Φωτίου-Τουρκία:Τεράστιες οι ευθύνες για τους αγνοούμενους

Οι ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων είναι τεράστιες και θα πρέπει επιτέλους να τις αναλάβει, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε επιμνημόσυνο του λόγο στο μνημόσυνο των αγνοουμένων και πεσόντων του Δήμου Λιβαδιών, κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, ο κ. Φωτίου είπε ότι δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται στο θέμα των αγνοουμένων, και με προκλητικό τρόπο και τακτικισμούς εξακολουθεί να θέτει περιορισμούς και προσκόμματα για έρευνες και εκταφές στις στρατιωτικές ζώνες.

«Μέχρι τώρα δεν έχει παραδώσει τα στοιχεία και τις πληροφορίες

που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού, που αφορούν τους περισσότερους αγνοούμενους μας. Αρνείται, ακόμη, επίμονα να δώσει στοιχεία για τις επιστημονικά τεκμηριωμένες μετακινήσεις οστών αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, προκειμένου να αποκρυβούν οι ευθύνες για το μεγάλο έγκλημα των μαζικών εκτελέσεων συμπατριωτών μας αιχμαλώτων πολέμου», είπε.

Πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τους μαζικούς χώρους ταφής, όπου ο τουρκικός στρατός έθαψε αγνοούμενούς μας μετά τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών.

Τόνισε ότι «η αλήθεια, όμως, δεν μπορεί να αποκρυβεί. Είναι εκεί και βοά. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες και θα πρέπει επιτέλους να τις αναλάβει».

Τα πρώτα βήματα

Ο κ. Φωτίου είπε ότι ως πρώτο βήμα θεωρούμε την άμεση εφαρμογή από την κατοχική δύναμη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους.

Συνέχισε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη και υποχρέωση να καταστήσει σαφές στην κατοχική δύναμη ότι δεν θα ανεχθεί άλλο την περιφρόνηση βασικών αρχών και αξιών που χαρακτηρίζουν και οριοθετούν την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

«Όσον αφορά τις δικές μας ευθύνες και υποχρεώσεις τις έχουμε αναλάβει, και εκεί που μπορούμε διορθώνουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Είναι υποχρέωση και ευθύνη μας. Όμως ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ούτε και οι προσπάθειές μας αποτελούν βάλσαμο στις πληγές που έχουν προκληθεί στις οικογένειες συμπατριωτών μας. Με όλη την ειλικρίνεια και σεβασμό σ’ αυτούς που έχουν υποφέρει λόγω αυτών των λαθών και παραλήψεων εκφράζω για ακόμα μια φορά τη μεγάλη μας συγνώμη», είπε ο κ. Φωτίου.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό και αν είναι μέρος της οφειλής μας προς όλους που πρόσφεραν τον εαυτό τους θυσία για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, σημείωσε.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την επιμονή της Τουρκίας

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Φωτίου είπε ότι δυστυχώς η πλευρά μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την επιμονή της Τουρκίας για συνέχιση των εγγυητικών και επεμβατικών της δικαιωμάτων, όπως και για τη διατήρηση στην Κύπρο αριθμού στρατευμάτων της, με προφανή στόχο την επέκταση και μονιμοποίηση του ελέγχου της σε ολόκληρη της Κύπρο.

«Αυτή ήταν και η αιτία της αποτυχίας της διάσκεψης να οδηγήσει στην επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, όπως απέβλεπε η δική μας πλευρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, κατατέθηκαν από την πλευρά μας προτάσεις που αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες τόσο των Τουρκοκύπριων όσο και των Ελληνοκυπρίων, και ανταποκρίνονταν σε όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από εξαρτήσεις.

«Παρά την απογοήτευσή μας για την τουρκική στάση, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει ακόμα και αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, φθάνει η Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της και να εργαστεί, στην πράξη και όχι στα λόγια, για μια λύση του Κυπριακού η οποία να συνάδει με τις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντάνα και να ανταποκρίνεται στην ουσία των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού», συνέχισε.

Ο κ. Φωτίου είπε ακόμη ότι «ενωμένοι και μακριά από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά προτάσσοντας το συμφέρον της πατρίδας μας, η οποία μας θέλει όλους μαζί για να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας στη γη αυτή με την υπερτρισχιλιετή ελληνική ιστορία για την οποία θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι συμπατριώτες μας».

Οφείλουμε να θυμόμαστε

Αναφερόμενος στους αγνοούμενους και νεκρούς του Δήμου Λιβαδιών, κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής, είπε ότι «με αισθήματα δέους και βαθιάς συγκίνησης, αλλά και επίγνωσης του ιστορικού μας χρέους έναντι τους, συγκεντρωθήκαμε στο ιερό αυτό ναό για να μνημονεύσουμε τους αγνοούμενους και ηρωικώς πεσόντες του Δήμου Λιβαδιών Λάρνακας, ο οποίος πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα στο θυσιαστήριο της Κυπριακής ελευθερίας».

«Δέκα παλληκάρια του χάθηκαν στα πεδία των μαχών κατά την τουρκική εισβολή, ενώ άλλοι 12 που μνημονεύουμε σήμερα, έχουν τους στενούς συγγενείς τους στα Λιβάδια. Πέντε από αυτούς εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αγνοούνται και όλοι εδώ μαζί απευθύνουμε δέηση στον Ύψιστο για τη διακρίβωση της τύχης τους, ώστε να αναπαυθούν και οι ψυχές όσων αγαπημένων τους έφυγαν από τη ζωή χωρίς να γνωρίζουν τί απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου κατέληξε λέγοντας ότι η απόδοση φόρου τιμής στους ήρωές μας είναι μέρος της ανεξόφλητης υποχρέωσης και οφειλής μας να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε, να διατηρούμε πάντα ζωντανή τη μνήμη μας και να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση της θυσίας τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα