Φωτίου: Σημαντικός ο ρόλος διασποράς και Βρετανίας στα θέματα της Κύπρου

Τη σημασία του ρόλου, που έχουν να διαδραματίσουν σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Κύπρο τόσο η κυπριακή διασπορά όσο και ο πολιτικός κόσμος του Ηνωμένου Βασιλείου, επισήμανε στο Λονδίνο ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη βρετανική πρωτεύουσα, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ο κ. Φωτίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αγνοουμένων.

Όπως σημείωσε, έχει ήδη συναντηθεί με την οργάνωση των συγγενών αγνοουμένων

που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα με τον «τεράστιο πόνο» αυτού του εκκρεμούς ανθρωπιστικού ζητήματος.

Αφού σημείωσε πως το ζητούμενο είναι η συνεργασία της Τουρκίας, η οποία έχει διαπράξει το έγκλημα της μεταφοράς οστών από τους αρχικούς τόπους ταφής των αγνοουμένων, είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαδραματίσει «καθοριστικό» ρόλο προς την κατεύθυνση πίεσης επί της Άγκυρας ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο ανθρωπιστικό θέμα, με πρόσβαση στα συναφή αρχεία του τουρκικού στρατού.

Χαρακτήρισε «ντροπή» για τη διεθνή κοινότητα το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αισθανθεί την πίεση που πρέπει για να συνεργαστεί. Κατά τον κ. Φωτίου τόσο η ΕΕ, ο κύριος οικονομικός χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ, όσο και τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να εξασκήσουν όλη την επιρροή τους προς αυτή την κατεύθυνση. «Τώρα είναι η ώρα, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για το θέμα των αγνοουμένων», επισήμανε, διαβεβαιώνοντας για την κυπριακή στήριξη προς τη ΔΕΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και οι άλλες ξένες δυνάμεις μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην προσπάθεια για κατάληξη σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού. «Εισπράττουμε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Εδώ είναι που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βοηθήσει και να πιέσει ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση που θα είναι βιώσιμη», ανέφερε.

Χαρακτήρισε «νεοοθωμανική προσέγγιση και τακτική» την τουρκική θέση περί αναγνώρισης της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και ύπαρξης «δύο κρατών», που συνδέεται και με το παράνομο άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων. Μετέφερε δε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη για νέες διαπραγματεύσεις, με δεδομένο ότι θα επιδιώκεται μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Φωτίου θα έχει το προσεχές διήμερο συναντήσεις με φιλοκύπριους βουλευτές από τα μεγάλα κόμματα που είναι μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, τον επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Τομ Τάγκεντχατ και την Υπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον.

Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους δεκάδων παροικιακών συνδέσμων, αντιπροσωπείες των οργανωμένων εβραϊκών και αιγυπτιακών κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτα, καθώς και με παροικιακούς εκπαιδευτικούς φορείς.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων ο κ. Φωτίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει δίπλα στα σχολεία καλύπτοντας τις ανάγκες τους, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη δουλειά των σχολείων αυτών και τόνισε τη σημασία που αποδίδεται στη διατήρηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως σημείο αναφοράς για τον ελληνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημείωσε δε πως θα συζητηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο το πώς μπορεί η Αρχιεπισκοπή να συνδράμει το έργο για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Είπε επίσης πως το Brexit έχει δημιουργήσει ορισμένα διαδικαστικά θέματα που η Λευκωσία προσπαθεί να επιλύσει σε διμερές επίπεδο με το Λονδίνο, όπως π.χ. το ζήτημα της εγκατάστασης στο Ην. Βασίλειο των Κυπρίων εκπαιδευτικών που στελεχώνουν την εκπαιδευτική αποστολή.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε και εξήρε το έργο του προσωπικού της Υπάτης Αρμοστείας και του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ην. Βασιλείου, του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου όπου και παραχώρησε τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ενώ προσέφερε τα συλλυπητήριά του στις κυπριακές οικογένειες στη Βρετανία που έχασαν ανθρώπους τους από τον κορωνοϊό.

Τον Επίτροπο Προεδρίας συνοδεύουν στις συναντήσεις του ο Γενικός Πρόξενος Θεόδωρος Γκότσης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ Χρίστος Καραολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα