Φωτίου:Οι τουρκικές προκλήσεις υπενθυμίζουν ότι διερχόμαστε κρίσιμες στιγμές

Το δράμα που βιώνει ο κυπριακός ελληνισμός, σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τις προκλήσεις με τις οποίες δοκιμάζεται καθημερινά η Ελλάδα μας υπενθυμίζουν ότι διερχόμαστε σημαντικές ιστορικές και πολιτικά κρίσιμες στιγμές», τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτη Φωτίου, σε ομιλία του στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με θέμα: «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή»

που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Ο κ. Φωτίου είπε ότι «η Τουρκία με την αλαζονική συμπεριφορά της και την εκβιαστική της τακτική έχει αντικαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο με τον ΄νόμο της ζούγκλας΄ και τη ΄διπλωματία της κανονιοφόρου΄, υποσκάπτοντας τη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία αγνοώντας κάθε έννοια σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και κάθε έννοια γεωγραφίας, συνεχίζει τις έκνομες πειρατικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «η αναβάθμιση και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, τόσο στην εκπαίδευση όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, αποτελεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στόχο ύψιστης προτεραιότητας για τις δοκιμαζόμενες πατρίδες μας και αποτελεσματική άμυνα απέναντι σε ποικίλους κινδύνους που ελλοχεύουν». 

Ανέφερε επίσης ότι σαράντα έξι χρόνια μετά τη συμφορά του ‘74, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη και κάθε μέρα που περνά η ψυχή και η καρδιά μας, όπως είπε, «παραμένουν προσηλωμένες στο στόχο μας για τερματισμό της κατοχής και κατάργηση του συμβόλου του διαχωρισμού που είναι χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο και διαπερνά τα σπλάχνα της μαρτυρικής μας γης».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, η Ελλάδα δοκιμάζεται καθημερινά με ποικίλες προκλήσεις.

Ο Φωτίου είπε ότι οι προκλήσεις και τα δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

«Η κοινή ιστορία των εθνικών μας αγώνων συμπορεύεται και συνταυτίζεται έχοντας πάντοτε ως πρωταρχικό στόχο τον αγώνα να διατηρήσουμε ανόθευτο το εθνικό μας πολιτισμό και άσβεστα τα ιδανικά της πατρίδας», πρόσθεσε.

«Το τίμημα είναι βαρύ και μεγάλο, γιατί η ελληνική ιστορία στο σύνολο της απέδειξε ότι διαθέτει άξιους και ακλόνητους φρουρούς των συνόρων μα κυρίως των εθνικών ιδανικών της», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του ελληνισμού και πρόσθεσε πως «χρέος των Ελλήνων και των Ομογενών είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν γλωσσικές νησίδες και θύλακες ελληνοφωνίας, παροικίες και ιστορικές εστίες της ομογενειακής διασποράς, οι οποίες διατηρούν το πρώτιστο αυτό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας».

Γι’ αυτό και εμείς στην Κύπρο, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, «προωθούμε μεταξύ των αποδήμων μας ειδικά προγράμματα εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, όπως και της ιστορίας μας, συνεργαζόμενοι με πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα και φορείς, όπως και με τις οργανώσεις των απανταχού αποδήμων μας και ιδιαίτερα των νέων της Διασποράς μας από τα παιδιά τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς που πρέπει να κρατήσουμε στις ρίζες μας την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Αυτοί είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας και έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε και να πετύχουμε τον πιο πάνω στόχο, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα