κυριαρχία του και δεν αναγνωρίζουμε την διεκδίκησή του. Έχουμε, ωστόσο, προβεί σε μια μακρόχρονη δέσμευση από το 1965 να παραχωρήσουμε την κυριαρχία του εδάφους στον Μαυρίκιο, όταν αυτό δεν θα είναι πλέον απαραίτητο για αμυντικούς σκοπούς. Τηρούμε αυτή την δέσμευση», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις, το Λονδίνο παραμένει απογοητευμένο για το γεγονός ότι το ζήτημα παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο και στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Η βασική αρχή ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν πρέπει να επιλαμβάνεται διμερών διαφορών επί θεμάτων κυριαρχίας χωρίς την συναίνεση και των δύο κρατών έχει παρακαμφθεί και αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτατες επιπτώσεις για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα