Φωτιές ανάβει το άρθρο του Μάριου

Σκληρή απάντηση από την ηγεσία του ΔΗΚΟ για τις καταγγελίες
Κλίμα αγεφύρωτης πόλωσης δημιουργείται, πλέον, στο Δημοκρατικό Κόμμα μετά τις απόψεις που εξέφρασε ο Μ. Καρογιάν σε κυριακάτικο πολιτικό άρθρο του

Νέες αναταράξεις στο ΔΗΚΟ προκαλεί άρθρο, υπό τον τίτλο «Το ΔΗΚΟ δεν είναι ιαχές και κραυγές», του τέως προέδρου και νυν βουλευτή του κόμματος, Μάριου Καρογιάν, για τα συμβαίνοντα

στο εσωκομματικό σκηνικό, με σαφείς και ευθείες βολές εναντίον της κομματικής ηγεσίας, την οποία επικρίνει τόσο για τη ρητορική της, όσο και για τη συμπεριφορά και συγκεκριμένες επιλογές της.

Κάνει, μάλιστα, λόγο για (ηγετική) ολιγαρχία και (συγκεκριμένο) ηγετικό καθεστώς, στηλιτεύοντας το «ύφος και το ήθος με τα οποία πολιτεύεται η σημερινή ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος».
«Συζητώντας με πάρα πολλά στελέχη και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, με τα οποία ανταλλάσσω σκέψεις, προβληματισμούς, ανησυχίες αλλά και στοχασμούς για το παρόν και το μέλλον του κόμματός μας, και, βεβαίως, για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας και του λαού μας, διαπιστώνω όλο και μεγαλύτερη, ευρύτερη και εντονότερη απογοήτευση για τον τρόπο, το ύφος και το ήθος με τα οποία πολιτεύεται η σημερινή ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρογιάν, για να προσθέσει:

«Συμφωνώ με πολλές από τις απόψεις που διατυπώνουν πολλοί Δηκοϊκοί αναφορικά με τη ρητορική, με την οποία η σημερινή ηγεσία του κόμματος συμμετέχει στον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Συμφωνώ ότι ο βερμπαλιστικός, αφοριστικός, απαξιωτικός και ενίοτε υβριστικός λόγος που συχνά χαρακτηρίζει τις δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις του σημερινού ηγετικού καθεστώτος του ΔΗΚΟ ουδόλως συνάδει με το διαχρονικό ύφος και ήθος του ΔΗΚΟ».

«Φορείς λαϊκισμού και δημαγωγίας»
Καταγγέλλει, επίσης, ότι «κάποια στελέχη της ηγεσίας» έχουν μετατραπεί σε φορείς «λαϊκισμού, δημαγωγίας και πολιτικών ακροτήτων», επισημαίνοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει σχέση με τέτοιες συμπεριφορές, ενώ στηλιτεύει ενέργειες και τοποθετήσεις μελών της όσον αφορά το Κυπριακό, καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι από την ηγεσία του ΔΗΚΟ έχουν μετατραπεί σε κήρυκες διχόνοιας και μισαλλοδοξίας. «Διαφωνώ ιδιαίτερα με κάποιες πολύ "προχωρημένες" απόψεις, που ακούγονται πιο έντονα την τελευταία περίοδο, μετά τις σφοδρές και, δυστυχώς, υβριστικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει το σημερινό καθεστώς στην ηγεσία του ΔΗΚΟ εναντίον όσων δεν έχουν τις δικές του απόψεις στο Κυπριακό.

Διαφωνώ, για παράδειγμα, με εκείνη την άποψη που προκειμένου να καταδείξει τον αρνητισμό και τα φοβικά σύνδρομα της ηγεσίας του ΔΗΚΟ έναντι κάθε προσπάθειας λύσης του Κυπριακού, καταλήγει με την επωδό "το ΔΗΚΟ αποκλείεται να δεχθεί λύση του Κυπριακού αν η λύση δεν προνοεί και την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης". Δεν υιοθετώ επίσης την άποψη ότι το ΔΗΚΟ έχει μετατραπεί σε κήρυκα διχόνοιας και μισαλλοδοξίας. Κάποιοι από την ηγεσία ναι, όχι το ΔΗΚΟ», προσθέτει.

Γέφυρα συστράτευσης και συνεννόησης
Ο βουλευτής του κόμματος, καταλήγοντας, προειδοποιεί ότι «όσο και αν η σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ οδηγεί το κομματικό σκάφος σε αχαρτογράφητα νερά και σε φουρτουνιασμένα πολιτικά πελάγη, το ΔΗΚΟ δεν θα εξοκείλει, γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα είναι μια ιστορία αγώνων, προσφοράς και υπηρεσίας προς την πατρίδα και τον λαό. Το ΔΗΚΟ δεν είναι οι σημερινές κραυγές και ιαχές. Το ΔΗΚΟ είναι γέφυρα συνεννόησης, συστράτευσης και συμπόρευσης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και του λαού μας και έπαλξη διεκδικητικού ρεαλισμού. Αλίμονο στον τόπο και τον λαό μας αν εκτραπεί από αυτή την αποστολή του.

Επειδή ενδεχομένως κάποιοι κακοπροαίρετοι αλλά και κάποιοι άλλοι να σπεύσουν να παρερμηνεύσουν τις δικές μου θέσεις για τη λύση του Κυπριακού, τους παραπέμπω εκ των προτέρων στο σχετικό έγγραφο που το Δημοκρατικό Κόμμα συνομολόγησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό πριν από τις προεδρικές εκλογές, στο οποίο αναλυτικά καταγράφονται οι διαχρονικές αρχές και θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος για το κυπριακό πρόβλημα».

«Dead man walking…»
Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρέμβαση Καρογιάν προκάλεσε έντονες και ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ στενοί συνεργάτες του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασαν με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο την παρέμβαση του τέως Προέδρου του ΔΗΚΟ αλλά και το περιεχόμενό της. «Μάριος Καρογιάν, dead man walking και άλλοι πέντε-έξι», «Δεν με εξέπληξε καθόλου, όπως έγλειφε πριν από κάποια χρόνια τον Χριστόφια, γλείφει τώρα τον Αναστασιάδη», είναι κάποια από τα σχόλια, που καταγράφουν, πλέον, «συγχρονιζόμενα» και με την καυστικότητα των καταγγελιών του κ. Καρογιάν, το «διαλυτικό κλίμα» που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ.

«Γιατί δεν έρχεται στα συλλογικά όργανα να τα πει;»
Πηγή προσκείμενη στην ηγεσία του ΔΗΚΟ, μιλώντας στην εφημερίδα μας, επέκρινε έντονα τον τέως πρόεδρο του κόμματος, τονίζοντας πως, αντί να προσέλθει και να διατυπώσει τις απόψεις του στα συλλογικά όργανα, ως όφειλε, επιλέγει τον τρόπο της δημόσιας αρθρογραφίας, μετατρέποντας, στην ουσία, σε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης ένα κομματικό θέμα.

«Όλες οι απόψεις και οι θέσεις είναι σεβαστές», επισήμανε, «προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση», πρόσθεσε, «το γεγονός ότι ο Μ. Καρογιάν, αντί να καταθέσει αυτές τις απόψεις στα συλλογικά όργανα, από τα οποία απουσιάζει μονίμως εδώ και μήνες, επέλεξε να προβεί σε επιθέσεις κατά του κόμματος μέσω ενός άρθρου. Γι’ αυτό, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις». Όσον αφορά τα όσα ο κ. Καρογιάν λέει για το Κυπριακό, σημείωσε περαιτέρω, «η συμφωνία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει παραβιαστεί από το Κοινό Ανακοινωθέν και την όλη πρακτική του Προέδρου, με τον οποίον ο Μ. Καρογιάν έχει ταυτιστεί πλήρως». Θα πρέπει, λοιπόν, κατέληξε, «να έρθει στα συλλογικά όργανα, και δη στο Εκτελεστικό Γραφείο, από το οποίο απουσιάζει εδώ και μήνες, και να καταθέσει τις απόψεις του».

Διπλή ανάγνωση
Πάντως, σημαίνων κομματικός παράγων, μιλώντας στην εφημερίδα μας, επισήμανε ότι το άρθρο του βουλευτή του κόμματος επιδέχεται διπλής, ενδεχομένως και πολλαπλής, αναγνώσεως, εξηγώντας πως «ο κ. Καρογιάν προέβη σε μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, επισημαίνοντας και καταγγέλλοντας κάποια πράγματα, τα οποία, μπορούν, από τη μια, να ερμηνευθούν ότι σηματοδοτούν, σε επίπεδο δημόσιας διαφωνίας, μια πρώτη κίνηση ρήξης και, από την άλλη, ότι στοχεύουν στη διαμήνυση πως το ΔΗΚΟ είναι εδώ, ως ενεργός πολιτικός οργανισμός, με την ιστορία του, και αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η συμπεριφορά της ηγεσίας.

Σημείωσε, περαιτέρω, ότι, πέραν από τις αλληλοκατηγορίες των δύο στρατοπέδων, που δημιουργούν, πλέον, ένα αγεφύρωτο κλίμα πόλωσης, διάφορα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ασκούν έντονη κριτική προς αμφότερες τις πλευρές, «διαμηνύοντας, προς μεν τον Μ. Καρογιάν, πως, ως τέως Πρόεδρος, δεν μπορεί να εγκαταλείψει το κόμμα, διασπώντας το, προς δε τον Ν. Παπαδόπουλο, πως ως Πρόεδρος, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ηγέτης του μισού ΔΗΚΟ, οδηγώντας το κόμμα στη συρρίκνωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα