Φόρος τιμής στα θύματα από βελγικές δημοκρατικές δυνάμεις

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη, καθώς και οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων του ομοσπονδιακού Βελγίου απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων της Τρίτης στις Βρυξέλλες, σε μια επίδειξη ενότητας σπάνια σε μια χώρα με συχνές συγκρούσεις μεταξύ Φλαμανδών και γαλλοφώνων.

"Στον θάνατο για παράδειγμα ενός βασιλιά, εκπροσωπείται όλος ο κοσμος, αλλά για ένα τέτοιο γεγονός, τέτοιας σοβαρότητας, το να έχεις το σύνολο των δημοκρατικών πρωταγωνιστών είναι ένα γεγονός

μοναδικό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Μαρκ Άιτεντελ.

Ο βέλγος μονάρχης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, έφθασε λίγο πριν από τις 13:30 (14:30 ώρα Ελλάδας) στο Μέγαρο του Έθνους, έδρα της Βουλής και της Γερουσίας, στο κέντρο των Βρυξελλών και λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ όπου πραγματοποιήθηκε η μια από τις δύο επιθέσεις της Τρίτης, που στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους ενώ 300 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με έναν απολογισμό που παραμένει προσωρινός.

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος έχει κυρίως τελετουργικά καθήκοντα και αντιπροσωπεύει την ενότητα της χώρας, μεταβαίνει στο κοινοβούλιο μετά την άνοδό του στον θρόνο στις 21 Ιουλίου 2013, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των ανακτόρων Πιερ Εμμανουέλ Ντε Μπάουβ, κάνοντας λόγο για μια "ασυνήθιστη" επίσκεψη.

Εξίσου ασυνήθιστο ήταν το γεγονός ότι τα μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ και τους ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές, ενώθηκαν με τα μέλη των κυβερνήσεων των περιφερειών του Βελγίου (Φλάνδρα, Βαλλονία, Βρυξέλλες) και με τους προέδρους των περιφερειακών και κοινοτικών κοινοβουλίων.

Στις 14:00 (τοπική ώρα) η πρόεδρος της Γερουσίας Κριστίν Ντεφρέν, ο πρόεδρος της Βουλής Ζίγκφριντ Μπράκε και ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ επρόκειτο να εκφωνήσουν καθένας από μια σύντομη ομιλία και στη συνέχεια να καταθέσουν λουλούδια στο πλατύσκαλο του κοινοβουλίου και να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, πριν ανακρουσθούν ο ευρωπαϊκός ύμνος και ο βελγικός εθνικός ύμνος.

"Όλο αυτό είναι εντελώς ασυνήθιστο, όμως το μέγεθος του σοκ, που ήταν το μεγαλύτερο που έχουμε υποστεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να το δικαιολογήσει", εκτιμά ο βέλγος πολιτειολόγος Πιερ Φερκάουτερεν, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν.

"Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το έθνος, συνεπώς έπρεπε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος, ένας τόπος συγκέντρωσης. Η επιλογή του Μεγάρου του Έθνους είναι ένας τρόπος για να υπάρξει ένα σύμβολο εθνικής ενότητας", πρόσθεσε ενώ το Βέλγιο τηρεί τριήμερο εθνικό πένθος που λήγει σήμερα.

Μετά την τελετή, στις 15:00 (τοπική ώρα), επρόκειτο να ακολουθήσει μια "ανταλλαγή απόψεων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις" στην αίθουσα της Βουλής.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα