Φωτίου: Δεν είναι αρκετό το άνοιγμα 30 σημείων εκταφών

Το άνοιγμα 30 περίπου σημείων εντός των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών, με τον περιορισμό της διενέργειας εκταφών δέκα σημείων ανά έτος, κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τις δίκαιες απαιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη και απρόσκοπτη συνεργασία της τουρκικής πλευράς στο θέμα των αγνοουμένων, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μιλώντας στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντα της τουρκικής εισβολής Ανδρέα Ματσάγκου, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Δροσιάς στην Λάρνακα.

Ο κ. Φωτίου

αναφέρθηκε στην πρόσφατη, ξεκάθαρη απάντηση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδρίασε στο Στρασβούργο, προς την Τουρκία.

Όπως ανέφερε, αγνοώντας πλήρως το απαράδεκτο έγγραφο της τουρκικής Κυβέρνησης περί του ανοίγματος στρατιωτικών ζωνών και στις ελεύθερες περιοχές, η Επιτροπή κάλεσε, για μια ακόμη φορά, την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τόσο σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις προς τους συγγενείς, όσο και σε ό,τι αφορά στις έρευνες για τη διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους. Η Επιτροπή τόνισε δε, πως η πρόσβαση των συνεργείων εκταφής στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα θα πρέπει να γίνεται χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό και την Τουρκία να προχωρήσει στη διερεύνηση των αρχείων της σε σχέση με πιθανούς χώρους ταφής προσώπων που αγνοούνται, όπως και της εκταφής και μεταφοράς τους σε άλλους χώρους, και να θέσει τις σχετικές πληροφορίες στη διάθεση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Η όλη διαδικασία διευκρίνισης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων πρέπει να επιταχυνθεί, σημείωσε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως από τους 1.508 καταγεγραμμένους Ελληνοκύπριους αγνοουμένους εξακολουθούν να αγνοούνται οι 1.025.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως πέραν του ανοίγματος περιοχών σε στρατιωτικές ζώνες υπό τον έλεγχο των κατοχικών στρατευμάτων, η Τουρκία έχει υποχρέωση, επίσης, να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού όπου υπάρχουν πληροφορίες για τις πλείστες περιπτώσεις αγνοουμένων, αν όχι για όλες. Όπως επίσης, να υποδείξει τους μαζικούς χώρους που τάφηκαν οι νεκροί μας μετά από τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών. Είναι, ακόμα, και οι πληροφορίες που επιβάλλεται να δώσει για τη σκόπιμη μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους χώρους, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι.

«Δεν μπορεί να παραδίδονται στους συγγενείς, αφού ταυτοποιηθούν, απλώς κάποια οστά από τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Είναι απάνθρωπο. Είναι ένα δεύτερο έγκλημα εις βάρος τους» είπε ο κ. Φωτίου.

Επεσήμανε ότι «είναι καιρός η Τουρκία να αφήσει τα πολιτικά παιχνίδια και να επιδείξει πραγματική βούληση, ώστε επιτέλους να οδηγηθεί προς την τελική λύση του το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων».

Σημείωσε δε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και οριακή καμπή για το θέμα των αγνοουμένων και δεν επαναπαυόμαστε».

Τα οστά του Ανδρέα Ματσάγκου από την Κώμα του Γιαλού της Καρπασίας, εντοπίστηκαν το 2015 σε τάφο, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), μαζί με τα οστά άλλων τριών Ελληνοκυπρίων που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς.

Πρόκειται για εξακριβωμένη ομαδική εκτέλεση συλληφθέντων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, όπως δυστυχώς και πολλές άλλες που αφορούν πεσόντες και αγνοουμένους μας, σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα