Φωτίου: Επιμένουμε σε λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας

Δυστυχώς η μέχρι τώρα διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες ελληνοκυπριακής πλευράς και αυτό γιατί η Τουρκία αρνείται να πάρει τις αποφάσεις που επιβάλλονται, ώστε να διευκολύνει την προσπάθεια και να οδηγηθούν τα πράγματα σε μια λύση συμβιβασμού μεν, αλλά λειτουργική και βιώσιμη, με πλήρη σεβασμό στα αναγνωρισμένα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κάθε ατόμου, καθώς και στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ,

όπως και στις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του, στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντα το 1974 Βασίλειου Κκολιά του Γιάννη, στο Μαρώνι, ο κ. Φωτίου είπε πως η Τουρκία όχι μόνο αρνείται να πάρει τις αποφάσεις που επιβάλλονται, αλλά συντηρεί ένα κλίμα επιθετικότητας και απειλών με τις κινήσεις της στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου, για να προσθέσει ότι πρόσθεσε στις απαράδεκτες αξιώσεις της και άλλες, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Εμείς επιμένουμε σε μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιωνδήποτε τρίτων, μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα τερματίζει την κατοχή. Θέλουμε μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα πατρίδα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα οράματα ιδιαίτερα των νέων μας, μια πατρίδα που να διασφαλίζει και να εγγυάται το μέλλον τους χωρίς ξένες παρεμβάσεις και επιδιώξεις. Γι’ αυτή την πατρίδα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με στόχο να δικαιώσουμε και τις θυσίες των ηρώων και μαρτύρων μας”, σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Για το θέμα των αγνοουμένων, είπε πως ο κατάλογος με τα ονόματά τους εξακολουθεί να είναι μακρύς, αφού περίπου χίλιοι Ε/κ παραμένουν αγνοούμενοι, σημειώνοντας πως οι ευθύνες της Τουρκίας για την εκκρεμότητα του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος είναι τεράστιες.

“Από το 1974 μέχρι και σήμερα”, είπε ο κ. Φωτίου, “προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και αναλώνει το χρόνο υποσκάπτοντας ουσιαστικά την προσπάθεια για επίτευξη ουσιαστικής προόδου. Η κατοχική δύναμη έχει ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρινή διάθεση, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων οι πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των δικών τους”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “για 43 χρόνια αποκρύβονται πληροφορίες και συγκαλύπτονται ευθύνες”, συμπληρώνοντας ότι “ακόμη και για μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που δεν αποκαλύπτονται για να μην έρθουν στο φως νέα συνταρακτικά στοιχεία για τις μαζικές εκτελέσεις συμπατριωτών μας από τους βαρβάρους της Ανατολίας, καθώς και από Τουρκοκύπριους που δηλητηριάστηκαν από το μίσος και την έχθρα που προωθούσε για δεκαετίες η Άγκυρα σε βάρος των Ελληνοκυπρίων εφαρμόζοντας τα διχοτομικά της σχέδια”.

Επίσης, ο κ. Φωτίου είπε πως “η Τουρκία θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές των κατεχομένων και να επιτρέψει, επίσης, την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν πληροφορίες για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων”.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι “η στάση αυτή της Τουρκίας μας προβληματίζει αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε από την προσπάθεια και το ιερό μας χρέος να εργαστούμε μέσα και έξω από την Κύπρο για τη διερεύνηση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων μας”, για να σημειώσει ότι “επιτέλους η αλήθεια θα πρέπει να λάμψει για όλους αυτούς που χάθηκαν αγωνιζόμενοι σε ένα άνισο και προδομένο αγώνα για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας”.

Αυτό είναι απαίτηση όλων μας, συνέχισε, όχι μόνο των συγγενών τους που παραμένουν και αυτοί αδικαίωτοι για τόσα χρόνια αναμένοντας να τερματιστεί η αναλγησία της κατοχικής δύναμης.

Για Βασίλη Κκολιά, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου “οφείλουμε πολλά”.

Ευχήθηκε, τέλος, όπως διακριβωθεί το συντομότερο η τύχη όλων των αγνοουμένων και να επέλθει επιτέλους μια λύση που να επανενώνει τη χώρα μας και να την μετατρέπει σε τόπο ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα