Φωτίου: Η Κύπρος διανύει μια ιστορική περίοδο

Διανύουμε μια ιστορική για την πατρίδα μας περίοδο, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στην κηδεία των λειψάνων του αγνοούμενου Χρίστου Κυρατζή, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, στη Μακεδονίτισσα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι συναντήσεις που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με

τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, “φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο για τις εξελίξεις στο κυπριακό και θα είναι από τις πιο κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων.

"Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη”, σημείωσε.

Μετέχουμε, είπε, σε αυτή τη διαδικασία με εποικοδομητική διάθεση, αλλά και με αποφασιστικότητα να πετύχουμε τη λύση εκείνη που θα εξασφαλίσει τη λειτουργικότητα του κράτους και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών σε συνθήκες ασφαλείας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Μιας λύσης, συνέχισε, “βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας λύσης που θα τερματίζει τους στρατούς κατοχής και τις διαχωριστικές γραμμές, μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας”.

Το σωστό μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στο στόχο για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, αλλά και στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση, είπε ο κ. Φωτίου.

Αναφερόμενος στον ήρωα είπε πως σήμερα μετά από 42 ολόκληρα χρόνια κηδεύουμε τον Χρίστο Κυρατζή μακριά από την ιδιαίτερη του πατρίδα του, τον Αγίο Αμβρόσιο που τον γέννησε και τον ανέθρεψε. “Στεκόμαστε με συγκίνηση και δέος μπροστά στα λείψανα του. Στα λείψανα ενός ακόμα τραγικού θύματος της τουρκικής θηριωδίας”, ανέφερε.

Η Τουρκία, είπε, παραμένει υπεύθυνη για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και θα πρέπει να ανοίξει όλα τα στρατιωτικά της αρχεία και να τα θέσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για τη διακρίβωση της τύχης ενός έκαστου των αγνοουμένων.

Σήμερα, είπε, “ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης του κάθε ενός από τους αγνοουμένους μας.

Εμείς, ως κοινωνία και ως Πολιτεία, σημείωσε, αισθανόμαστε το χρέος να διατρανώσουμε την επιμονή μας στην πλήρη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοούμενου μας, γιατί το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα.

Αυτή είναι και η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή καταδίκασε την Τουρκία και ανέδειξε το δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων στην αλήθεια, να γνωρίζουν δηλαδή τί έγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα που κατοχυρώνεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα