Φωτίου: Το θέμα των αγνοουμένων στη Νέα Υόρκη

Το θέμα των αγνοουμένων κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε χθες στα Ηνωμένα Έθνη, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Jean-Pierre Lacroix.

Ο κ. Φωτίου – που επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και την εθνική παρέλαση της Ομογένειας στην 5η Λεωφόρο, υπογράμμισε στον κ. Λακρουά ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα

στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο των ανασκαφών και σημείωσε ότι «η ΔΕΑ είναι σημαντικό εργαλείο για να επιλυθεί αυτό το ανθρωπιστικό θέμα».

«Ο κ. Lacroix έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση για τα ανθρωπιστικά θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων στην Κύπρο», είπε ο κ. Φωτίου, χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή τους δημιουργική και εποικοδομητική. Σημείωσε παράλληλα ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό, όπου ενημέρωσε τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα για το δείπνο που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Φωτίου μετέφερε την ανησυχία της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα περιορισμένα αποτελέσματα της ΔΕΑ στον εντοπισμό Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, εξαιτίας της στασιμότητας που προκαλεί η τουρκική στάση.

«Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί στο θέμα των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Θα πρέπει να πεισθεί και να πιεστεί ότι το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό αλλά ανθρωπιστικό που αγγίζει ανθρώπινες ζωές. Θα μπορούσε να αποτελέσει το καλύτερο μέτρο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων εάν επιτυνχάνετο πρόοδος στο θέμα αυτό. Θα πρέπει η Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να επιτρέψει να γίνουν εκταφές όπου υπάρχουν μαζικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και να πληροφορήσει για τις μετακινήσεις οστών. Είναι πολύ «απάνθρωπο» να παραδίδονται στους συγγενείς των αγνοουμένων 2-3 οστά για κηδεία» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου.

Αναφορικά με τους εγκλωβισμένους, ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε τον κ. Λακρουά για το έργο που επιτελεί η UNFICYP. Και επισήμανε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα τα σχολεία στα κατεχόμενα, λόγω των εμποδίων στο διορισμό δασκάλων και στη μεταφορά βιβλίων, κυρίως ιστορίας και θρησκευτικών.

«Συζητήσαμε επίσης και το θέμα της επιβολής δασμών στην ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν στους εγκλωβισμένους τα φορτηγά ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την απόφαση του «υπουργού εξωτερικών» στα κατεχόμενα ότι αυτοί θα αρθούν. Παρακάλεσα τον κ. Λακρουά να διασφαλίσει ότι μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η διαδικασία θα παραμείνει όπως ήταν προηγουμένως» πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

Συνάντηση με AJC

Ο Φώτης Φωτίου συναντήθηκε επίσης με στελέχη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) και συζήτησαν θέματα συνεργασίας της Ελληνικής και Εβραϊκής Διασποράς των ΗΠΑ. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι συναντάται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τις κύριες οργανώσεις των Εβραίων στις Ηνωμένων Πολιτείες Αμερικής και ότι αυτές οι συναντήσεις εντάσσονται στη γενικότερη συνεργασία που έχει η Κύπρος με το Ισραήλ στα θέματα της Διασποράς.

«Έχουμε ήδη εντάξει στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε επίπεδο αρχηγών τα θέματα διασποράς. Μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ προχωρούμε και κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες και εκδηλώσεις όσον αφορά τη Διασπορά στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Θεωρούμε ότι μπορούν οι τρεις χώρες σε μια καλή συνεργασία να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα μας σε κέντρα λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είχαμε συνάντηση για να δούμε κάποιες περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαμε από κοινού οι τρεις χώρες να προωθήσουμε».

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ο Επίτροπος Προεδρίας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο Βασίλη Φιλίππου, επισκέφθηκε και την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής το Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής εξαιρετικό φίλο της Κύπρου και άνθρωπο ο οποίος επιτελεί σημαντικό θρησκευτικό και εθνικό έργο.

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να τον ενημερώσω και για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα, καθώς και για το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας και να του ζητήσω για ακόμη μια φορά να μας βοηθήσει με τις διασυνδέσεις που έχει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ασφαλώς δεν παρέλειψα να του αναλύσω τα προγράμματα, τους στόχους που έχουμε Ελλάδα και Κύπρος για τον απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που θέλουμε να κρατήσουμε στις ρίζες του Ελληνισμού και τον έχω ενημερώσει σήμερα για όλα αυτά που κάνουμε».

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε καθοριστικό το ρόλο του Αρχιεπισκόπου στην επιτυχία αυτών των προγραμμάτων και τον ευχαρίστησε για όλα όσα κάνει και για την Κύπρο αλλά και για τον απόδημο Ελληνισμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του που δέχθηκε τον Επίτροπο Προεδρίας, για τον οποίο είπε ότι είναι από εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη αφήσει βαθιά ίχνη στην πορεία και του Κυπριακού και του Ελληνισμού γενικότερα, γιατί είναι αυτό το είδος του ανθρώπου που δεν περνούν απαρατήρητοι.

«Είχαμε μια θαυμάσια όντως εντυπωσιακή ενημέρωση και πρέπει να πω ότι άκουσα πράγματα τα οποία δεν ήξερα, παρά το ότι έχω τόση πολλή σχέση με την Κύπρο. Όντως μου άνοιξε ορισμένους δρόμους που δεν τους ήξερα και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως για αυτό, ιδίως για την προσπάθεια που γίνεται μεταξύ της νεολαίας. Είναι πάρα πολύ σημαντική προσπάθειας αυτή μεταξύ της νεολαίας, ιδιαίτερα της διασποράς με την οποία ιδιαιτέρως ασχολείται».

Ο κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στους προσωπικούς του δεσμούς για την Κύπρο, από τον καιρό που φοιτητής συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

«Εκτιμώ βαθύτατα τον αγώνα που κάνουμε για την Κύπρο. Εκτιμώ βαθύτατα την κατάσταση της Κύπρου, η οποία παρά το ότι είναι σε μια πολύ σκληρή φάση, με το ένα τρίτο της κατεχόμενο, είναι τόσο παραγωγική και προχωρεί τόσο δυνατά, τόσο που μου έχει κάνει εντύπωση. Εδώ έχουμε ένα ομογενή λαό που είναι τόσο δυναμικός και τόσο εντυπωσιακός. Διότι αλλού υπάρχουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι με πολύ λιγότερα από αυτά που υποφέρουν οι Κύπριοι και έχουν διαλυθεί. Εδώ έχουμε κάτι το οποίο στέκεται, και στέκεται πολύ δυνατά, και στέκεται ως παράδειγμα».

Εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη του στον αγώνα της Κύπρου, ο Αρχεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

«Πολλές φορές σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία με την οποία πάμε στο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να έρθει αργότερα. Αλλά είμαστε και εμείς μέρος της διαδικασίας και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία».

Σήμερα ο κ. Φωτίου θα παρευρεθεί σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η ηγεσία της κυπριακής παροικίας. Στο δείπνο θα παρευρεθεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα